![]() |
|
|
|
#1
|
||||
|
||||
|
Säger som Eva: hittar du ett riktigt traditionellt ouzeri så har de garanterat små goda plocktallrikar som serveras till ouzon.
På taverna kan du beställa pikilia, det är också ett hopplock från olika maträtter. Ett annat sätt är, precis som du säger, att bara beställa från starters/orektika. Ca 2 tallrikar per person brukar vara lagom. Det fina i den kråksången är att du kan beställa mer under ätandets gång, det är bara att be om en tallrik x också. Fyllda zucchiniblommor åt jag på Karpathos senast, jag TROR att fyllningen var ungefär den samma som risfyllningen i dolmades men man slapp vinbladssmaken (som jag inte gillar). Smakade bra men var ingen jättesensation, tyckte jag. |
|
#2
|
|||
|
|||
|
Just det ja .. på traditionella ouzerier får man ju oftast automatiskt ett litet fat med något till varje "dryck" man beställer in. Sen på "Tavernor" eller "Mezedopolio" är det ju "förrätterna" man beställer några av och delar på o sitter o "plockäter". Vi brukar ta 3-4 st på 2 pers. Kan variera väldigt i pris beroende på VAD man tar, allt från ca 2 - 8 € skulle jag tippa på.
|
|
#3
|
||||
|
||||
|
Tack för svaren.....hoppas inte jag blev bortgjord
Jag bara MÅSTE testa meze eller pikilia (hette det så?! ) verkar så mysigt att sitta där och plocka och ha det trevligt......Jag måste verkligen tacka alla på Kalimera som fått mig att inse det....... Tjohoooo åker snart!!!!
|
|
#4
|
|||
|
|||
|
Nej då, du är verkligen inte bortgjord.
Ja antingen väljer du små(för)rätterna själv eller så tar man en pikilia. Det är en blandning av antingen kalla förrätter eller varma eller en blandning av varma o kalla. Den kan variera väldigt från ställe till ställe hur varierade dom är. Vissa tycker jag mest bara har en massa "geggor" o fritierat o då kan det bli lite mäktigt tycker jag .. medan vissa har jättebra blandningar. Vi har fått så många vi blivit besvikna på så vi brukar nuförtiden plocka ihop div rätter själva. Pikilia finns oftast bland varmrätterna också, man får alltså lite blandat av dom grekiska varmrätterna. Ibland gör vi också så att vi tar kanske 2 st förrätter och 1 varmrätt o tar in allt samtidigt och delar på på 2 pers.
Senast redigerad av CamillaN den 2006-07-19 klockan 15:35. |
|
#5
|
||||
|
||||
|
man väljer lute som man själv vill då alltså.....man skall inte vara fast i de svenska rutinerna.....man är bara så rädd att man skall bli bortgjord där nere när man skall försöka sig på något nytt.....men man kanske kan sammanfatta det som att man egentligen tidigare har gjort "lite svenskt" i att beställa 1 varmrätt var.....och det kankse grekerna fnissat lite åt och tyckt....."Åh dessa turister!!"
vad vet jag......inte så mycket egentligen.......fast man ändå varit på fyra greklandsresor........ Hade varit skönt att höra att det är fler som har gjort "fel" på turistvis..........men det är det ju säkert......eller hur? Ibland känner man sig som Stig-Helmer i sällskapsresan......men han är ju faktiskt ändå lite söt...
|
|
#6
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|
#7
|
||||
|
||||
|
Skönt att höra......jag är inte ensam.....har ju förstått det nu att det är lite mer lättsamt i grekland.....man gör lite som man vill och som passar.
Här hemma får man ju nästan lite "snéa" blickar om man t ex inte beställer in mat till sitt barn utan låter det äta av ens egen mat, jag menar att det är ju inte speciellt roligt om amn får slänga massa mat.....
|
![]() |
| Ämnesverktyg | |
| Visningsalternativ | |
|
|