Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Tvätta i Grekland
En semester i Grekland brukar sällan medföra några tråkiga inslag. Dagarna går sakta framåt och det enda man möjligen bekymrar sig för är var, och vad, man skall äta. Små bekymmer man kan leva med. Men det finns en sak åtminstone jag själv tycker är tråkigt. Och naturligtvis är det tvätta jag tänker på. Det är tråkigt när man är hemma och det är minst lika tråkigt när man är i Grekland.

 

Tvätta i Grekland

Inte det roligaste man kan göra på semestern.

 

Bortsett från att det är tråkigt kan det ibland också vara ett problem. Hur många av oss är det inte som har försökt få vattnet att stanna kvar i handfatet? Hur många av oss har inte ställt sig frågan om varför i hela friden diskproppen aldrig passar i det för diskproppar avsedda hålet? Jag har sällan träffat en grekisk diskpropp som täpper till som den ska så att vattnet inte rinner ut. Hur många gånger har det inte hänt att man lägger tvätten i blöt och ger sig av till stranden. Väl hemma igen ligger det ett blött bylte i handfatet och ser lika smutsigt ut som när man lämnade det. Skillnaden är att plaggen är vita på de ställen som tvättmedlet aldrig hann lösas upp.

 

Tvätta kläder på Naxos.

När det regnar får man hänga tvätta inomhus. Bilden är från Naxos stad.

 

Jag har köpt diskproppar i Sverige och tagit med mig. Det har inte hjälpt. Jag har köpt diskproppar i Grekland. Det har inte hjälpt. Jag har skurit sönder diskproppar för att de skall passa bättre. Det har inte heller hjälpt. Jag har använt papper och knölat ner tillsammans med diskproppar. Det har naturligtvis inte hjälpt. Jag har gjort allt som stått i min makt. Inget har hjälpt.

Nu tänker väl vän av ordning att jag kanske skulle låna en tvättbalja av rumsuthyraren. Jovisst, det brukar jag göra och det fungerar ganska bra. Men det är inte alltid det finns att låna. Eller ännu smartare; lämna all tvätt till en tvättinrättning. Visst, men tvätterier finns inte i alla byar och det är enklare att göra det själv.


Kalimera Grekland på Alonissos.

Tvätt med utsikt. Bilden är från PatitiriAlonissos.

 

När jag reste runt i Indien för ett antal år sedan uppfann jag en egen tvättmaskin. I Indien var man tacksam om det överhuvudtaget fanns ett tvättställ inom en mils radie. Denna tvättmaskin använde jag även i Grekland under många år. Det är ingen riktig tvättmaskin, den bara kallas så. Den är lätt att bära med sig, den är av plast och den heter påse. På Arlanda brukade jag gå in på taxfreeshoppen och plocka åt mig ett par riktigt stabila taxfreepåsar. Dessa påsar får använde jag sedan som tvättmaskiner.

Man pular ner den ena påsen i den andra för att det ska bli så stabilt som möjligt. Sedan lägger man i kläder och tvättmedel och fyller på med vatten. Därefter skakar man påsen så att hela härligheten rörs om. Påsen placeras på något lämpligt ställe i avvaktan på själva gnuggandet. När tvätten sedan är tvättad är det dags för sköljning och det fungerar på samma sätt som tvättningen. Töm det smutsiga vattnet och fyll med nytt och skaka och gör så tills det är klart. Man kan naturligtvis strunta i påssköljningen och skölja under rinnande vatten i stället. Är det väldigt smutsigt kan du ta med tvätten på en mopedtur. Lägg tvättmaskinen under sadeln där man i vanliga fall lägger hjälmen. Efter en dags skakande är tvätten garanterat ren. Men det finns bättre sätt, som du kan läsa om nedan.

 

Ett uppblåsbart fotbad är perfekt att tvätta i när man reser.

Ett uppblåsbart fotbad är den perfekta lösningen. Bilden är från Chora Sfakion på Kreta.

 

På detta vis löste jag tidigare problemet med tvättandet i Grekland. Det blev inte roligare för att man använde en påse, men man slapp att bli förbannad på de idiotiska diskpropparna. Nu har jag en ännu bättre lösning på problemet. För några år sedan hittade jag en ännu bättre lösning på tvättproblemet: en uppblåsbar och bärbar tvättmaskin. Vi köpte den på Designtorget i Stockholm. Den säljs som fotbad, men vi använder den att tvätta i. Fungerar hur bra som helst och ser ut som bilden ovan.

Fler tips inför resan till Grekland »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera