![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Finns det någon här som har ett bra och gott recept på tsatsiki??
Vill ladda med lite grekiskt nu på Alla hjärtans dag ![]() Innan sommaren på Rhodos |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Du trenger egentlig ikke oppskrift, det blir smak og behag, men prøv dette:
Bruk et lite beger gresk yoghurt (eller tyrkisk ![]() Finner du ikke det, bruker du vanlig yoghurt som du lar sile av en time i kaffefilter. Riv en halv agurk grovt. Klem vannet ut av den ved hjelp av kjøkkenpapir. Mos et fedd hvitløk. Bland alt. Du kan også tilsette, om du vil: litt olivenolje litt hvit eddik dill. La det stå i kjøleskap en times tid eller mer, så smakene blandes godt. Smak til med salt. (Du har saltet oppi rett før du skal spise, slik at tsatsikien ikke blir "utvannet".) |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Tackar!!
*smaskens det ska bli* ![]() |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Grundrecepten för tzatziki är yogurt, gurka och vitlök, sen beroende vart man kommer ifrån så "plussar" man på med ingredienser, jag har lärt mig från min farmor att man ska ha kummin och oliv olja i, och då är det influenserna från öst som dominerar.
På fastlandet så tycker de om sötare smaker, t ex i sin kokinisto så har de socker i och vid tolvöarna så använder de kanel. |
#5
|
||||
|
||||
![]()
På Rhodos har vi flere ganger fått dill i tsazikien. Vi har også fått gulrot (morot) i en gang. Kanel derimot har jeg aldri fått. Da tror jeg at jeg hadde sendt den ut igjen
![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Jag har självklart, gurka, grekyoughurt, vitlök, salt o peppar. Sen har jag även en skvätt fin olivolja, ett uns mynta, lite färsk timjan och rosmarin. Sen toppas anrätningen av en kalamataoliv eller två. God spis!
![]() /Netwolf |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
/Eva |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Heisan.
Var med på kokkekurs på Lesvos i fjor. Tsatsiki lages etter sessong, dvs. om sommeren når agurken er moden, brukes agurk. På høst/vinterstid brukes gulrot. Jeg har aldri fått kanel i tsatsiki`n. Når jeg lager den hjemme bruker jeg; Gresk/tyrkisk yoghurt, hvitløk, agurk, litt sitronsaft, litt olivenolje, alt i mengder etter smak og behag. Hilsen AnitaC ![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]()
...och så en liten skvätt ouzo i, också!
![]() |
#10
|
|||
|
|||
![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Ouzon tar jag gärna bredvid
![]() /Kerstin |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Ingen dill , men en liten skvätt honung + ovan nämnda ingr. Mums
|
#13
|
|||
|
|||
![]()
Tzatziki som jag lärt mig av Stelios (Han är kock):
Yoghurt (köp naturell och låt vasslan rinna av genom ett kaffefilter. Annars blir den för tunn.), urkramad strimlad gurka (utan skal, det kan vara beskt) som dragit i lite salt en stund, väl krossad eller pressad vitlök efter önskemål (Inte FÖR mycket.). Blanda ihop med lite god olivolja, salt och pepper. Jag föredrar krossad svartpeppar. DESSUTOM! Tillsätt lite färsk Citronsaft! Det binder ihop och ger den sista studsen i smaken... ![]() ![]() Det ger en perfekt grund om man sedan vill krydda den med något annat. Fast jag vill ha den precis så som den är. Jag läste om Dill i Tzatziki för någon månad sedan. Tyvärr kommer jag inte ihåg var. Men där menade man att det är två olika "skolor" att göra Tzatziki. Eller krydda kanske man ska säga? För grundreceptet var desamma. Om jag kommer ihåg rätt så var det olika lokala vanor där tillgången till Dill styrde. Och det kan nog stämma efterom Dill inte är så vanligt förekommande i Grekland. |
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Vad gäller tzatziki så har även jag fått det med dill eller morötter ibland. Bådadera är en styggelse (i tzatziki, alltså ![]() |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|