![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Jag har varit på Karpathos fem gånger och vi åker dit igen i sommar , Den gamle Mike som ni diskuterar på Palmes gata har sålt tavernan till några glassförsäljare,däravkvaliten på maten, Mike har nu en presentaffär lite längre nerpå gatan, Men den godaste maten har då vi hittat på Fourseason resurang i Amopi ! Jag längtar redan nu.
|
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
#3
|
|||
|
|||
![]()
Nja, glassförsäljare stämmer nog inte. Både Minas och den andre killen som driver Mike´s har tidigare varit inkastare på Baren Akropolis som ligger nere på bargatan. Trevliga killar men de var nog bättre som inkastare än Restaurang-ägare.
|
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Jag tror att du har rätt i sak Nora, det här är ett dilemma när det gäller rekommendationer för och emot vissa tavernor på öarna i Grekland.
När vi skulle kolla den rysliga turistfällan i Chania i höstas, då gick vi in och bad dem offerera en middag med förrätt, huvudrätt samt dessert. När vi så fick en prisuppgift på innemot 80€, ja då kunde vi med gott samvete instämma i varningskören för denna specifika taverna. Men, och detta är bärande, vi har ävenså drabbats av underliga varningar!! På en norsk hemsida om Grekland rekommenderade vi Taverna Gorgona vid Ag Anna på Naxos. Strax kom svaromål vari man fördömde denna taverna som en veritabel turistfälla!! Så besynnerligt, eftersom vi bevistat denna taverna i mer än tio år och nog visste att detta ej var någon turistfälla. Vi lät genast undersöka det hela, och då visade det sig att de som envetet gjorde turistfälla av Gorgona, ja det var ett par som nyligen öppnat en taverna i just Ag Anna!!! Där fanns skälet till att fördöma Gorgona och i stället rekommendera den nya tavernan där paret Grekiska/Norsk kock gärna ville se skandinaviska gäster på sin nyöppnade taverna!! Det finnes alltså all anledning att vara varsam med såväl beröm som fördömanden av Tavernor! I bakgrunden kunna finnas mycket grumliga skäl!! Internet är snabbt, ja kanske ibland alltför snabbt, med att ta ihjäl en liten lokal taverna helt utan grund. Arne |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Jag vill bara göra ett litet förtydligande. När jag skrev inkastare om Minas var det inte negativt menat. Jag har verkligen saknat Minas på Akropolis de två senaste sommrarna. Raggar man folk på ett sådant proffsigt och respektfullt sätt som Minas så är det en show att uppleva. Det är alltid trevligt att se ett proffs i aktion. Det är också en mycket trevlig kille att prata med. Kul att få lite bakgrundshistoria tlll både Minas och Manolis.
|
#7
|
|||
|
|||
![]()
Jag håller helt med om att det är vanskligt att rekommendera eller varna för olika tavernor..Vi är så himla olika med önskemål om matupplevelser... Vi skulle aldrig, även om vi blev hur illa bemötta som helst döma ut ett ställe..Däremot skulle vi inte gå dit igen i första taget..om ens alls
![]() Vi har provat flera, här rekommenderade, ställen genom åren och har flera gånger kännt att vi inte hållit med, MEN när man äter är det ju "totalupplevelsen" av kanske hela dan som spelar in....och ett ord som används alltför ofta tycker jag är "turistfällor"...Bara för att en taverna ägare har ett ställe där det finns många turister bland gästerna så är det väl för det inte en "fälla"...Vi har haft många trevliga stunder på just sådana ställen och vi har varit väl medvetna om var vi satt oss och VI ÄR TURISTER.. Vi har alltid hittat våra "pärlor" när vi varit ute och i somras på Tinos blev vi jätteförtjusta i ett ställe och var där ofta och fick då utsökt mat och bra betjäning....När jag var där i oktober var matupplevelsen en helt annan, men servicen var lika bra....och i sommar provar vi igen ![]() Lissi |
#8
|
|||
|
|||
![]()
För mig som har varit i Pigadia med småbarn tycker jag att dom har varit lite besvärande med att nästan dra inn oss, sen är jag inte heller imponerad av maten på Mikes sen dom bytte ägare , men det är naturligtvis våran personliga åsikt.
![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Hälsar Nektaria |
#10
|
|||
|
|||
![]() Citat:
På min ferd har jeg dog besøkt tavernaer som har vært sterkt rekommandert . I noen tilfeller har maten vært nydelig. Anbdre ganger alla 'veikro'-mat som man sier i Norge, ikke uspiselig - kun til å fylle magen med når man er veeeldig sulten. Og med tanke på det - og med andres dels intense lovprising av bestemte tavernaer, synes jeg Lissis ord er om totalopplevelsen har noe for seg. Kanskje spesielt om man synes man hører til på et vis. For nordmenn kanhende det betyr en del å bli kjent igjen, ble 'sett'. Det er man jo ikke bortskjemt med fra hjemlandet; i hvert fall ikke 'mannen-i gaten'. Men på disse anbefalte tavernaer har erfaringene vært ulike, og ingen altomfattende betydning for reisen eller stedet som helhet. Så får man ta den gode eller ikke- så -gode erfaringen for hva den er. Vi er forskjellige. Liker forskjellige ting. Steder. Tavernaer. Men innkastere er en sikker måte å gå til neste sted. Selv om innkasterne synes det er uhøflig å ikke si hallo til de forbipasserende. Senast redigerad av malou den 2008-11-18 klockan 20:54. |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Jag instämmer med Lissi och är själv väldigt försiktig om inte snål med rekommendationer. Det beror på att jag har haft en upplevelse, bra eller dålig och nästa som kommer kan ha en annan åsikt. Jag har puffat för Ozon då det varit mitt stamlokus under en längre tid, men även fått höra negativt om stället. Allt beror på i mina tankar dag och tillfälle för besöket.
Undantaget är väl "En Plo" som alla ratat och där ställer jag mig i kön av "dissare". Sämre ställe finns inte. Men som Lissi säger det är ju faktiskt din egen upplevelse som är viktig. Turistfälla eller inte. De kan faktiskt också vara bra. Uffe |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Våra matpreferenser varierar ju en del så det är väl ganska naturligt att vissa gillar ett ställe och andra inte. Själv är jag väldigt förjust i lever en rätt som många inte gillar medan saker som många äter med förtjusning exempelvis chips ratas nästan helt av mig. Jag är också mindre förtjust i alla inkastare men uppskattar naturligtvis en artig hälsning. Min åsikt är att ett bra ställe behöver inga inkastare. Vällagad och god mat talar för sig själv. Regelbundet resande till Grekland sedan slutet av 70-talet har inte fått mig att ändra åsikt i den frågan utan snarare har oviljan mot inkastare ökat med åren och jag undviker gärna orter där detta fenomen är utbrett.
Eva |
#13
|
|||
|
|||
![]()
Har "bara " rest till Grekland i ca 20 år och tycker faktiskt att det finns restauranger med inkastare som har bra mat också,på en öde ö behövs väl ingen inkastare....där står väl ägarn och skriker "jippie" en turist....
![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Det kan säkert vara så att maten är god även på en taverna med inkastare fast en smart tavernaägare skulle väl i så fall satsa pengarna på annan personal än inkastaren. Jag tror nog att min uppfattning att på ett bra ställe talar maten för sig själv trots allt håller ganska bra. Eva |
#15
|
|||
|
|||
![]()
Ett litet tips till alla Greklands besökare.
Uppsök en resturang som den lokala befolkningen går till. |
#16
|
|||
|
|||
![]()
Håller med Eva L att vällagad och god mat blir en reklampelare i sej och med åren irriterar man sej mer och mer på inkastarna. Speciellt på vissa turistorter där man kan få höra både det ena och det andra på grekiska om man hövligt tackar nej och fortsätter förbi. Då är det väldigt roligt att ge en komentar tillbaka på grekiska och se deras ansiktsuttryck!! Har läst grekiska ettpar år och har haft mycket nytta av det. Det finns ett ställe där inkastarna är få och de som finns är bara trevliga och det är i Georgioupolis på Kreta och ingenstans har jag ätit så god mat och så rikliga portioner som i denna by. Har ändå rest sedan 1978 och besökt ett 25 tal platser.
|
#17
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Vi har varit många många gånger i Georgioupoli från tidiga april till sent oktober och har vid 1 (!) tillfälle träffat på en person som stod utanför en restaurang, gjorde en liten välkomnande gest in till restaurangen och sade kalispera. Det är det närmaste kallat inkastare vi har sett i den byn! På vissa andra ställen i Grekland och kring övriga Medelhavet har det ibland varit jobbigt med dessa "nasare" som inte nöjer sig med att man svarar vänligt nej tack om erbjudandet att besöka deras restaurang! Håller med om att maten är jättegod på många ställen i Georgioupoli - och mätt blir man verkligen! ![]() |
#18
|
||||
|
||||
![]()
"Innkastere" kan være så mye forskjellig, fra de de mest aggressive som man etter hvert tar omveier for å unngå, til de høfligste som det bare er en fornøyelse å slå av en prat med, og som er like blide når man går videre og ser etter en annen restaurant.
Jeg har ikke vært i Chania om kvelden på noen år nå, men restauranten Myrovolos hadde etter min mening den ideelle "door-man" Yiannis, smilende og blid, vennlig og aldri påtrengende. Selv om vi ikke skulle spise der, gikk vi ofte forbi og slo av en prat, og han ble etter hvert noe i nærheten av en venn, som endte opp på listen over dem vi sendte kalendre med vakre bilder fra Norge til, noe han satte stor pris på. Og på Myrovolos gikk det mange grekere, vi var der til og med samtidig med borgermesteren en gang, som holdt et større selskap der. Før de skifta kokk, hadde de da også noe av den aller beste maten i Chania. Jeg håper de har fått sin gamle kokk tilbake neste gang jeg besøker dem. Så det er litt for lettvint å danne seg oppfatninger basert på stereotypier og en porsjon fordommer, og anta at dersom det står en mann i døren på en taverna, er det en aggressiv innkaster som skal få kunder inn for å betale dyrt for dårlig mat. Det finnes nok av slike, men det kan også gjemme seg perler innenfor døren, selv om det står en mann der og ønsker oss velkommen! |
#19
|
||||
|
||||
![]()
John S jag tror nog de flesta både turister och andra kan skilja på en man som står i dörren och hälsar och en aggresiv inkastare. Min syn på inkastare har inte något alls med fördomar att göra utan grundar sig på vad jag sett på flera av mina resor. I Rethymnon är är en del inkastare så aggresiva att folk går på andra sidan för att slippa. De pratar nedlåtande om turistierna och fäller kommentarer av allehanda slag.
Det är en trist baksida av massturismen och gillas inte av de flesta greker utan de skäms snarare för sin landsmän. Eva |
#20
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Helena S - som önskar en trevlig 1:a advent, trots vädret ![]() |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|