Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Två underbara veckor på Zakynthos

Den 27 juli reste vi från Stockholm ner till Zakynthos. 14 härliga dagar låg framför oss. Vi valde ön för dess stränder då vi, som säkert många barnfamiljer med oss, har insett värdet av sandstränder när man har barn. Vi hade avstått från denna ö tidigare (p g a att Laganas enligt vårt tycke verkade mindre bra - vilket också visade sig stämma om man inte enbart är ute efter Hålligång) men då Ving i sommarens program hade byn Agios Sostis som ett alternativ nappade vi. Det blev en fullträff!

Byn var liten, hade en del tavernor, några butiker och en härlig, relativt liten strand. Perfekt för alla men framförallt för barnfamiljer. Vi bodde på Arkadianos som låg 10 m från stranden och hade turen att få en lägenhet med havsutsikt. Hotellet var vi nöjda med. Dagarna var fyllda med sol, bad och god mat. Men vad jag vill berätta är om dagen vi hyrde bil.

Vi startade från "vår" by och började vår resa. Resan gick i nordvästlig riktning och i första hand mot Porto Vromi på västsidan. Allt eftersom resan fortskred tätnade växtligheten. Bland tall och pinje såg vi också cypresser och många andra buskar och träd.

Det sägs att växligheten är så artrik att när man än besöker ön, blommar och grönskar det. Det lär finnas 42 arter av orkideer.

Sträckan mellan byarna Lagopodo och Kiliomeno kallas av botaniker för "Orkideernas trädgård". Vi såg dock inga på vår väg till Porto Vromi.

Nästa stopp är Exo Chora. Det flesta husen i den här byn överlevde jordbävningen 1953. Nästa by, Maries, har fått sitt namn efter Maria Magadalena, som enligt sägen var den första att förkunna kristendomen på Zakynthos.

Från Maries tog vi vägen (serpentin!!, den första) ned till den västra sidan av Porto Vromi för att ta båt till Navagio och det "berömda" Smugglarvraket. Tyvärr blåste det för mycket så inga båtar gick. Däremot hyrde vi trampbåt och gav oss ut för att utforska de grottor som fanns i viken - det klara vattnet och färgen på det - gör en lycklig.

 

 

Så var det då dags för lunch - efter att ha "slingrat" oss upp för berget stannade vi än en gång i Maries. Här åt en del av oss en fantastisk "Omelett Special" med FIX som dryck. Efter ett relativt långt lunchstopp, där ägaren hela tiden försökte prata tyska med oss beslöt vi att vi trots allt ville se Smugglarvraket. Gick det inte från havssidan så fick vi försöka från landsidan.

Vi åkte mot Anafonitra och körde ner mot klostret. Där parkerade vi bilen och gick ner mot klipporna - där, stående på en byggd "brygga", såg vi vraket. Vilket färgspel. Vi åker vidare mot Volimes.

Redan innan vi når byn möts vi av vävnader som kantar vägen. Kvinnorna här uppe är kända för sin vävda mattor, överkast, dukar m.m. Här möts vi av den grekiska vänligheten i storformat. Barnen tas om hand. Får mata familjens landsköldpaddor. Bord tas fram, ställs upp i skuggan.

Vi slår oss ner och tar oss något att dricka medan vi blir invervjuade av mannen i familjen. Han pratar riktigt bra engelska och ger oss en del tips. Det visar sig att han kör taxi på ön och har ett och annat att berätta om "The people in Laganas - they are all crazy".


Efter en lång och trevlig pratstund med lite shopping styr vi mot östsidan. Nu börjar barnen protestera och vill ha ett längre badstopp. Vi bestämmer oss för att köra ner till Alykes Bay för bad. Alla njuter och här stannar vi och badar tills alla är nöjda. Stranden var fin, lite för stor för att vi hade valt den som "vår" strand varje dag.

Den börjar bli sen eftermiddag och vad passar bättre än att ta sig till västsidan för att njuta av solnedgången. Vi kör till Keri (avstånden är korta på ön) och stannar på tavernan med utsikt över havet och de märkliga vita klipporna Lilla och Stora Mizithra.

Vi beslutar oss för att äta middag här, vilket var vårt första misstag för dagen. Ingen i sällskapet fann maten tilltalande. Vi såg dock en fantastisk solnedgång och nöjda efter en underbar dag styrde vi mot Agios Sostis.

Dagen vi hyrde en egen liten "eka" och hade förmånen att se Caretta, Caretta" - det är en helt annan historia.

Hälsningar cec

 

Zakynthos på Kalimera »
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera