Pengar och bankomater i Grekland

Bankomater i Grekland.Valutan i Grekland är, som alla känner till, Euro (€). Kursen har under åren pendlat upp och ner, ibland till vår nackdel, ibland till vår fördel.

Var får man då den bästa kursen? Hemma eller i Grekland? I regel får man den bästa kursen när man tar ut pengar från bankomat i Grekland.
Jag brukar växla någon tusenlapp hemma innan jag åker till Grekland. När pengarna är slut tar jag ut nya i bankomat. Det är lätt att bli "lurad" när man tar ut pengar i Grekland. Läs mer om det via länken nedan.

Bankomater finns i samma omfattning som hemma. Det är bara de allra minsta öarna som saknar bankomat, och då menar jag riktigt små öar som Telendos. På en del små öar finns det bara en bankomat. På vissa öar med endast en bankomat kan det vara problem att ta ut pengar på grund av att pengarna har tagit slut, och då kan det dröja några dagar innan bankomaten fylls på igen.

Fungerar bankomaterna i Grekland? Ja, de fungerar, och de har alltid fungerat! Lita inte på vad som står i tidningarna. Även under värsta krisen, då det var kapitalkontroller i Grekland, fungerade bankomaterna. Så enkelt är det!

Läs mer om bankomater i i Grekland här »

Bankomat i Grekland.

Precis som hemma kan bankomaterna bli tomma. Bild från Patitiri.


Billig mat i Grekland.

Enkla tavernor och ouzerior har ofta låga priser. Bild från Naxos stad.


Att betala med kort fungerar hyfsat bra. Alltfler butiker, restauranger och hotell accepterar kortbetalning. Men det finns fortfarande många som inte gör det. Så ha alltid kontanter tillgängligga. Tänk på att betalkort är stöldbegärliga. Även om det är ovanligt med stölder i Grekland ska man vara försiktig. Skriv upp kortnummer och telefonnummer till banken som handhar kortet, och spärra det så snart du upptäcker att det är stulet. När det väl är spärrat är du skyddad.

En av de vanligaste frågorna jag får är hur mycket pengar man ska ta med sig på resan. Vilket är en omöjlig fråga att svara på. Det är mycket svårt att säga hur mycket pengar man gör av med per dag eftersom vi alla har olika vanor. Det beror på när man åker och vart man åker. Ett rum på ett enkelt och bra pensionat kan kosta allt mellan 35 € kr och "hur-mycket-som-helst". En middag för två inklusive vin kan kosta 20 €, men kan lika väl kosta 50 €. Jag och min hustru har som riktmärke att göra av med cirka 1 000 SEK per dag. Tillsammans. Då betalar vi för båtresor, mopedhyra, rum, lunch, middag, samt småsaker som glass och någon kall öl. Frukost äter vi alltid hemma.

Räkna med högre priser mellan 15 juli och 31 augusti. Det gäller framför allt om du ska öluffa, priserna på rum är inte roliga under högsäsong. En del öar (som Mykonos och Santorini) är generellt sätt dyrare än andra, men det finns alltid restauranger med normala priser. Om man gillar att gå på flashiga restauranger eller gå till barer och dricka drinkar kostar det mer än om du håller dig till enkla familjetavernor och dricker lokalt vin. Hyr man bil under hela resan kostar det en slant. Man kanske vill åka fallskärm efter en snabb båt. Ja, allt kostar och det är upp till var och en hur mycket man vill kosta på sig.


FLER TIPS INFÖR RESAN

E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

MER INFO

Allmänna råd inför resan »
Bankomater i Grekland »
Dina pengar under resan »
Helgdagar i Grekland »
Hälsoråd inför resan »

Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Greklands populäraste ö »
Vädret i Grekland »
Karta över Grekland »
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera