![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Bifteki går ju hem hos alla barn och är lätta att göra. Köttfärsbiffar med "grekiska" kryddor i, t ex oregano, timjan, persilja vitlök...
![]() Grekiskt bröd finns som färdigblandad mjölmix i bakhyllan. Jag brukar sätta två degar. I den ena blandar jag finhackade soltorkade tomater, hackad lök och hackad, färsk basilika. I den andra blandar jag skivade svarta oliver, smulad fetaost och hackad, färsk oregano. Pensla med olivolja och strö litet havssalt över innan du gräddar bröden. En tzatziki svänger du snabbt ihop. ![]() En lammfärspaj är inte heller så komplicerad. Du kan utgå ifrån det här receptet: http://www.arla.se/recept/lammfarspa...mak-av-getost/ Jag brukar hacka i svarta oliver, färsk basilika, färsk oregano och färsk ruccola i färsen. Karin som börjar bli hungrig... ![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Birgitta;
Av min innerligt älskade vän tillika Kalimera-vän Brige (Birgitta), som tyvärr somnade in sommaren 2009 fick jag en grekaftonsmeny som heter duga. Denna matsedel hade hon för sina vänner i Jättendal en mörk novemberkväll 2007. FÖRRÄTTER: Saganaki cheece med marinerade paprikastrimlor och citronklyftor. Paprikan strimlar man och lägger i ugn på högsta värme. När skalen börjar svartna, ta ut och lägg i plastpåse. Efter 15 min går det lätt att dra av skalen. Häll över marinaden som består av olivolja, citronolja samt aprikosbalsamvinäger. Horiatiki. Det vill säga greksallad. Tzatziki Mushrooms in creme. Färska skivade champinjoner, ner i stekpanna utan fett, får ånga ur. Tillsätt grädde i omgångar och mata in till en krämig konstnens. Inga kryddor. Marinerade champinjoner. Färska skivade champinjoner vänds ner i en marinaad av olivolja, balsamvinäger, pressad vitlök och hackad persilja. Svampen ska vändas ner högst 30 minuter före servering annars blir det blött och geggigt. Marinerade vitlöksklyftor (färdigköpta) samt kalamataoliver och naturligtvis bröd till hela anrättningen. HUVUDRÄTT: Stifado EFTERRÄTT: Grekisk youghurt med katrinplommonkompott med havreflarn högst upp. Kompotten kokas med hel kanel, hel ingefära samt marinerad med strimlor av citronskal. Brige skrev att ”jag gillar verkligen att laga mat som du förstår, speciellt då vi har vänner på besök” (Birgitta var en riktig matmamma) Jag har ibland plockat från hennes meny. Stifado är alltid bra att ha som huvudrätt då man kan göra den i förväg och göra så mycket så att man vet att det räcker (och blir över). Som vegetariskt alternativ kan man ju också göra en Briam. Den är alltid god Birgitta (det blev mycket Birgitta här) |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Tack tack!
Admirala .....Mezedes är perfekt. Alla kan hitta sin smak samt smaka av olika grekiska upplevelser. karinafp Lammfärspaj ligger utskriven nu , min mamma kommer säkert att gilla den ![]() Birgitta .....Briges grekmeny ska vi varmt omsorgsfullt laga och avnjuta. Birgitta |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|