![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Ja nog är det mången tallrik med smolanedi som även jag har ätit👍
Idag äter jag helst fiberhavregrynsgröt med solrosfrön,lite russin och eller torkade tranbär och sen rårörda lingon uppepå.Äsch då nu blev jag hungrig😱 Monica😍 |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Smolaneri ...
![]() ![]() ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Ja, tunnbröd som man smolar ned i tallriken. Hälller sylt o mjölk på.
![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Det kallade vi sull, men lika gott förstås. Dåtidens flingor.
|
#6
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Monica😎 |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Bryta var det i mina trakter(Umeå)..Mor från Åsele .Far från Överkalix
|
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Å när vi ändå är inne på tunnbröd. Jag kommer ihåg Blöta. Uppblött tunnbröd i (varm) buljong eller mjölk. Åsså, en stor smörklick på det. Oj, va gott det var ![]() /Netwolf |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Kärt barn har många namn.
Bryta även för mig, som är uppvuxen i Skellefte. Och TUNNBRÖD från en bagarstuga är alltid gott (framför allt till surströmming)! Birgitta |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Min favorit just nu är gröt efter detta recept. Äts kall: 3/4 dl havregryn, 1 msk chiafrön, 1 msk linfrön och 1krm vaniljsocker som blandas I skål. På detta hälls 1dl mandelmjölk och 1 dl färskpressad apelsinjuice. Rör om och ställ I kyl 4 tim eller över natt. Serveras med hallon eller blåbär på samt några valnötter. Gott och mättande som start på en bra dag....
Lissi |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Detta är ju underbart, grötens kalimeravänner...
|
#12
|
||||
|
||||
![]()
En liten grötanekdot, jag läste om en gång
En gammal rik amerikansk ungmö som levde på slutet av 1800-talet, åt gröt varje dag. Varm varannan och kall varannan - dvs rester från dan innan. Detta åt hon varje dag och unnade sig i övrigt ingenting. Hon var känd för att vara riktigt riktigt ekonomisk. Eller snål som f-n, om man vill säga så. När hon dog hade hon byggt upp en ansenlig förmögenhet, men hade bara en arvinge. En brorson som hon aldrig hade haft nån kontakt med och som dessutom var en riktig slarver. Han blev i ett huj mångmiljonär. I dagens läge multimiljadär. På bara ett par år hade han slösat bort rubbet och var nere på noll igen. Så till vilken nytta käka tanten gröt hela sitt liv för? /Netwolf - lite offtopic men ändå ![]() |
#13
|
|||
|
|||
![]()
Vi har till och med lyckats få Nifiko (vår lantbrukarvän i Koutsounari) att göra havregrynsgröt. Hon frågade oss, vad vi brukade äta till frukost. Vi själva brukar periodvis äta grekisk yoghurt och ksinogala (syrad mjölk), men sedan vi hittade havregryn i affären blir det ibland havregrynsgröt. Gröt på havre var ett okänt morgonmål för Nifiko och hon verkar ha återgått till den vanliga brödsullen och kikärtspurén med honung.
När jag var ensamstående med två söner, brukade de få gröt till frukost varje skoldag. Gröt på havre, korn, råg, manna och ris (på fredagen) och vi blev aldrig less på födan. / Jannis |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|