Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-08-09, 09:38
RobbanR63 RobbanR63 är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2009
Ort: Norrköping
Inlägg: 38
Standard Sv: Ljuvliga matminnen

Ja det var bra berättat nästan som en matkrönikör tur att man snart ska ner för nu har du fått magen att kurra.

Mvh Robban
Svara med citat
  #2  
Gammal 2009-08-09, 10:14
Hellens avatar
Hellen Hellen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Inlägg: 4 604
Standard Sv: Ljuvliga matminnen

Det finns så mycket god mat i Grekland, bara man söker lite, många av våra bekanta säger att de fort tröttnar på maten i Grekland, vilket jag har svårt att förstå, när jag då frågar vad de ätit blir svaret ofta; souvlaki, souvlaki & souvlaki
I år var vi riktigt besvikna en gång, det var på Folegandros av alla platser, där maten vid alla andra måltider var underbar!
// Helén
Svara med citat
  #3  
Gammal 2009-08-09, 10:41
Riittas avatar
Riitta Riitta är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Uddevalla
Inlägg: 5 625
Standard Sv: Ljuvliga matminnen

Det blir besök på Seven Eleven i september Vi skall bo bara några hundra meter därifrån.

Det finns ju några matupplevelser som man kommer ihåg fortfarande, fast det var länge sedan man upplevde dom.

Konstigt nog har jag ett par stycken från Nidri i början av 90 talet
Där åt jag den godaste kleftikon jag någonsin ätit. Samt vi åt soutsoukakia för första gången. Efter det lärde sig min man att laga den där hemma, så det äter vi lite då och då.

På Paros åt vi fyllda augerginer som är svåra och glömma också.

All mat på Under the Trees är också enkelt, men hur gott som helst.
Om några veckor får man äta där igen

Riitta
Svara med citat
  #4  
Gammal 2009-08-10, 15:06
Nektarias avatar
Nektaria Nektaria är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Bandhagen
Inlägg: 769
Standard Sv: Ljuvliga matminnen

Hej Riita!

Vad lustigt med Nidri. Vi var där för några år sedan. Efter några kvällar med så-där-mat hittade vi ett ställe där kockan hette Maria och lagade en ljuvlig Soutsoukakia och även Kleftiko! Kan det ha varit samma ställe? Minns inte namnet.

Hälsar Nektaria
Svara med citat
  #5  
Gammal 2009-08-09, 12:13
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Ljuvliga matminnen

Citat:
Ursprungligen postat av Hellen Visa inlägg
I år var vi riktigt besvikna en gång, det var på Folegandros av alla platser, där maten vid alla andra måltider var underbar!
// Helén
Jag blev också besviken där en gång på stället med mest turister på ett av torgen annars var alla måltider under 9 dagar bra eller mycket bra.

Roligt att min beskrivning gjorde några hungriga. Jag blev hungrig direkt jag böjade plocka fram mina matminnen.

Tips är ju alltid färskvara. Tavernor kan ha bytt ägare, kock eller något annat som förändrat stället.

Jag älskar grekisk husmanskost och tröttnar inte i första taget men på en del ställen är maten så turistanpassad eller tillagad av de som bara vill tjäna snabba pengar att det tyvärr inte är roligt längre.

Mat som ska bli riktigt bra kräver omsorg och kärlek och naturligtvis bra råvaror.

Eva
Svara med citat
  #6  
Gammal 2009-08-09, 12:32
Hellens avatar
Hellen Hellen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Inlägg: 4 604
Standard Sv: Ljuvliga matminnen

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Jag blev också besviken där en gång på stället med mest turister på ett av torgen annars var alla måltider under 9 dagar bra eller mycket bra.
Det låter som samma ställe där vi blev besvikna, första restaurangen på första torget räknat från bussstationen. Då kan vi döma ut det stället, eller? Jag är inte beredd att ge dem en andra chans, det var inte bara maten det var fel på, personalen var inga höjdare de heller.
// Helén
Svara med citat
  #7  
Gammal 2009-08-09, 22:55
Masses avatar
Masse Masse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2008
Ort: Kristianstad
Inlägg: 5 519
Standard Sv: Ljuvliga matminnen

Kul att höra att det är flera än jag o hustrun som också älskar Grekisk mat. Bland mina många matminnen finns några som fastnat extra mycket.

Vid varje besök på Egina så är det ett måste att sitta ner för en "lunch" vid fiskestånden i gränden i Egina stad. Lunchen innebär en immig kanna med iskall retsina och en skål med maridakis (som ju är säsongsberoende) eller marides. Till det en liten skvätt ouzo. Allt avnutes i osen från grillad (ibland bränd) bläckfisk och i skön trängsel med mestadels, som det förefaller, lunchlediga greker från stadens etablissemang. Underbart!

En annan favorit (som hustrun gillar bättre) är våra strandlucher på Calypso ute i Amopi på Karpathos. Har ni vägarna förbi, och inte har provat deras friterade zucchini och ett fat zatsiki, även det tillsammans med kall retzina, så missa inte chansen!

Till dem som säger att Grekisk mat är något man tröttnar fort på vill jag säga: Tänk då tanken att äta en entrecote med pommes frites eller annan standardmat vid nästa Greklandsbesök. Hemska tanke! Det vore ju en förlorad måltid.

Halva värdet av upplevelsen är ju den lokala maten.

/ Masse
Svara med citat
  #8  
Gammal 2009-08-10, 16:13
karinafps avatar
karinafp karinafp är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Handen
Inlägg: 3 224
Standard Sv: Ljuvliga matminnen

Mitt definitiva matminne när det gäller grekisk mat, var den måltid vi intog på restaurang Sea Breeze i Aghios Gordios på Korfu. Jag citerar mitt eget resebrev från 2003:

"Kocken hade stått i flera timmar och grillat griskött och kycklingar, och så hade han gjort "gastra". Det var en stor gryta, som stod på grillen. Ovanpå den fanns ett lock i flera våningar, liksom terrasser, och på varje terrass låg det också glödande kol, så att det kom värme även uppifrån. För att lyfta på det locket - som var TUNGT - måste man dra i en lång kedja, som var fäst i en krok i taket. Med jämna mellanrum hjälptes två man åt att lyfta på locket, så att kocken kunde ösa innehållet. Vi beställde in litet av varje, och så smakade vi av varandra. Allting var oerhört gott och välkryddat, men gastran tog priset. Det var stora bitar mört lammkött, potatishalvor, grönsaker och kryddor. Potatisarna var härligt bruna på ovansidan, av ovanvärmen, och alla smakerna hade kokat ihop ordentligt. Vi kunde varken prata eller dricka på en lång stund, vi bara åt och åt, och emellanåt stönade vi vällustigt. Det här är det godaste vi någonsin ätit! Till det drack vi husets vin, som kom från Sinerades, och som också blev en favorit. Mustigt och gott. (Som Guide Michelin säger: Detta är värt en omväg! Ja, nästan värt hela resan!)"

Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att återvända till Korfu bara för att få smaka denna gastra igen... Vi har ätit många minnesvärda måltider i Grekland sedan dess, men den här är fortfarande i särklass.

Karin
som alltid längtar ner
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 02:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT