![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Hej!
Läser ofta att ni beställer ett antal olika meze från menyn. Jag hittar aldrig meze på menyn. Är det något man bara säger till om? Såg inte meze på t ex Armenon på Tilos. Jag vet ju att det är flera olika smårätter men går det att säga till och då få in ett antal? Mvh ElisabethK (som har drygt 1 v kvar till avresa till Tilos) |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Du beställer bara ett antal smårätter det brukar oftas inte stå meze. Exempel på små rätter är tomatbollar, rödbetor, ostbollar, saganaki på ost eller räkor, briam (grönsaksrätt) taramosalata, ungsgratinerad feta ost med tomater fetafourni, gigantes (bönrätt) samt olika rätter av zucchini samt många fler. Alla tavernor serverar inte allt men de flesta har några rätter att välja mellan.
Eva |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Ofta står smårätterna uppräknade i början av menyn, ibland under egen rubrik, t ex "Starters". Det brukar också synas på priset, som är lite lägre, att det rör sig om mindre rätter.
Så är det bara att peka ut och beställa några stycken som man endera känner till eller, vilket brukar vara kul, några som man inte har en aning om hur det smakar. Snabbt får man favoriter. ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Tirokafteri,dolmadakia,pantzaria, dakos,kolokithakia tiganita,gavros,saganaki...tzatsiki..listan av favoriter är lång.
Dakos brukar jag ofta göra hemma på vanligt mörkt bröd. |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Man kan også be den som tar mot bestillingen om å sette sammen en meze for så mange personer man er ved bordet. Men man risikerer da å få mye mer mat enn man kan spise, det er ganske vanlig at grekerne selv setter igjen kanskje tredjeparten av maten på bordet når de er ferdige med måltidet.
Fullkornskorpor egner seg utmerket hvis man vil lage dakos hjemme. |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Hej igen!
Ja, smårätter äter vi alltid men jag trodde ni menade att det fanns något som hette Meze på menyn som gick att beställa som något färdigt ihop plock av utbudet. Starters är ju underbart, att beställa lite olika och bara njuta. Men hade det funnits färdiga Mezetallrikar skulle det innebära att man hittade nya spännande saker att käka. På Nautilos åt vi inte förra året, den och några fler har vi kvar att prova. Omonia, Michalis och Armenon är ju favoriter som kommer att gå i repris. Mvh ElisabethK (som längtar efter goda maten på Tilos) |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Man kan ju beställa pigilia,antingen med fisk eller kött.Då får man ju en hel del smårätter .
|
#9
|
||||
|
||||
![]()
Vad gäller Dakos, har det aldrig blivit någon favorit för mig. Det har varit för stor portion och för mycket torrt och uppblött bröd. Skulle kunna ha varit gott om jag hade fått lite mindre.
![]() ![]() Jag tycker överlag, att man får för stora portioner i Grekland och därför beställer vi oftare några "sarters", eller delar på en huvudrätt. /Lena ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
och det verkar ju älskas av många. Eva |
#11
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Högt upp i gränderna i övre och äldre delen av stan hade våra vänner hittat något som vi beslöt att besöka en kväll. En familjedriven kombinerad charkuteributik och taverna. Ett fåtal bord på trottoaren och ytterligare några på en betongplatta tvärs över gatan, med utsikt över stan och bukten. Vi talade med ägaren, Dimitris, som tog vår beställning. För var och en av oss fyra överlämnade vi motsvarande c:a 200 kr och bad honom komponera något festligt, mat och dryck. Oj oj oj. Vi fick in ett jättefat med blandade fisk- och skaldjurs-baserade meze och ett lika stort fat med d ![]() När vi efter måltiden sitter proppmätta, nöjda och glada och njuter så kommer Dimitris och vill lämna tillbaka en del av pengarna som "blev över". Vilket vi självklart vägrade att ta emot. De överlämnades istället till hans två små barn som under kvällen supportat i serveringen och diskplockningen. En oförglömlig grekisk måltid! ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
På Kalymnos får man ofta "mermizeli" vid bröllopsmddagar och liknande,som inledning. Det är sallad med allt det vanliga + bitar av skeppsskorpor, traditionella stenhårda sådana, som sjömän och fiskare hade med sig på sina långa turer. Skorporna , i form av ringar, går att köpa på alla bagerier, och de är som sagt stenhårda och ska doppas i något innan man riskerar tänderna. Skulle tro att dakos också är traditionellt bakade skorpor, som väl alla kulturer har haft,i olika form, innan vi hade vanan att äta färsk fralla och sånt .
|
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|