![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
SÖNDAG 31 MAJ 23.45
Idag har vi haft en heldag med sol och bad i Agnontas som nu har kört igång verksamheten för fullt på stranden. Riktigt toppenväder med strålande sol, 32 graden i luften och 22 i vattnet. Lite plåster på såren efter att ha varit inregnad i två dagar. Härligt att ha tillgång till moppe i tio dagar och vara helt oberoende av busstider. I Agnontas var det idag extra livligt. Mycket greker som njöt av helgens ledighet. En familj höll dessutom kalas för son i 12-årsåldern som fyllde år. Grekerna vet hur man firar. Många kompisar med familjer var där och grattade och åt och drack från bordet som man dukat upp på tavernan. På stranden njöt vi förutom av det sköna vädret också av fågelsång och barnens plask och glada skratt. Yngsta badgästen på stranden var ett litet flickebarn som var 3 månader gammal. Lite mera folk igång här nu. Igår, lördag, mera folk på tavernorna på kvällen. Finalen i FA-cupen bidrog säkert. Stort inhemskt inslag bland gästerna. Även många Grek-Amerikaner hörs på byn och på stränderna med sin speciella accent. Lunch idag avnjöts på taverna i Agnontas. Ikväll strövade vi bort till Stergios, en krögare som vet att värna om sina stamgäster. Vi beställde Vitlöksbröd och Tzatsikii till förrätt, och till huvudrätt Mussels Saganaki åt Birgit och Shrimps Saganaki åt mig. Det tyckte vännen Stergios verkade alldeles för klent. Så "On the house" fick vi till förrätt också in ett fat med ostbollar och ett fat med deras underbara fiskmeze, och efter maten trakterades Biirgit med Metaxa och jag med ouzo, samt chokladkaka. Vilken häftig blandning! ![]() Några bilder från dagens övningar finns i biblioteket under SKOPELOS 150531. Imorgon har vi tänkt oss att med reguljära förbindelser ta oss över till Alonissos på ett endagsbesök. Godnatt! Masse Senast redigerad av Masse den 2015-05-31 klockan 23:07. |
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Kul att ni åker till Alonissos! Ser fram emot att höra vad ni tycker om ön, om ni nu hinner åka runt något. Patitiri är inte vacker som Skopelos stad, men jag gillar den byn ändå. ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
MÅNDAG 1 juni -15 23.30
Ändrade planer! Igår läste vi på om Alonissos på Kalimera inför dagens utflykt. Det handlade ju om repetition av något vi redan läst några gånger. Men nu fick det sjunka in ordentligt under natten. Och över frukostbordet i morse tittade vi på varann och sa båda två, detta är inget för oss den här gången. Att offra en dag för att ströva omkring några timmar i en by som anses som ganska slätstruken verkar inte smart. För att uppleva eventuella förtjänster med Alonissos ska man nog åka dit och bo ett antal nätter. Njuta av lugnet och vardagslunken. Eftersom det finns mera på Skopelos som vi gärna vi uppleva, eller som vi vill ha mera av så skippar vi Alonissos den här gången. Vi börjar känna att vi nu går in på sista veckan och dagarna kvar här är begränsade. Det handlar inte bara om att välja det man vill ha, man måste också vara beredd att välja bort det man inte hinner med. För oss strandloppor, eller kanske sjöelefanter ![]() Så därför underbart att en stund senare parkera moppen i Agnontas och njuta. Strålande sol och nästan vindstilla. Härligt. Ikväll klockan 18 noterades på vår balkong 24 grader och även nu vindstilla. Sammet i luften. För middag drog vi ikväll till Platanos Square. Tyckte det var dags att varva all grekisk mat med lite gyros. Men det var tyvärr ett riktigt bottennapp. Torr och tråkig gyros och rödvinet förde tankarna till flygfotogen. Smakade mest jäst och vinäger. Rödvinet på ön har dessvärre överlag gjort ett ovanligt mediokert intryck. Det hör ju lite till traditionerna att gnälla på grekiskt rödvin. Jag tillhör dem som försökt att stå upp och hävda att det visst finns bra sådant också. Men här på Skopelos får man tyvärr konstatera att det då krävs att man väljer märkesvin på flaska. Husets röda karaffvin funkar sällan. Men, det finns ju ouzo och vatten som väl är. Masse Senast redigerad av Masse den 2015-06-01 klockan 22:52. |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Masse, den gyrosen som vi längtar efter. Vi brukar äta den från det lilla stället där på torget, de som bara har gyros. Vilket ställe åt ni ifrån? Vår favoritrestaurang i stan sist vi var där blev stället allra längst ut på hamnpromenaden, glömt namnet. Även ett litet ställe på väg ut från stan, en fin farbror som man fick gå med ut i köket o välja mat. Att gå ut i köken o titta på maten var vanligt där, så gör man inte här på Tilos.
Njut av de dagar ni har kvar där på Skopelos, snart tar jag över. ElisabethK |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Tack för härliga rapporter!
Har själv bara varit på Skopelos över dagen. Nästa gång får det bli på riktigt. // KR |
#6
|
||||
|
||||
![]()
TISDAG 2 JUNI - ONSDAG 3 JUNI ca 18.00
Så har ytterligare tvenne dagar förflutit. Tiden går fort när man är lycklig! Igår tisdag blev det förga överraskande en heldag på stranden. Här finns ju några stycken att välja på. Men efter vårt botaniserade har bilden klarnat och vi har nu två favoriter som vi båda känner att vi vill prioritera under de dagar vi har kvar här. Således blev det igår heldag på stranden i Panormos. Temperaturen tycks nu ha stabiliserats till 32 grader i luften och 22 i vattnet mitt på dagen. Kvällarna håller behagliga 24 grader när vi går hemifrån och luften känns som sammet när det är vindstilla. Vid promenaden hem några timmar senare några grader lägre, men inte kylslaget. Middag igårkväll intogs på den omtalade tavernan Kymata längst bort på hamnpromenaden. Tydliga minnestecken kring den anrika familjetavernans verksamhet i flera generationer återfanns på väggar och foton i menyn. Vi möttes av entusiastisk servitör/inkastare som glatt visade ut oss i "köket", dvs en varmhållningsdisk där en del av de förlagade rätterna förevisades och engagerat marknadsfördes. Utifrån syn- och hörselintryck valde vi varsin rätt. Åter på plats vid bordet ägnade vi väntetiden åt att studera gamla bilder i menyn och läsa lite mera om rätterna som erbjuds. Såväl nu som vid tidigare tillfällen så är min inställning till köksinspektion av rätterna något tveksam. Förefaller för mig som en aning överreklamerad "exotisk" grej som kanske känns kul, men tveksamt som beslutsunderlag. Möjligen kan det fungera som ett kompletterande synintryck av något som man dessförinnan bör ha fått vettig beskrivning av i menyn. Är man tveksam utifrån vad man läst i menyn kan det ju vara bra att gå ut och kolla i köket. Den här gången ledde det inte till något som vi blev entusiastiska över. Inte något dåligt, helt OK mat. Men inte mera. Den muntliga framställningen stämde inte helt överens med verkligheten och innehållet i menyn. Idag onsdag bar det så vidare på en ny stranddag. Ni som läst tidigare rapporter är väl föga överraskade av att dagens färd bar åter till Agnontas. Dock gjordes ett litet stopp på vägen ut för att inspektera närliggande Stafilos Beach. Själva stranden var ingen höjdare. Ganska risig och tråkig. Några få entusiaster hade tagit plats på sina badlakan. I övrigt fanns inget. Välj istället att stanna till uppe på stora vägen och fotografera stranden och dess vackra omgivningar därifrån. Kör sedan vidare, t ex till Agnontas som vi gjorde. Förutom den mysiga platsen och stranden så tycker vi att prisnivån både här och på övriga stränder är tämligen behaglig. Ingenstans tar man betalt för solsängar och parasoller. Däremot hör det till vanlig hyfs och är deras förväntan att man konsumerar något från tavernan. För oss blev det idag följande förutom varsin solsäng och en parasoll. På stranden 1 st Alfa öl, 1 glas rödvin. Till lunch 1 st Rocket Sallad (färsk och krispig bladspenat, coktailtomater, toppat med chevreost och ringlad honungsvinäger, 0,5 liter Malamatina retsina, 1 stor flaska vatten och bröd. För detta äskades 27,70 euro. Mycket prisvärt tycker vi. På hemvägen fylldes moppetanken på. Bensinpriset här är högre än i Sverige. 1,79 euro per liter vill man ha. Förmodligen åtskilligt av krisbeskattning kan man tro. Angående gyrosstället vid torget. Jodå Maria och Elisabeth, det kan ha hetat Megali. Det klart minsta stället längst upp i hörnet av torget. Det andra gyrosstället förfogar över återstående c:a 3/4 av torget. Men ikväll blir det åter till ett av favoritställena, Klimataria, där vi åter ska njuta av deras underbara kalv-stifado. Mums. Masse Senast redigerad av Masse den 2015-06-03 klockan 18:14. |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Håller med dig, min favorit är också Klimataria, åt en underbar kleftiko där och stora portioner. Jag har en favorit till, den ligger efter strandpromenaden i stan som heter Muses, bord både på trottoaren och inomhus. Bra service, men brukar vara fullsatt ganska snabbt. Men är värt ett besök. Åt en kycklingrätt som var en av deras specialrätter - jättegod. Ha det fortsatt bra i underbara Skopelos - var där i förra veckan - då det var två dagar med storm och regn. Får bli en resa snart igen.
Senast redigerad av gunsan52 den 2015-06-03 klockan 18:55. |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Missa inte Sendouka, med magisk utsikt! Den platsen hade vi inte hittat utan Jannes E-guide och vandringen sista biten upp var väl värd mödan!
Lissi |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() ![]() MVH zakka |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Tack! Vem vet, vi kanske ses någonstans.
![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Det hade varit jätteroligt!!!
![]() MVH zakka |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Herlig å lese om ferien deres på Skopelos, og at dere trives så godt
![]() Vi syntes også at Agnontas var veldig trivelig og s å vakkert ved solnedgang ![]() Men har du glemt noe i teksten her?: "För oss blev det idag följande förutom varsin solsäng och en parasoll. På stranden 1 st Alfa öl, 1 glas rödvin. Till lunch 1 st Rocket Sallad (färsk och krispig bladspenat, coktailtomater, toppat med chevreost och ringlad honungsvinäger, 0,5 liter Malamatina retsina, 1 stor flaska vatten och bröd. För detta äskades 27,70 euro. Mycket prisvärt tycker vi." Hvis ikke synes jeg 27.70 høres dyrt ut ![]() Ønsker dere fortsatt deilige dager på Skopelos ![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Masse |
#15
|
||||
|
||||
![]()
För sent att editera ovan, men så här skulle det ju vara:
För oss blev det idag följande förutom varsin solsäng och en parasoll. På stranden 1 st Alfa öl, 1 glas rödvin. Till lunch 1 st Rocket Sallad (färsk och krispig bladspenat, coktailtomater, toppat med chevreost och ringlad honungsvinäger), 1 st Friterade Succini, 1 st Tzatsiki, 0,5 liter Malamatina retsina, 1 stor flaska vatten och bröd. För detta äskades 27,70 euro. Mycket prisvärt tycker vi. Nu har jag dessutom hunnit lägga upp en ny packe bilder i albumet "SKOPELOS 150601 - 150603". Föga överraskande så är det mest strand- och matbilder, men kanske kan det intressera någon. Masse |
#16
|
|||
|
|||
![]()
Masse, vilken taverna var bilden med skopelospajen, tzatsikin mode friterade zucchinin i från på de senaste bilderna? Zucchinin såg otroligt god ut.
ElisabethK |
#17
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Masse |
#18
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Jag älskar Skopelospaj, och ännu mer Alonissospaj. Borde finnas på alla öar. ![]() |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Hej Masse! Härlig läsning! Önskar vi hade "Masseväder" även i Mälardalen. Jag ska inte klaga efter två veckor på Tilos och en på Kreta. Men jag fryser och längtar tillbaka till Grekland.
Ha en fortsatt fin vistelse på Skopelos, och hälsa Birgit. ![]() |
#20
|
|||
|
|||
![]()
Vilken av tavernorna i Agnodas Masse? Agnodas är ett av våra favoritställen, vi har bara ätit på den ena tavernan där, den som ligger närmast stranden o caféet.
ElisabethK |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|