![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Härligt...
Se till att sol och värme håller sig till den 11/10 när vi kommer! //PA ![]() |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Ser mysigt ut tycker vi på grannön.
Imorse hade vi 20 grader och blåst från norr som vi tog med oss hemifrån. Pia direkt från Kalami |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Onsdag 27 September. Fourni.
Samma oförskämt vackra väder även denna dag med 22 grader nu klockan sju denna onsdagsmorgon. Den lilla stranden just nedanför Toula Rooms duger utmärkt till bad. Förvisso är det stenigt de första fem meterna från stranden,men därefter är det utmärkt sandbotten. Vattentemperaturen ska enligt ortsbefolkningen ligga på runt 25 grader. Gårdagens förmiddag följde det vanliga mönstret. Ner till Nikos Taverna vid elvatiden att folkliv iakttaga samt ett krus vitt klyva. Fiskebåtarna som till hamnen anlänt under morgonen med nattens fångst hade försäljning av färsk fisk av olika sorter direkt från kajen. Byns husmödrar samt tavernaägarna var flitiga gäster vid kajen. Vid tvåtiden gick vi hem att vila siesta. 25 grader ute och inne gjorde att vi fick dra fart på AC-n på 20 grader. Efter siestan blev det en långsittning på balkongen att iakttaga när segelbåtarna anlöpte hamnen och förtöjde vid bortre kajen.Det var fyra rejält stora segelbåtar. Mera troligt turistcharter. Vid sextiden stegade vi ner till Nikos att spisa middag. Birgitta lyxade på med grillade jätteräkor medan Arne tog en repris på den goda Biftekin. Del lilla kolsvarta kattvalpen anlände samtidigt som maten kom in på bordet. Seglarfolket anlände till tavernan vid sjutiden. Ett tjugotal personer med välfyllda plånböcker alternativt kreditkort. Alla skulle de ha fisk-eller skaldjur till middag. Sexpersonerssällskapet intill vårt bord ville ha hummer. Medelhavslobstern, den med jättespröt i stället för klor föll dock icke sällskapet på läppen. De ville ha hummer med stora klor, den variant vi hemifrån är mera bekant med. Trenne kloförsedda humrar hämtades och fann sällskapets gillande. Humrarna avlivades och kokades till den röda färgen. Efter avsvalning klövs de tre humrarna på mitten samt lades med ostgratinering på grillen. Ett annat sällskap fann gillande i en jättestor fisk av för oss mera obekant ursprung. Sällskapet på sju personer fick vänta nästan en timme innan jättefisken var färdiggrillad. Enligt Nikos var det en förstklassig, men dyr fisk. Det tredje sällskapet fick varsin stor Red Mullet från grillen med tillbehör. Nikos Hustru såg nöjd ut. 18 Seglare, och därtill ytterligare ett tiotal matgäster, det ger klirr i kassan så här i eftersäsong. Skaldjuren och fisken brukar kosta sådär 40-50 Euro per kilo. Vår nota stannade på 35 €,betingat av Birgittas dyra jätteräkor och ett krus vitt. Hemåt vid niotiden att dela ett glas Metaxa och en kopp grekkaffe på Corner. Idag ska vi kontakta Lula att betala för våra sju nätter här. Mera troligt får vi betala 30 € per natt. Bra pris för detta eminenta boende.I morgon Torsdag far vi vid lunchtid åter till Samos med jättefärjan Nisos Rodos. Birgitta lägga strax in bilder från gårdagen här i forumet. Arne och Birgitta |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Inte är ni väl på väg hem redan? |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Nej Janne, inte redan hem. Vi ska tillbringa 5 nätter på Samos innan vi har genomgående flyg med Aegean, Samos-Aten-Arlanda.
Här kommer ytterligare några bilder. Lite av Nikos interiör samt tavlor på gamla Fourni. samt lite grillning. Birgitta och Arne, |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Hej Janne
[QUOTE=Kalimera;401483]Vart ska ni? Rhodos 2 nätter, Samos transfer 1 natt, Fourni 3 nätter, Ikaria 5 nätter och Athen/Rafina transfer 1 natt. Flyg från Köpenhamn till Rhodos via Aten 500 kr, från Ikaria via Aten till Köpenhamn lite dyrt 1 700 kr. Ha de //PA ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Fredag 29 September. Pythagorion, Samos.
En som vanligt vacker morgon med 22 grader nu klockan sju. Här på Samos är det fortfarande en hel del turister,men det mattas av vartefter charterplanen hämtar hem sina sista resenärer för säsongen. Gårdagens resa med Hellenic Seaways Nisos Rodos avlöpte utan problem. Förvisso anlände färjan till Fourni 50 minuter sent, men vi blev informerade om detta via hamnpolisen, så det var bara att stega tillbaka till hamnfiket att vänta där i godan ro. På färjan var det mer än gott om plats. Vi anlände till Vathy vid ettiden och tog genast en taxi till Hotel Polycrates i Pythagorion där vi förbokat fem nätter. Färden med Taxin kostade 20 € och gick i rasande fart. Föraren körde som en Grek. (Fullständigt hänsynslöst) Nio minuter tog resan... Det fick genast bli en skön siestavila i rummet. Hotellet har en innergård i suterrängplanet där det finnes bord och stolar .Viss servering finnes att få för den som så önskar. På innergården huserar även en gulfärgad undulat i sin bur. Från i vintras har undulathanen fått sällskap med en lika vacker hona. Paret fulade genast ut sig och alstrade kvickt ett undulatbarn. Efter siestavilan gick vi ut att spisa middag på Taverna Symphony just nedanför vårt Hotel. Birgitta fick sin goda Oxfilé med tillhörande sås och en stor bakpotatis. Arne tog en kycklingfilé,även denna med bakpotatis och god sås. Notan tillsammans med ett krus vitt landade på 30 €. Med notan erhöllo vi varsitt glas av det goda gulfärgade starkvinet som Samos gjort sig vida berömt för. Det var tunnsått med middagsgäster denna afton. Endast vi två samt tvenne holländare. Dock var ju timmen tidig så det skulle sannolikt komma fler gäster under kvällen. Arne och Birgitta |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Citat:
Tack för bilderna! Jenni har blivit stor, i omfång alltså. |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Lördag 30 September. Pythagorion, Samos.
Lite kyligare denna morgon med 19 grader klockan sju. De hårda vindarna har dock ännu ej anlänt, det har däremot solen gjort. Klockan åtta var Arne ut till Super Market i gränden att inhandla baguetter av purfärskt datum. Vid elvatiden igår gick vi ner till Taverna Pythagorion, en gammal och väletablerad taverna sedan 1969. Tavernan har ett mycket rikt utbud av mat och därtill till facila priser. Att personalen är ett under av service och vänlighet gör icke saken sämre. Vid lunchtid anlände en större privat lustyatch, turkiskflaggad. Fartyget hade göra 40 minuter för att angöra sin ankringsplats. Arne tog en promenad bort längs hamnstråket för att se vad som hänt sedan sist med det stora vitkalkade före detta Hotellet just där hamnstråket slutar och piren tar vid. Hotellet har vitkalkats nyligen,men någon hotellverksamhet kunde ej förmärkas. Mera troligt används byggnaden för utställningsändamål. Den bortre lilla stranden var överfylld av solpressare. På återvägen gick Arne in i gränden innanför strandpromenaden för att se vad som hänt med Evas Pension Sunshine. Pensionatet fanns kvar,och drevs av Evas Barn sedan Eva dog för några år sedan. Pensionatet förefaller numera vara knutet till bokningskedjan AirBnb. Efter den sköna siestavilan gick vi vid sextiden ner till Taverna Pythagorion att spisa middag. Birgitta fick sin goda tomatsoppa och Arne en Pork Schnitzel. Tavernan är mäkta populär och var den tidiga timmen till trots redan halvbesatt. Granntavernan flaggade för Live Music från klockan tjugo. Vår nota landade på 30 € inklusive ett krus vitt samt varsin skål av den goda hemtillverkade vaniljglassen. Som vanligt delade vi på en kupa Metax 3 att använda som sås till glassen. Vinden hade nu tilltagit och tavernorna var i full färd med att veva ner vindskydden. Hem strax efter klockan åtta att lyssna på lokalradion hemifrån innan nattning med AC-n på 22 grader. Nu vid tiotiden har solen försvunnit och ersatts av halvmörka moln. Temperaturen ligga ändock på 22 grader. Ska det kantänka bli någon regnskur under dagen? Birgitta lägga så strax in lite bilder från gårdagen i forumet. Arne och Birgitta |
#10
|
||||
|
||||
![]() Hamnpromenaden ganska öde. Men det är före klockan 11 på förmiddagen. Men snart kommer turisterna vandrande. Det är fortfarande chartertrafik hit i eftersäsong. Många skandinavier hör vi. Pension Sunshine Lyxyatchen på ingång och lägger till mellan segelbåtarna. En viss palaver uppstod. Här fanns morgonpigga turister. |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Lördag 30 September. Second opinion.
Den mulna och kyliga morgonen ersattes vid pass halv elva av strålande sol. De mörka molnen försvann över Samos höga berg. Vinden likaså. Värmen återkom samtidigt med sådär 25 grader till stoluthyrarnas glädje. Skiftningarna i väderläget kunna i sanning gå snabbt här i övärlden. Arne och Birgitta |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Söndag 1 Oktober. Pythagorion, Samos.
En gråmulen morgon med avsaknad av sol. 19 Grader nu klockan sju. Svag vind dock. Morgonplanet från Athen landade strax efter klockan sju, för att en halvtimme senare återvända till Athen. Under förmiddagen igår satt vi Taverna Pythagorion att iakttaga folkliv samt ett krus vitt klyva. Utflyktsbåtarna avgår var morgon vid tiotiden med glada turister ombord. Vid elvatiden kommer var dag en turbåt från Turkiet på dagsutflykt till Samos och Pythagorion. En turistbuss väntar på kajen för att med turisterna taga en rundtur på ön att sevärdheter besöka. Återresan sker runt femtiden på aftonen. Som vi tidiga re refererat återkom solen och värmen vid elvatiden till Pythagorion. Solpressarna skyndade ner till stränderna att sina positioner i solstolarna intaga. Vid pass halv två tog vi en tur längs Main Street att inhandla viktualier samt ett par förpackningar medicin till Birgitta. Diuren är märket. Denna medicin kostar bara hälften emot hemmavid. Skön siestavila ett par timmar innan vi ånyo gick ner till Taverna Pythagorion. Den i Pythagorion stationerade kanonbåten anlöpte hamnen och sin fasta kajplats efter ett patrulluppdrag längs kustremsan mellan Grekland och Turkiet. Så middag. Arne beställde en stor skål med den hemlagade tomatsoppan, medan Birgitta valde en Sphagetti a la Creme med champinjoner. Maten smakade som alltid väldigt gott. Notan landade på 25 € inklusive efterrätt och ett krus vitt. Med notan kom varsitt bjudglas av det goda starkvinet från Samos. Merparten av middagsgästerna var skandinaver med viss övervikt på norrmän. Så fanns ett belgiskt sällskap samt tvenne irländare. Lägg därtill ett antal turistande greker. Längs hemvägen stannade vi till och tog varsitt glas Metaxa samt grekkaffe på Taverna Daphne just invid vårt Hotel. AC-n inställdes på 22 grader och svag fläkt inför nattningen. Birgitta lägga så strax in lite bilder från gårdagen på Forumet. Arne och Birgitta |
#13
|
||||
|
||||
![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
/Netwolf |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Jag har kollat upp det hela. Förvisso har skatt per passagerare införts,men enär
det härifrån Pythagorion var morgon avgår en utflyktsbåt till Turkiet och en utflyktsbåt kommer från Turkiet så har myndigheterna kvittat ut det hela så att ingen skatt behöver uttagas för denna rutt. Arne |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Intressant, inget jag visste . Vi har också två turer i veckan från Turgutreis, väldigt populärt bland turkiska grannarna. Jag trodde att Edogans uttalande var politiskt, vad vet man.
Det är absolut två eller flera nivåer mellan grannfolken: vi vanliga som gillar att folk kan åka som dom behagar, sköta handel (många bra och billiga produkter) och turista i största allmänhet- och så politikerna som påstår att den andra parten vill oss illa, ta våra landområden, tvinga på oss annan religion och göra upp för urgamla orättvisor och elakheter. |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Måndag 2 Oktober. Pythagorion, Samos
Vacker morgon med sol. Lite blåst. Temperaturen klockan sju var fattiga 17,9 grader, men det tog sigtill 22 grader under förmiddagen, medan vi packade våra ränslar inför morgondagens hemresa. Taxi är beställd till 06.30. Aegeans flight från Samos till Athen avgår 07.30. Vi har genomgående bokning med Aegean till Arlanda. 40 minuter för planbyte i Athen. Flygstolar vid nödutgångarna för resan Athen-Arlanda är bokade genom Birgittas försorg. Vi kommer till Arlanda vid lunchtid och har tre timmars väntan därstädes innan hemfärden till Umeå med Norwegian. Vi ska vara hemma vid femtiden om allt fungerar. Under gårdagens afton gick vi ånyo ner till Taverna Pythagorion att spisa middag. Vi hade bestämt oss för att dela på en läcker Pizza. Birgitta begärde att få extra Garlic. Detta brukar ordnas genom en liten skål vid sidan av. Icke så denna gång... Pizzan flödade av garlic. Arne fick skära ur ytterkanterna på pizzan för att undvika den våldsamma mängden av vitlökssmak. Alltnog maten, smakade bra och vi blevo båda mätta och belåtna. Notan landade på 20 € inklusive ett krus vitt. Lite om Hotel Polycrates nu. Det finnes ett tjugotal rum, några med kyl och AC, dock icke alla. Nere i suterrängvåningen finns ett större kollektivt utrymme med köksutrustning samt kyl och frys till gästernas förfogande. I anslutning till detta utrymme finns en trevlig trädgård med bord och stolar. Vi ger 30 € per natt för rum med kyl och AC. Epostadress: hotelpolycrates@gmail.com Vid lunchtid idag gick vi ner till vår favorittaverna att klyva ett krus vitt samt samspråka med tavernaägaren. Det var ägarens far som öppnade tavernan år 1969. Huset ägde man redan innan,och därtill tio meters utrymme mot strandpromenaden, som gjort för tavernans uteservering. Vid ettiden kom Nisos Kalymnos gungande in till kajen med passagerare och fordon. Nu börjar turistströmmarna helt klart tunnas ut, men ett antal charteroperatörer fortsätter två veckor till enligt vad vi erfarit. Efter hemkomsten har vi 24 dagar kvar till nästa greklandsresa som blir en elvadagarstur till södra Kreta och Paleochora. Arne och Birgitta |
#18
|
|||
|
|||
![]()
Jag säger tack för denna gång. Som vanligt berättar ni om allt som händer och nu fick vi bilder också! Välkomna så småningom till Kreta!
/ Jannis |
#19
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Alala, jag hoppas på att hemresan går smärtfritt. Väckarn på 5 och klockan 17 går vi in i vårt hem i Umeå. Men vi har varit med om trubbel tidigare. Birgitta, som alltid är ängslig över hemresor. |
#20
|
||||
|
||||
![]() Citat:
/ Anne ![]() |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|