![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vilka dödsfall pratar du om? Mellan 1993-1996 dog 4 barn av sojaprotein de var även allergiska mot jordnötter och hade astma. Var hittar du statistiken för 1997-2007? Jag har inte hittat någon efter 1998. Sojaproteinet som används som förtjockningsmedel heter sojalecitin och är en manipulerad protein som många sojaallergiker tål. Vore tacksam om du kunde utveckla "smakförstärkare", den enda jag känner till är E621 och vad jag vet så tillhör inte E621 sojafamiljen. birgitta |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Det finns mycket bra allergiinformation på webben. Detta är hämtat från ICAs hemsida:
"Soja används i en rad olika produkter både som smakförstärkare och för att ge bättre hållbarhet, önskvärd konsistens och högre proteininnehåll. Soja förekommer i produkterna som sojamjöl, sojaolja, renframställt sojaprotein och som sojalecitin." Läs gärna resten av sidan http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat...&viewid=746247 som ger bra information om allergi mot soja och om soja i livsmedel. (Det enda jag tycker de uttrycker fel är att de skriver "extremt känsliga" på några ställen där det hellre borde stå "en del allergiker".) De tillsatser som räknas som smakförstärkare har nummer E620-E640. Natriumglutamat uppmärksammades ju väldigt i media för några år sedan, men jag tror inte att det egentligen är den tillsats som orsakar flest allergier. Är dock inte helt säker på detta. Förutom "smakförstärkarna" finns det även flera andra tillsatser som används för smakens skull men som kategoriseras som annat, till exempel sötningsmedel, syror och aromämnen. Citronsyra är ett exempel på sådana som inte sällan ger allergiska reaktioner, även hos personer som inte är citrusallergiker. Info på livsmedelsverkets hemsida om tillsatser: http://www.slv.se/templates/SLV_Page...a%20tillsatser Enligt www.allergi.nu var elva av tolv kända fall av dödsfall hos barn och unga med astma orsakade av soja, jordnötter, nötter eller mandel. Det är vanligt att man är allergisk mot några eller alla av dessa ämnen. Det handlar naturligtvis om allergisk astma. Annan astma orsakas ju inte av livsmedel. Sidan uppdaterades i november 2004. Det står inte när dödsfallen har skett. På samma sida http://allergi.nu/allergi/soja/ står också att sojaprotein även "misstänks förekomma i en del konsistensgivare (förtjockningsmedel) som E 410, E 412, E 413, E 414 och E 417" som alltså egentligen är gjorda på andra växter. "Sådana förtjockningsmedel används i bl.a. marmelad, yoghurt, dressing, fisk- och köttprodukter och glass" står det sedan. Att många allergiker tål sojalecitin är ett bra exempel på det som är så vanligt när det gäller allergier: man reagerar på livsmedlet i en form, men inte i en annan, till exempel när det är uppvärmt. Detta beror på att proteiner bildas, förändras och förstörs så lätt. Minsta lilla kemiska process kan göra att man plötsligt tål eller inte tål ett visst livsmedel. Men det som gäller en allergiker behöver inte gälla andra. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Varje gång jag älskar så rinner och svider det i mina ögon.
Doktorn tror att jag möjligen är lite allergisk mot pepparspray. //PO ![]() |
#4
|
|||
|
|||
![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
PO, det finns säkert någon behandling för dig också
![]() Men du, snacka med polisen så de inte råkar använda pepparspray mot dig, det skulle ju kunna vara förödande ![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Soyateorin tror jag på, "vanlig" soya på flaska får hon både ont i magen av och "astmahosta" och så lite smakförstärkare att toppa med så täcker det säkert in det mesta.
Men det är mycket enklare att bara låta bli, man får uppfinna egen snabbmat. Broccolisoppa gör jag på 15 min.. Precis som du skriver Elisabet, när man väl listat ut exakt vad det är uppstår någon annan variant... Men om nu inte härdade vegitabiliska fetter är problemet hur förklarar man att hemgjorda poatisprodukter i ugn går jättebra, men inte pommes frites på typ Macdonalds ![]() Tack för allt intresse! /Marianne |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Jag kan ge ytterligare ett exempel från mig själv. Jag reagerar väldigt lätt på nötter. Kan inte ens peta på en nöt eller ett nötskal utan att det börjar klia i fingrarna. Skulle jag råka få minsta lilla nötbit i munnen sticker det direkt i tungspetsen och om jag sväljer en nötbit så sväller slemhinnorna i svaljet på en gång. Men jag kan äta nougat, nötmassa om den är kokt och kakor med nötter om de varit med i ugnen och inte gräddats under väldigt kort tid. Jag kan inte äta mandel, men jag kan äta mandelmassa (om det inte är pollensäsong då korsreagerar jag på den) och om den har legat en stund i glögg så den har värmts upp lite. Allt detta har att göra med att proteiner förändras av värme och de förändras olika beroende på hur länge de utsätts för värme. De förändras också när de kommer i kontakt med vissa andra ämnen. Det är (bland annat) detta + att man reagerar olika beroende på hur nedsatt man är av andra allergier just då, som gör att det är omöjligt att helt förklara sina allergier. Men som sagt, man lär sig vad man ska undvika och om man bara gör det, så är det inte otroligt att allergierna försvinner så småningom eller förändras. |
#8
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Vi kan inte köpa en standardpåse pomes frites i frysdisken - då får hon garanterat ont i magen, men göra egna i ugnen går bra... Det är därför jag tänkt att det har med fettet att göra, även om jag borde ha kommit i håg att det handlar om proteiner. Men jag antar ett prefabpommes - vare sig man köper i frysdisken eller äter på snaabbmatsstället, görs i högre temperatur eller dyligt. Tänk så mycket god potatis (med bara lite mertid) vi får här hemma p g a det här ![]() /Marianne |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() I Grekland blandar de ju sällan (aldrig?) nötter i maträtter, men i Frankrike förra året fick jag vid ett par tillfällen nötter i maten utan att det hade framgått av menyn. |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Jag tänker inte fortsätta debatten, jag bara noterar att du har andrahandsinformation.
birgitta |
#11
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Men det är ju lätt att kontrollera att uppgifterna kommer från Livsmedelsverket och docent Hans Formgren är ju en av Sveriges kunnigaste på allergifrågor, ofta anlitad för att svara på sådana. Om du har tillgång till nyare kunskap och forskningsrön så tycker jag du ska berätta. Jag är mycket intresserad. |
#12
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Jag tycker att läsningen och länkarna är mycket informativa. Eva |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|