![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Har varit på ett par bröllop på Kreta där en av rätterna var fårhuvud, men de serverades i första hand till de äldsta närvarande gästerna bl. a min pappa. Ungdomarna vid vårt bord väntade på pappas reaktion, men han avböjde med ett leende och sa att han var mätt och inte orkade mer!
När jag frågade den grekiske killen bredvid mig om han åt fårhuvud, skakade han på huvudet och sa: "aldrig"! Det är kanske lite som med grisfötterna ![]() Lena Senast redigerad av Nektaria den 2009-01-17 klockan 15:23. |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Hej
Åt helstekt lam på min dotters dop i Grekland inklusive skallen. Det smakade inte så dumt. Det är klart det blev ett och annat glas tsipouro, ouzo, öl. ![]() Åt div rester dagen efter, det var inte lätt när skallen låg där och ögat tittade på mig ![]() Kanin är gott liksom anka. lolis |
#3
|
||||
|
||||
![]()
De äldste skall ha de finaste bitarna Lena.
Jag tror som du att den yngre generationen hellre kanske äter en kotlett men det beror också var man befinner sig. Kommer man utanför städerna, ut på landet och upp i bergen så äts det fortfarande av både gammal och ung och jag tror det gäller här i Sverige med. Många äter väl sylta av olika former och det är ofta grishuvudets kött som då användes och det smakar gott i mitt tycke och detta är ju mycket en fråga om tycke och smak, eller hur? ![]() lars Kriti stin kardia mou. |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Däremot skulle jag idag inte gå och köpa dessa fötter och tillaga själv! Lena PS. Det finns ju annan mat som vi inte vet riktigt vad den innehåller. Vissa korvar till exempel.... ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
se nästa
Senast redigerad av lars den 2009-01-17 klockan 16:20. |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
lars Kriti stin kardia mou |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Nej Lars, den länken funkar inte!!!
Arne |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Nej och man får väl inte länka till youtube direkt?
Man kan ju alltid gå in där ändå och skriva in Chania market så finns där några klipp. Jag blir nog snart utslängd från Kalimera så det är bäst jag håller tyst ett slag. Kali nichta! lars Kriti stin kardia mou |
#9
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Lissi |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() En kan bare göra så gôtt en kan, no one is perfect Lissi! lars Kriti stin kardia mou |
#11
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Lissi - långt ifrån perfekt tack och lov ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Jeg har tre halve lammehoder i fryseren, saltet og røkte og klare til å kokes, rester etter høstens produksjon. Vi er en gjeng som hvert år kjøper noen sekker med lammehoder på slaktehuset, flår skinnet av dem, salter og røker dem, og har et stor fest i slutten av november. Fantastisk godt!
På Kreta er det ikke bare lammehoder som spises, men også hodene av gjet. Jeg besøkte Niko på Ilingas beach en gang. Han lovet at hvis jeg sier fra på forhånd en annen gang, skal han skyte et par av de halvt ville gjetene sine, og servere hodene tilberedt på kretisk vis. Grillede lammehoder kan forresten finne svært mange steder i Hellas hvis man ikke bare holder seg til turist-tavernaene. Også midt i Rethymnon sentrum kan man få servert dem, hvis man ønsker. De samme stedene har som regel også en av mine favoritter, kokoretsi, som er en annen rett som mange nordboere aldri tør smake. |
#13
|
||||
|
||||
![]()
JohnS det låter fantastiskt. Jag har lite vin, det riktiga, från Kreta kvar och även lite raki, vi kanske skulle träffas för en liten grekisk måltid.
Jo men det är inte bara får och gethuvud man använder, även nöt går bra. ![]() Huvud av nöt. Koukoretsi är en av mina favoriter och finns det på menyn är valet solklart. Det är ju inälvsmat, så antingen tycker man om det eller inte. Lever på bordet är väl inte alltid så populärt här hemma i Svedala heller.. Den absolut bästa leverrätten jag ätit, fick jag uppe i Kalikratis för många år sedan tillagad av Ariadne, Nikitas hustru. Fårleverragu, absolut oslagbar! Hon berättade, att när vintern och snön är på väg så känner får och getter det på sig och börjar själva ströva ned från bergen till vinterbetet nere vid Frangokastello. Det är bara för familjen att följa efter. ![]() Koukoretsi på spettet hos Theodora i salu- hallen i Chania. Jo Niko tar sig nog en tur i bergen när han blir sugen på kött. Det bästa man kan få är katsika, där köttet är "mavro" och redan nästan färdigkryddat från betet i bergen. Lissi, ingen fara, jag tål mer än så och du behöver inte säga förlåt. Ibland behöver man en "hallå där så där gör man inte" för att skärpa sinnena eller hur! lars Kriti stin kardia |
#14
|
||||
|
||||
![]()
När man talar om kropp kontra huvud. här kommer en bild från saluhallen tagen 2007.
http://www.onslundafoto.se/chania1.html Smaklig måltid! Det är alltid lika intressant att beskåda saluhallarna runt i Grekland. Den hall som gav mesta intrycket var den i Athen. Vikla dofter och vilket ljud. Glömmer det aldrig. Hälsninga Chras |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Jomen, det är bara att länka.
|
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|