![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Man får sig allt ett gott skratt då och då här på Kalimera..
![]() ![]() Kommentarerna är då sannerligen varierande... |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Lördag 6 Juni. Pythagorion.
Dagen inledes med varmt och vackert väder. Charterplanen har nu kommit igång och dånar ner och upp på Airport. Frukostsittningen på balkongen är avklarad. Arne ska så strax gå ner till den lilla kiosken vid Taxigatan att handla ett nytt refillkort till GR Cosmote Mobile Broadband. Det gamla börjar vara på upphällning. Efter gårdagens siestavila var de så dags att gå ner till familjetavernan nästgårds att intaga varsin eftermiddagsfika. Tavernaägaren lovade att fara upp till Boutcher att till oss inhandla ett par kilo Samoskorv, den kryddiga sorten. Boutcher hade som bekant stängt igår förmiddag på grund av varuleveranser. Så över till Taverna Symphony att spisa middag. Flera svenska par hade sökt sig till Tavernan att äta middag. Birgitta valde en köttbit med bakad potatis och rostade grönsaker. Arne sak samma, men undanbad sig de rostade grönsakerna. Nu klockan nio är det varmt. 25 grader på balkongen. En mild havsbris giva dock skön svalka. Turisterna vandra nu ner mot stränderna att intaga solstolarna. Vi var igår eftermiddag in till Market här invid att inhandla god salamikorv i skivat skick. Vi avser använda korvskivorna som färdkost vid hemresan från Athen till Stockholm. Flygplansmat har aldrig legat för oss av någon anledning… Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Lördag 6 Juni” Arne och Birgitta |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Arne, det slår mig när jag ser bilden på alla kepsarna - fick ni tag i någon keps på Agathonissi?
|
#4
|
||||
|
||||
![]()
Nu har jag hunnit läsa ikapp mig på er tråd efter en vecka i Kroatien. Inte så många dagar kvar på er resa heller så hoppas ni får några fina dagar till!
/ Anne ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Söndag 7 Juni. Pythagorion.
Oj, det blir en lika varm och vacker dag som under gårdagen. Klockan sju denna morgon visade termometern på 23 grader, och icke ett moln att skymta. Kyrkklockorna klämtade i takt med varandra denna söndagsmorgon att kalla till morgonbön. Charterplanen började dåna in mot Airport redan strax efter klockan sju denna morgon, med förväntansfulla turister ombord. Gårdagens förmidag gick i lugnets tecken. Birgitta parkerades på Caféet i gränden medan Arne gick på fotosafari samt undersökte hur det var med Evas Pension. Det visade sig att Pensionen levde i högsta grad, och att dottern med man tagit över verksamheten efter Evas frånfälle. Vi frågade särskilt om det var någon annan aktör som tagit över, men mannen på Familjetavernan hävdade med emfas att det var Evas dotter med man som nu drev pensionen. De har därtill ytterligare ett litet pensionat i byn. Så in till vinbutiken invid taxikuren att inhandla det erkänt goda och vida berömda ”Samos Muscat” det blev tvenne helflaskor av detta utsökta starkvin med utpräglad russinsmak samt ekfatslagring. Åtta respektive sju Euro kostade flaskorna. De skola hemföras att under sommaren avnjutas ute vid stugan på skäret. Efter siestavilan gick vi så ner vid femtiden för att spisa middag på den trivsamma familjetavernan nästgårds. Vi skulle också hämta och betala för de tvenne kilona Samoskorv som tavernaägaren handlat till oss uppe hos Butcher vid busstorget. Nu visade det sig emellertid att familjetavernan skulle öppna först klockan sex, och detta passade oss illa eftersom vi voro hungriga Vi gick istället över till granntavernan Symposium som hade öppet. Det var ett femtontal turister allredan, samt husets strykarkattor. Birgitta fick sin goda köttbit med bakad potatis medan Arne tog dagens rätt bestående av en köttgryta med kött så mört att det nästan föll sönder. Tillsammans med ett krus vitt landade notan på 25 €. Till notan erhöllo vi varsitt litet glas med Samos Muscat. Hemåt att sitta balkong samt lyssna på sportradion tills det var nattardags. Full fart på Horhusfläkten samt neddraget myggskydd vid balkongdörren medför svalka och behagligt sovklimat. Avslutningsvis lite svar på några frågor. Agathonissikepsarna . De kepsar med grektext på som Janne gärna ville ha tvenne ex av. Vid vårt besök på ön konstaterade vår Hotellägare att madame som innehade kläd- och souvernirbutiken på ön skulle öppna densamma först en bit in i Juni, men fanns kepsarna till avsalu skulle de skickas till vår hemadress i Umeå. En sak till. Det Turkiska mynttricket varnades det för här i Pythagorion. Det finns skurkar som medbringar en påse med turkiska enlirasmynt som äro förvillande lika ett tvåeurosmynt både till storlek och utseende. Arne uppmärksammade detta under gårdagen då han skulle betala för en till Birgitta inköpt T-shirt. Detta är dock det enda turkmynt han fått hittills. Det blir ju en god affär för den som lyckas betala med turkmynt. En turkisk lira har värdet av cirka 2,50 Sek medan tvåeurosmyntet betinga värdet av 19 Sek. En nätt förtjänst på 17 Euro vid utprångling. Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Söndag 7 Juni” Arne och Birgitta |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Kepsarna
![]() ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Påminner mig om förr i tiden när D-marken fanns. 5 DM-myntet hade nästan exakt samma dimensioner som vår svenska femkrona. Det funkade att använda den svenska femman på vissa automater i Tyskland. Man tjänade en bra slant på varje köp ![]() ![]() /Netwolf |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Nu sitta vi i det vackra vädret incheckade på Samos Airport. Vår förbokade taxi tog oss klockan åtta till flygplatsen. Åkdonslega 10 €.
Genast vid ankomst gick vi till Aegeans lilla kur att efterhöra om det var möjligt att inför morgondagens hemresa med Aegean från Athen till Stockholm erhålla platser med gott benutrymme vid nödutgångarna. Jodå, tjejen i disken ordnade detta snabbt. Vi kunna nu med tillförsikt se frm emot en bekväm resa hem till Stckholm i morgon den 9 Juni. Middagen igår kväll avåto vid den lilla familjetavernan nästgårds. Arne fick sin grillade kycklingfilé och Birgitta sin Greekburger. Enär portionerna voro mer än rikliga kunde tavernans strykarkatter få sig ett gott skrovmål. Notan landade på 18 € inklusive ett krus vitt. När vi nu vid tiotiden anlända till Athen Airport väntar minibussen från Peris Hotel att kör oss till hotellet. Livet leka i det vackra och soliga vädret Arne och Birgitta |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Måndag 8 Juni. Athen. Second opinion.
Nu sitta vi eminent studio på Peris Hotel. Balkongen är enormt stor i förhållande till den i Pythagorion. Priset är 80 € för en natt inklusive transfer. Resan från Samos Airport gick mycket bra. Inrikesplanet var en De Havilland DHC 400 med plats för 78 passagerare. Planet var fyllt till sista stol. Detta plan har tvenne turbopropmotorer med sexbladiga propellrar. Bagaget anlände föredömligt snabbt och vi gick genast ut att finna Peris himself. Vi tog de få stegen från ankomsthallen och ut till Peris lilla minibuss. Resan till Hotellet tog bara sådär tio minuter, Vi fick rum nr ett. Suveränt rum där Wlan fungerar. Eljest får man häcka i receptionen för att access erhålla. Peris hade en styrning vid halvtolvtiden att hämta gäster i Rafina. Vi erbjöds följa med ner till strandserveringarna. Ett erbjudande vi genast tackade ja till. Nere vid strandpromenaden stegade vi genast in på den lilla strandtavernan att under takets skugga och vindens svalka klyva ett krus vitt. Det var icke många turister i området. Efter ett par timmars sittning bad vi kyparen att ringa efter en taxi för återfärden till Peris Hotel. Taxiföraren ville ha tre Euro, han fick fem. Efter vederbörlig siestavila ska vi strax gå ner till trädgården här på hotellet att umgås med övriga gäster innan det vid femtiden blir att ta den korta promenaden ner till den lilla Tavernan belägen blott 400 meter från Peris Hotel. I morgon kör Peris oss till Airport vid pass 06.45 så vi i god tid hinner checka in samt i Taxfree inhandla olivolja och fetaost innan vi ska borda Aegeans flight till Stockholm. Det har varit varmt och soligt hela dagen, men turligt nog blåsa det en frisk vind över området. Lite bilder från gårdagen och denna dag ligga nu inne i galleriet under ”Måndag 8 Juni” Arne och Birgitta |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Tack så mycket för trevlig läsning! Ha en skön sommar på Skäret!
|
#11
|
|||
|
|||
![]()
Har Peris börjat hämta i Rafina? Det har de aldrig gjort förut, utan jag har fått ta bussen och hoppa av vid bageriet vid stora vägen..ELLER (vilket jag ju inte gjort) ta bussen till flyget där de kunnat hämta. Det har verkat lite korkat....Kan ni kolla om de ändrat sig gällande Rafina eller om det var en engångsföreteelse?
Lissi |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Och så börjar er resa vara slut. Tack så väldigt mycket för alla fina rapporter och ha en bra hemresa.
Här väntas det på fortsättning på era äventyr. Ha en fin sommar! / Anne ![]() |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Kände ni av jordbävningen, Arne och Birgitta?
Inte så trevligt, men ovanligt är det ju inte. ![]() http://greece.greekreporter.com/2015...attles-athens/ / Anne |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Tisdag 9 Juni. Hemåt det bär.
Vi vaknade denna morgon efter en natt i Peris sköna bäddar. Efter en god kopp kaffe på den fina balkongen gick vi ned till trädgården att invänta Peris minibuss. Minibussen anlände med trötta , men dock förväntansfulla nyanlända Holländska turister. Denna morgon var det emellertid lite kyligt, med 18 grader och därtill relativt tunga molnbankar över området. Turisterna kvickt in att sova i rummen efter en lång och seg natt i trånga charterstolar. Vi lastades in tillsammans med ränslarna att företaga den tio minuter korta färden tillbaka till Athen Airport. Föraren körde som om elden vore lös, men vi ankom dock avgångsterminalen i oskadat skick. Incheckningen gick föredömligt fort. Totalt tog det bara 12 minuter. Vi noterade tacksamt att vi fått våra förnämliga säten invid nödutgången. Vi hann efter incheckningen även sammanträffa med Lisbeth, Pollebosses Hustru,innan det var dags för oss att gå till Security Control. Så in till gaten att bli vederbörligen godkända att stiga ombord på Aegeans Airbus 320-200 till Stockholm. Nu visade det sig emellertid att incheckningspersonalen godtagit papperen från en Arabisk familj. Vid gaten framkom dock att visumhandlingarna för inresa till Sverige ej voro giltiga. Flera samtal mellan Aegean och Gränspolisen på flygplatsen avgjorde ärendet till slut. Arabfamiljen fick ej medfölja flighten till Stockholm, och det tog en halvtimme att lokalisera deras bagage i Aegeans lastutrymme. Sålunda kommo vi iväg cirka 40 minuter försenade. Under gårdagens afton tog vi på Peris rekommendation den cirka 500 meter långa promenaden till Tavernan i närområdet. Vi voro de enda gästerna förutom en liten grekfamilj. Birgitta ville ha en arabisk kebabtallrik medan Arne fastnade för en Grekisk kryddig korv. Maten smakade som alltid utsökt. Servicen var oklanderlig och notan stannade på 18 €. Nöjda och belåtna vandrade vi vid pass halv åtta hemåt till Peris eminenta Hotel. Så inför nattning följde den sedvanliga förhandlingen om vilken temperatur vi skulle sätta AC-n på. Kompromissen stannade på 21 grader, men mera troligt var Birgitta i nattens mörker upp att sänka temperaturen till 19 grader… När Arne vaknade funderade han på om han sovit i ett skafferi. Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Tisdag 9 Juni” Nu sitta vi på Arlanda Inrikes att dela en Halvliter Eriksberg till Arlandapris 85 Sek… Vädret är förvånandsvärt varmt och vackert nu vid pass 12.30 lokal tid. Nu återstår endast hemfärden till Umeå med Norwegian om tvenne timmar. Arne och Birgitta |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Jag beundrar er som kan sova på Peris, jag bodde där ett par gånger men det funkade inte för mig, för mycket flygplansbuller.
Senast bodde jag på Phidias istället, det fortsätter jag nog med, det passade mig bra. |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Inkan, man hör INGET. Han har för några år sedan bytt till ytterst kraftiga dörrar och treglasfönster.
Men det gäller att också stänga badrumsfönstret. Det missade vi under siestan. Birgitta. |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Aha, då kanske det var innan bytet som jag bodde där. För jag hörde plan hela natten och var halvt förtvivlad.
|
#18
|
|||
|
|||
![]()
Peris är ett väldigt bra sovställe och nu också med en mysig sittgrupp i trädgården.Flygplanen har aldrig stört oss på natten....
Vi gillar också tavernan längre ner på gatan. Lissi |
#19
|
||||
|
||||
![]() Måndagen var den näst sista dagen innan hemresa. Det kändes lite vemodigt, men det blev en fin dag. Upp tidigt för att sitta och njuta av gryningen på vår lilla balkong med en kopp kaffe. Redan aftonen innan hade vi betalt våra 5x20 Euro för vårt boende samt låtit värdinnan/charkansvarige vid supermarket mitt emot beställa en taxi till klockan 8, som skulle ta oss till flygplatsen. Sedan packade vi de sista, det som låg i kylskåpet. Ja, det var bara den kryddiga lammkorven med lök, som skulle bringas hem och grillas ute på skäret. Vad har vi då köpt oss med förutom detta? Ja, kanske lite udda saker. Sex rödlökar, som vi förpassade i den nyinköpta vattenkokaren, när den var tömd och kall. Därtill fem fina vitlökar samt två flaskor av det fina samosvinet, som vi tyvärr förpassade i plastflaskor för att innehållet skulle överleva transporten. Strax före 8 ropade vår hustomte på oss att taxin hade kommit. Hustomten var en trevlig vänlig man som sopade och såg till trädgården nedanför vår balkong. Troligen bodde han i huset. Så lämnade vi det trevliga och billiga boendet, men hit kommer vi säkert att återvända till. Och sen gick resan smidigt! Helt plötsligt var vi på Peris hotell i Loutsa, bara 10 minuters resväg från Athens flygplats. Och vi fick rum nummer 1, vid receptionen på bottenvåningen. Inga trappor och perfekt uppkoppling på rummet, det enda rum som har det. Andra får sitta i receptionen eller ute i den vackra trädgården. Nu kändes det som att komma till ett slottsrum, för flådigt för öluffare. Men det tar man gärna sista dygnet. STOR balkong, fungerande AC, miniköksavdelning, duschkabin med varmvatten som fungerar! Jag tog en ordentlig dusch, som jag inte gjort på 3 veckor. På eftermiddan satt vi och njöt på balkongen och råkade även smutta på samosvinet, utblandet med isbitar. På eftermiddan traskade vi de 500 metrarna till närmaste taverna. Vi tror att det var araber som driver detta. Jag tog en arabisk kebabplatta, som var god. Förutom kebaben, det frasiga brödet och grönsakerna var det riven goudaost på brödet och sen det var det en ljuvlig ostsås till. Portionen var stor och jag liten i maten, så tyvärr gick bara hälften åt. Sen traskade vi tillbaka för sittning i trädgården och sedan på balkongen, med ytterligare lite samosvin, samt lyssnande på svensk radio. Tyvärr hde vi redan nattat oss innan Sveriges WM-match mot Nigeria i fotboll började klockan 23.00 grekisk tid, så det fick bero till nästa morgon. Resan hem gick lika smärtfritt som det gjort under hela vår resa med flyg, taxi och färjor. Inga ohemula tider någon gång. Vi har bott otroligt billigt, 20 eller 25 Euro (förutom först natten), vi har ätit bra och billigt. Då la vi lite extra på den dyra katamaranen, D Pride, men det var bekvämt och snabbt. Vi har haft bra väder. Regn, åska, blixtrar och blåst ett par dar i omgångar på Fourni, men det är allt Nu har vi nästan 3 månader innan nästa resa som går till Cykladernaa. Nu vill vi njuta av den svenska sommaren med den vackra grönskan och förhoppningsvis lite varmare väder än det är idag. Birgitta. |
#20
|
|||
|
|||
![]()
Tack A&B för trevliga rapporter!..
![]() Vart hän bär det om tre månader, vilka öar? Sunny, direkt från Norwegians flight mot Arlanda... ![]() |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|