Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2006-02-18, 09:30
Netwolfs avatar
Netwolf Netwolf är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 12 139
Standard Sv: Tzatziki

Får väl erkänna att Timjan och Rosmarin olja är min egen lilla specialare. Dock inte för mycket så att det tar överhanden. Speciellt rosmarinoljan ska man vara försiktigt med. Men som sagt. Alla ha sin smak.

Citat:
Ursprungligen postat av CamillaN
Inte jag heller.... och aldrig hört om timjan heller ....
Svara med citat
  #2  
Gammal 2006-02-18, 09:45
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Tzatziki

Citat:
Ursprungligen postat av Netwolf
Får väl erkänna att Timjan och Rosmarin olja är min egen lilla specialare. Dock inte för mycket så att det tar överhanden. Speciellt rosmarinoljan ska man vara försiktigt med. Men som sagt. Alla ha sin smak.
Aha, jag det förklarar saken Rosmarin är ju jättegott som krydda, men jag har aldrig förr hört att man brukar använda det på annat sätt i matlagning och blev så förvånad över det så jag letade lite på nätet och hittade en sida som bekräftar ungefär det jag trodde, att rosmarinolja används i parfymer, hudvårdsprodukter och massage- och doftoljor samt att man kan ställa en skål med vatten och några droppar rosmarinolja i ugnen när man gräddar bröd för att ge det lite smak.

Där står även att man kan använda det sparsamt i matlagning, dvs max några droppar - men också att det redan i ganska små mängder kan ge mag- och tarmproblem, vara direkt farligt om man har hjärtproblem eller högt blodtryck, inte bör ätas om man är gravid eller ammar.

http://www.shenet.se/ravaror/eorosmarin.html

Men gott är det säkert Och du kanske bara tar några droppar i tsatzikin?
Svara med citat
  #3  
Gammal 2006-04-11, 10:10
Netwolfs avatar
Netwolf Netwolf är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 12 139
Standard Sv: Tzatziki

Citat:
Men gott är det säkert Och du kanske bara tar några droppar i tsatzikin?
Exakt! Inte för mycket. Den är VÄLDIGT smakrik.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2006-04-11, 14:23
mkh mkh är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2006
Ort: Uppsala
Inlägg: 209
Standard Sv: Tzatziki

Jag har en kryddblandning hemma som jag fått av bekanta. De har köpt den på Karpatos. Den innehåller vitlökspulver, vitpeppar och dill ??? och heter "Mix for tzatsiki".

Den smakar inte som jag tycker Tzatsiki ska , men enligt mina bekants kryddar man Tzatsikin med dill på Karpatos - stämmer det?

Annars instämmer jag med föregående talare: Grekisk yoghurt (10% fett, på liten hink) FÄRSK vitlök, grovriven avrunnen gurka, salt och olivolja.

Mmm nu vet jag vad det blir till maten ikväll - vad det nu än blir...

UT i SOLEN nu. Här är det VÅR!!! hm undrar om maken går att lura till att det är dags att ta fram grillen...

/Marianne
Svara med citat
  #5  
Gammal 2006-04-11, 14:38
ford prefect ford prefect är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Mölndal
Inlägg: 232
Standard Sv: Tzatziki

Citat:
Ursprungligen postat av mkh
Jag har en kryddblandning hemma som jag fått av bekanta. De har köpt den på Karpatos. Den innehåller vitlökspulver, vitpeppar och dill ??? och heter "Mix for tzatsiki".

Den smakar inte som jag tycker Tzatsiki ska , men enligt mina bekants kryddar man Tzatsikin med dill på Karpatos - stämmer det?
Vi brukar också köpa div kryddblandningar när vi har varit i Grekland bl.a. "tzatsiki mix". Använder ibland denna mix - gärna med lite extra färskpressad vitlök (låt tzazikin vila till dagen efter så vitlöken verkligen kommer till sin rätt ).

Annars gör vi enligt "orginalreceptet": riven gurka som kramas ur, grekisk yoghurt på hink, vitlök, olivolja, en skvätt vitvinsvinäger, salt.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2006-04-11, 20:58
Riittas avatar
Riitta Riitta är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Uddevalla
Inlägg: 5 623
Standard Sv: Tzatziki

Håller med Malin (nilam) Jag gör som du

Riitta
Svara med citat
  #7  
Gammal 2006-04-11, 21:22
karinafps avatar
karinafp karinafp är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Handen
Inlägg: 3 217
Standard Sv: Tzatziki

Citat:
Ursprungligen postat av mkh
enligt mina bekants kryddar man Tzatsikin med dill på Karpatos - stämmer det?
Det är möjligt att man gör det någonstans på ön, men vi har då inte råkat ut för det hittills... lyckligtvis, måste jag nog säga.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2006-04-12, 17:16
Agapi Agapi är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 456
Standard Sv: Tzatziki

Galotiri(Geremezi), salt, vitlok(mkt), olivoja.
Mums.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2006-04-12, 18:04
ENIACs avatar
ENIAC ENIAC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Kärrtorp, Stockholm
Inlägg: 492
Standard Sv: Tzatziki

Grekisk yoghurt på hink (10%), riven gurka, massor med vitlök, en skvätt olivolja (grekisk, så klart!) och en nypa mynta. Ibland även ett par tag med pepparkvarnen. Gillar när det är lite starkt Geggan ska helst vila över natten så den får "moja till sig" ordenligt och bli riktigt god! Jag äter tzatziki till allt (förutom klassikern bröd); lasagne, grillat kött, dippar chips i... mums! Passar till allt... utom möjligtvis fisk. Har inte provat detta (än?).

Veronica
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 10:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT