![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Och på Kreta kallas rakí för tzikoudiá.
Gunilla |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Där ser man, helt nytt för mig. Efter alla år på Kreta har jag aldrig hört det ordet. Jag har bara hört drycken benämnas rakí, även av mina kretensiska vänner. Får alltid en flaska i present av pensionatets ägare, stolt presenterar han den som "rakí apo to chorio mou!" (raki från min by!) Men det kanske är för att förenkla för oss ickeinfödingar
![]() Eller kan det vara beroende på vart på Kreta man befinner sig ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Gunilla har rätt. Namn, och det är hembränt. Men man måste ha tillstånd, annars kan man åke dit. Mr A har tillstånd för max 5 000 lit och har haft i urminnes tider. Den går att dricka, men även ha som bränsle i fotogenlampan. Det är bevisat inför mina vänner på plats. Bodde vägg i vägg med brännerit hösten -03 och det var kan man säga ingen höjdare. Den baksmällan hette duga. Inte av att dricka utan dygnet runt inhalera alkoholen.
Uffe |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Det går naturligtvis att säga rakí också. Tzikoudiá säger dom åtminstone i Chaniaområdet enligt välinformerad källa
![]() Gunilla |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
"Mina" grabbar pressade ut saften som dom gjorde vin av. Resten av druvorna, skal, kärnor och stjälkar, lades i tjocka plastsäckar som i sin tur stoppades i stora plåttunnor. Sen fick det jäsa utomhus utan tillsatser i 20 dagar. Efter destillering var det tzikoudiáprovning med tillbehör (sång och mycket mat) utanför min lägenhet vid Leventis. Vilken upplevelse! I oktober ska jag kolla hur dom gör i Apostoli!
Gunilla |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|