Kalimera Grekland Skopelos.

Sendoukia på Skopelos

När jag kommer till nya öar brukar jag alltid börja med att fråga lokalbefolkningen vad de tycker att man ska se och göra. Jag tar tacksamt emot tips på sevärdheter som inte är så kända, helst sådana som inte nämns i guideböcker. På Skopelos fick jag många tips, ett av dem var den forna gravplatsen Sendoukia, som så gott som alla sa att vi inte fick missa. Vilket vi självklart inte gjorde. Men jag undrar fortfarande om det var värt besväret.

 

Vandring till Sendoukia på Skopelos.

Vandringen till Sendoukia är enkel och vacker.

 

Sendoukia är namnet på en gravplats från romersk tid som ligger på en bergsplatå nästan mitt på ön. Tre gravar är allt som återstår, alla öppnade och plundrade. Gravarna är rektangulära och mästerligt uthuggna direkt ur berget. Precisionen är imponerande och misstänkt likt maskingjorda. Men det är de inte. Vilka som låg i gravarna är det ingen som vet, men med tanke på den otillgängliga platsen måste de ha varit väldigt viktiga personer.

 

Rromerska gravar i Sendoukia på Skopelos.

En av tre romerska gravar i Sendoukia.


Till Sendoukia kommer du enklast om du kör mot Pirgos väster om Skopelos stad. Strax efter Pirgos sitter en skylt som pekar mot Sendoukia. Någon kilometer längre fram sitter en skylt som pekar mot stigen som leder upp till Sendoukia. Härifrån är det apostlahästarna som gäller.

Räkna med 15-20 minuters promenad dit. Bedöm sedan om du tycker att öborna har rätt när de säger att Sendoukia är något man bara måste se. :-)

 

Sendoukia. Skopelos.

Gravarna är i ärlighetens namn inte mycket att se. Vad som talar för Sendoukia är den magnifika utsikten och den fridfulla stämningen. En bra plats att ha picknick på.


LÄS MER OM SKOPELOS

Om Skopelos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera