Allmänna tips inför din Greklandsresa

Apotek i Grekland. Hydra.BANKOMAT
Bankomater finns i samma omfattning som hemma. Det är bara de allra minsta öarna som saknar bankomat, och då menar jag riktigt små öar som Telendos. På en del små öar finns det bara en bankomat. Kolla med din bank hemma hur mycket de tar i avgift för varje bankomatuttag. Det skiljer sig från bank till bank.

Fungerar bankomaterna? Den frågan är väldigt vanlig. En nästan lika vanlig fråga är om man ska växla i Sverige eller i Grekland.

Svaret på dessa frågor hittar här »

APOTEK
Apotek är lika vanliga i Grekland som de numera är i Sverige. Det är bara de minsta öarna som saknar apotek. Personalen på grekiska apotek är i regel såväl kunniga som hjälpsamma. Oftast räcker det med att besöka apoteket i stället för att gå till doktorn. Öppettiderna är generösa och priserna är låga.

Klä dig propert när du besöker kyrkor och kloster.

Klä dig propert när du besöker kyrkor. Bild från Tinos.

 


Bankomat i Apiranto på Naxos.

Svårknappad bankomat i ApirantoNaxos.


INTERNET - WiFi
Grekland har under många år varit ett U-land när det gäller internet. På senare år har det dock skett en klar förbättring. Inte minst gäller det tillgången till WIFI (trådlöst internet). Idag finns det tillgång till WIFI i stort sett överallt: på internetkaféer, på barer och restauranger, samt på nästan alla hotell och pensionat. Ibland är det gratis att surfa, ibland måste man köpa något (en kaffe eller en öl) och ibland hittar man oskyddade trådlösa nätverk.

KARTOR
Grekiska kartor stämde tidigare sällan med verkligheten, många gånger var de riktigt usla. Idag finns en uppsjö med bra kartor. De i mitt tycke bästa karotorna ges ut kartförlagen Anavasi och Terrain Maps.

KYRKOR
När man besöker kapell, kyrkor och kloster ska man respektera den dresskod som gäller i Grekland: armar och ben ska vara täckta. Ibland finns kläder att låna utanför större kyrkor och kloster, men för att vara på den säkra sidan är det bäst att ta med egna kläder.Ibland måste man bära en lång kjol, och det kan gälla både män och kvinnor.

WIFI i Grekland.

WiFi finns på alltfler platser. Bilden är från KiniSyros.


KÖRKORT
Du kan använda ditt svenska körkort när du hyr bil. För att hyra moped över 50 kubik krävs enligt grekisk lag körkort för motorcykel. Dock är det många uthyrare som inte bryr sig om den lagen. Har du ett nytt körkort där det står AM så kan du hyra moped. Ska du hyra fyrhjuling räcker det med körkort för bil. Läs mer om hyra bil och moped här »

LANDSNUMMER
När du ringer till ett annat land ska du ta bort första nollan i riktnumret. Om du till exempel ringer till Stockholm från Grekland slår du 0046-8-123 45 67. Detta gäller dock inte när du ringer till Grekland från Sverige eftersom deras riktnummer inte börjar med en nolla. Grekland: 0030. Sverige: 0046. Norge: 0047. Danmark: 0045. Finland: 00358.

MOBILTELEFON
Att ringa med mobiltelefon fungerar lika bra i Grekland som hemma. Kolla med din mobiltelefonoperatör hur mycket det kostar att ringa och surfa innan reser. Att ringa brukar inte vara så dyrt, men att surfa med mobilen är oftast ruggigt dyrt. Snart tar EU bort den så kallade roamingavgiften, och då blir det samma pris som hemma. Om din telefon inte är operatörslåst kan du köpa ett grekiskt kontantkort. Kontantkort säljs i kiosker och hos grekiska "Telia" som heter OTE.

MUSEUM
I regel, det finns undantag, har alla museum och sevärdheter öppet alla dagar utom måndagar. Vissa museer och sevärdheter har fritt inträde, medan andra är avgiftsbelagda.

PASS
Giltigt pass behövs.


RESEFÖRSÄKRING
Innan du åker till Grekland bör du se över sitt försäkringsskydd. Se om den fortfarande är giltig och i sådana fall vad den är giltig för. Oftast räcker det med en vanlig hemförsäkring, men för säkerhets skull är det klokt att tala med sitt försäkringsbolag. Det finns en uppsjö av tilläggsförsäkringar att teckna. Betalar man med Visakort kan man få extra ersättning om bagaget försvinner eller blir försenat. Men kolla reglerna för säkerhets skull, regelfloran är en djungel.

Om olyckan är framme och du måste söka läkarhjälp, eller behöver sjukhusvård, så har alla EU-medborgare rätt till samma sjukvård som de som bor i Grekland. Du ska med andra ord inte betala mer än grekerna själva när du besöker ett statligt sjukhus eller en statligt anställd läkare. För att bevisa att du är EU-medborgare beställer du ett sjukförsäkringskort från Försäkringskassan. Läs mer om vård utomlands på 1177 »

STRÖM
220 volt och du behöver ingen adapter.

Mobiltelefon i Grekland.

Numer går mobilen före poolen. Bild från Antiparos.


TID
Grekland ligger en timme före oss och tillämpar precis som vi sommartid. När klockan är 12.00 i Sverige är den alltså 13.00 i Grekland. Ibland förkortar man lite skämtsamt grekisk tid som GMT. Vilket betyder "Greek maybe time". :-D

TIDNINGAR
Det finns en stor engelskspråkig tidning i Grekland: den engelska utgåvan av Kathimerini. Skandinaviska tidningar säljs på många platser. De kostar ca 30 kr och är en till två dagar gammal när du har den i din hand. Men vem behöver köpa tidningar nu när man har all världens tidningar i mobilen?

VIKTIGA TELEFONNUMMER
Ambulans: 166
Brandförsvar: 199
Polis: 100
SOS: 112
Turistpolis: 171

Booking.com

FLER TIPS INFÖR RESAN

E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

MER INFO

Bankomater i Grekland »
Dina pengar under resan »
Helgdagar i Grekland »
Hälsoråd inför resan »
Packlista inför resan »
Tvätta i Grekland »

Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Greklands populäraste ö »
Vädret i Grekland »
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera