Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Helgdagar i Grekland

Grekland har ungefär samma helgdagar som vi har i Sverige. Den största högtiden är påsken, och är det någon gång man ska vara i Grekland så är det när den grekiska påsken firar. Det är en fröjd att befinna sig i Grekland vid påsktider och jag önskar att alla fick vara med om det.

 

Påskafton i Grekland.

Den grekisk ortodoxa kyrkan spelar en mycket stor roll i flera av högtiderna i Grekland.

 

Påsken firas på olika sätt beroende på var man befinner sig. Jag har varit på Ios och på Amorgos och firat påsk. Båda tillfällena var helt fantastiska, och så olika.

Här kan du läsa om vårt påskfirande på Amorgos.

Konstigt nog så infaller påsken inte alltid vid samma tidpunkt i Sverige som i Grekland. Jag har länge undrat varför? Påsken är ju något vi "firar" för att hedra Jesus död. Och det borde ju vara rimligt att Jesus dog en enda gång och det på en och samma dag. Nu kom han visserligen tillbaka igen, för att sedan försvinna igen. Men dog gjorde han ju när han dog.

Fira påsk på Amorgos.

Ikonen bärs från klostret Hozoviotissa till Chora på Amorgos.

 

Bernt Alfred Paulsson heter en svensk författare som skrivit en eminent bok om Grekland som heter Se Grekland. Boken finns att köpa i antikvariat och på Bokbörsen. Han skriver så här om påsken i Grekland:


Den grekisk ortodoxa kyrkan följer den julianska kalendern för att beräkna påsktiden. Övriga västerländska kyrkor följer den gregorianska tidräkningen.

Påven Gregorius den trettonde fastställde på 1500-talet metoden att fira påsk första söndagen efter den fullmåne som inträffar 21 mars eller därefter. Alltså tidigast 22 mars och senast 25 april. Eftersom den julianska kalendern kommit att ligga 13 dagar före den gregorianska och eftersom det när man beräknar månomloppet ytterliggare 4 dagar tillkommer, uppstår en väsentlig dateringsskillnad, som kan uppgå till flera veckor.

 

Fest i Chora på Amorgos under Påskdagen.

Fest i Chora på Amorgos under Påskdagen.

 

Om det är fullmåne under de första 13 dagarna efter vårdagjämningen, kan den ortodoxa kyrkans julianska kalender beräkna påsken först efter nästa fullmåne, som inträffar ungefär 4 veckor senare, eftersom den föregående fullmånen, som vi rättar oss efter, inte gäller som fullmåne efter vårdagjämningen.

Ortodoxa kyrkans påsk efter den julianska kalendern firas således söndagen efter fullmåne efter vårdagjämningen. Påskfirandet efter den gregorianska kalendern skall ha skett dessförinnan.

Hängde du med? Om inte, ta om det sakta och ha gärna almanackan till hands.

 

Fira påsk i Katapola på Amorgos.

Fest i Katapola på Amorgos på Påskafton.


Fasta helgdagar

 

1 januari

Nyårsdag

6 januari

Trettondag

25 mars

Nationaldag

1 maj

Arbetarnas dag

15 augusti

Jungfru Marias dag

28 oktober

Ochi-dagen (Andra nationaldagen.)

25 december

Juldagen

26 december

Annandag jul

   

Påsk 2024

 

3 maj

Långfredag

4 maj

Påskafton

5 maj

Påskdagen

6 maj

Annandag påsk

   

Pingst 2024

 

23 juni

Pingstdag

24 juni

Pingstmåndag

 

Fler tips inför resan till Grekland »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera