![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Har ni gått förbi Kalderimi och sett om det är öppet? Har ni möjligen sett till La Casa Georgos?
|
#2
|
||||
|
||||
![]()
Kalderimi, vad betyder det nu, någon som vet?
Birgitta, jag tycker det är så fint att du fortsätter att resa även om du har problem med och värk i dina knän. Bra att du överlåter besök på Krigsmuseum och annat mer eller mindre "nödvändigt" till Arne och spar lite på krafterna. Det är skönt med några timmars egentid också. ![]() Jag skulle nog inte känna mig helt trygg i Paleochora om jag var Arne. Rätt eller inte..., men mannens temperament känner vi ju bara från en impulsiv sida. ![]() Kanske dags att söka nya områden för nästa nyårsresa, östra Kreta är också fint. ![]() Härligt att ni har haft en sådan fin vecka i Chania! |
#3
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Kalderimi var öppet förra veckan iaf ![]() // Malin |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Måndag 14 Mars. Chania
Idag är det enligt den Grekisk-Ortodoxa kalendern ”Den rena måndagen” Detta innebär att fastan nu inleds samt pågår i 48 dagar fram till Påsk. Idag ska de renläriga endast äta skaldjur, bläckfisk samt grönsaker. Bläckfisk och grönsaker är som bekant Djävulens föda enligt Arne, så det får väl bli skaldjur i stället denna dag. Det har även i natt regnat en hel del och det är molnigt över Chania med en temperatur på dryga 15 grader nu på morgonen. Vår svarta huskatt anlände vid åttatiden att mumsa i sig kycklingsfilén från lördagens doggybag. Igår vid lunchtid gick vi upp till Taverna Röda cykeln att intaga lunchouzo med tillhörande mezetallrik. Det var gott om greker på de öppna uteställena. Barnfamiljer vandrade runt i byn att besöka karnevalaktiviteter. Efter siestavilan började det ånyo regna kraftigt. De ambulerande gatuförsäljarna hade bytt sortiment från klockor och krimskrams till paraplyer. Vid halv fem gick vi snabbt ner till vår stamtaverna To Steki. Regnet rann i strida strömmar längs grändens gatstenar. Inne i lokalen var det rätt gott om gäster, merparten grekfamiljer med barn. Arne kunde beställa sin goda levergryta medan Birgitta fick Kontosouvli, en rätt Kickt rekommenderade vid träffen uppe på Nikos Taverna i Kato Daratso. Enligt Birgitta var Nikos kötträtt mycket godare än den här på To Steki. Notan stannade på dryga 20 € inklusive ett krus vitt. Tvenne bilder på våra maträtter ligga nu inne i galleriet under ”Måndag 13 Mars” I eftermiddag ska vi packa våra ränslar inför tisdagens hemresa. Vi ska förbeställa en taxi till klockan nio för färden ut till Chania Airport. Flyget avgår 11.30 via Athen – Copenhagen – Stockholm, genomgående bokning med Aegean/ SAS. Sista etappen hem till Umeå blir med Norwegians sena kvällsflyg. Nu vid niotiden denna morgon har regnet upphört och en livgivande sol visar sig åter över Old Town i Chania. Arne och Birgitta |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Ååh...den där levergrytan!!! Har den något namn? Den måste jag prova i juni! Tack A & B för alla mat- och restaurangtips i Chania. Det kommer att bli ett grundligt besök för ni har verkligen inspirerat mig att nyupptäcka stan.
![]() Ha en fin hemresa! ![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Tusen tack för alla fina rapporter denna gång. Längtar redan efter er nästa resa. Ha en bra resa hem! / Anne ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Tack för denna resan!
Njut av de sista dagarna och jag önskar er en fin hemresa. // KR |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() /Netwolf |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Ikväll åt jag den bästa fisken ever I Grekland...torskrygg med spenat så himmelskt god på Resalto I Koroni....dit går jag igen I morgon ..men tar nog bläckfisk. Den är säkert lika god.
Lissi |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
/Netwolf |
#11
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Senast redigerad av Thira den 2016-03-15 klockan 06:42. |
#12
|
|||
|
|||
![]()
Välkomna hem till Västerbotten! Idag har vi strålande sol med blå himmel. Enl. rapporter ska vi få plus 9 grader. Tack för trevlig läsning!
![]() |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Tisdag 15 Mars. Hemåt det bär.
Vi sitta nu incheckade efter säkerhetskontrollen på Chania Airport. Incheckningen i sig var ett rappel. Flygplatsens datorsystem fallerade och därav fick alla som hade transferbagage hanteras manuellt med hjälp av telefon. Tidsödande är bara förnamnet. Våra bagagetaggar skrevs ut med kulspetspenna! Vi undrar om våra två ränslar verkligen klarar hela vägen Chania- Athen- Copenhagen –Arlanda… Alltnog. Vår taxidriver kom prick klockan nio att hämta oss vid vårt Hotel för transporten ut till Airport. 17 € var taxan. Under gårdagens förmiddag gick Arne upp till Saluhallen att inhandla förnödenheter inför hemresan. Det var helt fullt med greker på alla matställen i hallen. Efter vederbörlig siestavila gick vi ut att spisa middag vid femtiden. Röda cykeln var stängd, samma med To Steki. Vi gick ner till hamnen att se om där fanns någon taverna som hade öppet. Vågorna gick höga i hamnen och vatten forsade in över hamnpromenaden. Vi gick in på Tavrna Kavouras, just innan den turkiska moskén. Det var nästan fullt vid borden,men kyparen lyckades hitta ett ledigt bord till oss. Vi fingo efter viss väntan vår mat samt ett krus vitt. Notan landade på 22 €. Så hem att natta oss. Regnet hade upphört. Denna dags morgon är det växlande molnighet och plus 18 grader klockan sju på morgonen. Nu vid pass halv elva skina solen ånyo med full kraft. Vi hörde på P4-västerbottens nyhetsutsändning att det skulle bli åtta plusgrader idag. Men så bra. Då passar det bra med våra sandaler. Det hade varit lite trist att stega in i vårt hus genom halvmetersdrivor av snö… Korrigering. Wlan på Chania Airport var ur funktion. Därav skickar vi dagsrapporten från Athen Airport istället. Vi har nu en dryg timma på oss innan flyget till Copenhagen avgår. Även här var det trassel med våra bokade platser vid nödutgångarna, men det löste sig så småningom. Arne och Birgitta |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Arne och Birgitta!
Vill önska er en behaglig hemresa och att såväl ni som era ränslar kommer hem i god ordning. Och Stort Tack för era rapporter vilka som alltid utgör synnerligen roande och trivsam läsning. När man tycker att det känns lite för glest mellan egna resor (även om man är lyckligt lottad som kan resa alls) så är det en lisa att veta att det aldrig är långt till nästa gång man får följa med på en tur med er igen. Till dess, ha det gott! Masse |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Om Arne en gång bara fick smaka lite inlagd bläckfisk till ouzon tror jag att han skulle känna hur gott det faktiskt är!
Men det har varit många goa grejer på era matbilder den här resan. Det är nog lättare att hitta riktigt bra mat såhär utanför säsong. Hoppas nu att ni har en bekväm hemresa. Det är hårt att veta att ni hinner iväg en gång till innan det är ens egen tur. ![]() ![]() Marianne - kalderimi är de gamla vackra, stenlagda åsnestigarna som är så fina att gå på. |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Vi sitta Copenhagen transit att mumsa på varsin Dansk Pölse med stark senap. Vi har en halvtimme på oss innan Flighten till Arlanda avgår.
Arne och Birgitta |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Åh det som är så gott! Med en öl till.
Kom godt hjem! |
#18
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Det är ingen skillnad... De ställen som är öppna nu i Chania har precis lika bra mat året om. // Malin |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Våra middagar under veckan i Chania.
Det är precis som Malin säger att dom tavernor som är öppna nu i lågsäsong har lika god mat året om. Man ligger lågt med det som brukar kalla turistmat och har då oftast ett mer begränsat sortiment. Sen hänger det ofta ihop med kocken också. Nektaria flyttade från To Magazaki till en annaan taverna 50 meter längre bort i Nea Chora. Jag tror många gäster följde efter henne. Sen är det fråga om tycke och smak vad man tycker om att äta. Jag ska beskriva en del av maträtterna. Askrolimbous. Det är ett vildgräs med lökliknande rötter. Uppe till höger.Många kretensare är ute nu och plockar vad naturen erbjuder gratis. Kontosouvli. Man grillar kött på ett stort spett över öppen eld. Välstekt och knaprigt. Nikos taverna i Daratso är känd för sina underbara kötträtter som han grillar. Korianderkyckling. Jag frågade kocken på To Steki och hon sa at hon hade (ev marinerat) kycklingfileerna i korianderfrön och citron. Serverades med färsk koriander. Saluhallens mezetallrik. Väl värd sitt pris, 4 Euro med ett glas ouzo. Mättande lunch som innehåller torkat kött, 2 sorters ostar, korv, jalapeno, färsk och inlagd gurka, tomater. Ibland får man ett par sniglar också. Toppad med torkat, lite sött bröd. Lammkorv. Den kretensiska lammkorven kan man aldrig få nog av. Jag har frågat Ekaterina i Paleochora hur hon tillagar den. Hon kokar den i olja och lite vatten. När vattnet har kokat ur är den färdig. Naturligtvis kokas korven med rosmarin eller andra örter. Lever. Steks i olja och på slutet häller man över balsamvinäger. Blir en ljuvlig sås! Sista kvällen var vi renläriga. Åt inget kött då det var ”rena måndagen”, Kathari Deytera. Jag åt musslor i vinsås och Arne räkor på tavernan Kavouras nere i Venezianska hamnen. I hamnen var det full fart och många grekiska familjer som åt. Det var också full fart på havet som blåste rakt in i hamnen. Detta var ett axplock av vår mat under veckan. Birgitta. |
#20
|
|||
|
|||
![]()
Men åh så gott!!!
Monica ![]() |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|