Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Kafé Kalimera

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2008-05-27, 23:44
bob-kåres avatar
bob-kåre bob-kåre är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Edane
Inlägg: 442
Standard Sv: Pastöriserad?

Tack Elisabet. Jag sökte lite här på forumet förut och hittade lite bra info och lite dålig.. importera fetaost från danmark..pfft. Det som jag blev osäker på var att någon hade skrivit att pastöriserad var pasterióno på grekiska och jag hade hört pasterioméno. Jag får väl vara snäll och skippa yoghurt med honung också då
Svara med citat
  #2  
Gammal 2008-05-27, 23:50
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Pastöriserad?

Det är klokt och omtänksamt att "lida med" om det blir nödvändigt, men jag tycker inte ni ska skippa någonting utan att först kolla på förpackningarna. De flesta grekiska mejeriprodukter är som sagt pastöriserade numer.

Lär er hur pasterioménos stavas med grekiska bokstäver så är det ju lätt som en plätt att kolla! Dra er inte för att be att få komma in i köket på tavernorna och se burken som de tar youghurten (även till tzatziki) och osten ur! Och läs på förpackningarna när ni handlar själva!
Svara med citat
  #3  
Gammal 2008-05-27, 23:56
bob-kåres avatar
bob-kåre bob-kåre är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Edane
Inlägg: 442
Standard Sv: Pastöriserad?

Jag gissar på att jag kommer att tillbringa mycket tid i köket på diverse tavernor då min sambo älskar yoghurt, tzatziki och fetaost. Saganakin är kanske också i farozonen? Men det ska nog gå bra, jag har alltid drömt om att bli kock så jag kanske kan få jobb ett på köpet
Svara med citat
  #4  
Gammal 2008-05-28, 00:00
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Pastöriserad?

Det gäller alla mejeriprodukter och allt som är tillagat av mejeriprodukter.

Jag tycker det verkar som du ser fram emot att tillbringa tid i köken! Härligt med en "liten" ursäkt va
Svara med citat
  #5  
Gammal 2008-05-28, 00:03
bob-kåres avatar
bob-kåre bob-kåre är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Edane
Inlägg: 442
Standard Sv: Pastöriserad?

Jag står gärna i köket, eller vid grillen. Min sambo har helt slutat laga mat för flera år sen. När jag inte är hemma så brukar hon laga till en ärtsoppekorv i mikron.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2008-05-29, 15:51
modestyblaise modestyblaise är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2006
Inlägg: 28
Standard Sv: Pastöriserad?

Bra tråd! Saganakin tänker jag INTE stå över (ve och fasa, två veckor i Grekland utan saganaki) fast jag är gravid. All mat som är upphettad till över 70 grader skall vara ok, och det borde väl ändå saganakin vara..... Men som du säger, det blir nog till att tillbringa lite tid i köken på tavernorna
Svara med citat
  #7  
Gammal 2008-05-29, 19:03
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av modestyblaise Visa inlägg
All mat som är upphettad till över 70 grader skall vara ok, och det borde väl ändå saganakin vara
Ja så är det! Jag får väl skylla på den sena timman att jag skrev igår att det gäller all mat som är tillagad av mejeriprodukter. Vet man att den är upphettad till minst 70 grader (egentligen räcker det med 60, men man brukar ange 70 för säkerhets skull. Vid pastörisering värms mjölken till 72-74 grader) så är det ingen fara att äta den.

Men är man det minsta osäker så tycker i alla fall jag att man inte ska ta risken. Visserligen är det mycket ovanligt att listeria orsakar infektion hos människan och ännu ovanligare att fostret smittas när en gravid kvinna smittats. Men om en gravid kvinna smittas kan det orsaka vattenavgång och för tidig förlossning. Om fostret smittas kan det orsaka missfall eller fosterdöd. I jämförelse är väl två veckor i Grekland utan saganaki ingenting...
Svara med citat
  #8  
Gammal 2008-05-29, 19:57
modestyblaise modestyblaise är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2006
Inlägg: 28
Standard Sv: Pastöriserad?

Det är ju självklart att man skall vara försiktig, jag menade absolut inget annat. Jag tänker då inte ta några risker. Ville nog mest ha medhåll om att saganakin bör komma upp i 70 grader vid tillagningen, eller kanske inte.....
Svara med citat
  #9  
Gammal 2008-05-29, 20:02
Hellens avatar
Hellen Hellen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Inlägg: 4 604
Standard Sv: Pastöriserad?

Ska du ändå ut i köket och röja så ta med stektermometern
Skoja bara, menar du friterad saganaki, eller ugnsbakad?
Friterad är nog tveksamt, det är ju inte så lång tid den är i smeten, Förresten görs inte friterad saganaki av hårdost?
// Helén
Svara med citat
  #10  
Gammal 2008-05-29, 20:03
bob-kåres avatar
bob-kåre bob-kåre är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Edane
Inlägg: 442
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Grattis!
Tack så mycket!

Citat:
Ursprungligen postat av modestyblaise Visa inlägg
Det är ju självklart att man skall vara försiktig, jag menade absolut inget annat. Jag tänker då inte ta några risker. Ville nog mest ha medhåll om att saganakin bör komma upp i 70 grader vid tillagningen, eller kanske inte.....
Ja den är ju friterad, frityroljan är väl 180°C så ostbiten borde väl stiga över 70°C
Svara med citat
  #11  
Gammal 2008-05-29, 20:11
Hellens avatar
Hellen Hellen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Inlägg: 4 604
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av bob-kåre Visa inlägg
Ja den är ju friterad, frityroljan är väl 180°C så ostbiten borde väl stiga över 70°C
Men hur länge ligger den i frityrsmeten? Hinner den bli tillräckligt varm?
// Helén
Svara med citat
  #12  
Gammal 2008-05-29, 20:13
bob-kåres avatar
bob-kåre bob-kåre är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Edane
Inlägg: 442
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av Hellen Visa inlägg
Men hur länge ligger den i frityrsmeten? Hinner den bli tillräckligt varm?
// Helén
Vet inte exakt men den måste ju bli gyllenbrun det tar ju ett litet tag. Det där med hårdost har du nog rätt i. Det får sambon äta.
Svara med citat
  #13  
Gammal 2008-05-29, 20:16
modestyblaise modestyblaise är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2006
Inlägg: 28
Standard Sv: Pastöriserad?

Vi får väl göra som Hellen föreslog, stektermometer, då är vi ialla fall säkra
Svara med citat
  #14  
Gammal 2008-05-29, 20:28
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Pastöriserad?

Fråga vilken ost de använder och be att få se förpackningen! Med stor sannolikhet är den gjord på pastöriserad mjölk, och då är ju problemet ur världen, oavsett hur varm den blir när den tillreds.
Svara med citat
  #15  
Gammal 2008-05-29, 20:37
litentuvas avatar
litentuva litentuva är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Sthlm/järfälla
Inlägg: 1 795
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av bob-kåre Visa inlägg
Tack så mycket!



Ja den är ju friterad, frityroljan är väl 180°C så ostbiten borde väl stiga över 70°C
Fast ibland, om de har brottom i köket, får man den lite halvljummen och hård i mitten, då skickar jag tillbaks den oavsett om jag är gravid eller ej,mjuk ska den va så att det blir riktigt härliga osttrådar av den när man skär. Är den så vid serveringen är den alla gånger över 70 grader.
Oh, nu blev jag såååå sugen på saganaki. Tack för det
Svara med citat
  #16  
Gammal 2008-05-29, 20:43
bob-kåres avatar
bob-kåre bob-kåre är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Edane
Inlägg: 442
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av litentuva Visa inlägg
Oh, nu blev jag såååå sugen på saganaki. Tack för det
Tror minsann att jag kanske kan sitta och tugga på en om 24 timmar

Nu måste jag börja packa... vad lätt man blir distraherad.
Svara med citat
  #17  
Gammal 2008-05-29, 20:51
litentuvas avatar
litentuva litentuva är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Sthlm/järfälla
Inlägg: 1 795
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av bob-kåre Visa inlägg
Tror minsann att jag kanske kan sitta och tugga på en om 24 timmar

Nu måste jag börja packa... vad lätt man blir distraherad.
kallo taxidi! 69 dagar för oss...
Svara med citat
  #18  
Gammal 2008-05-29, 20:12
litentuvas avatar
litentuva litentuva är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Sthlm/järfälla
Inlägg: 1 795
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av modestyblaise Visa inlägg
Det är ju självklart att man skall vara försiktig, jag menade absolut inget annat. Jag tänker då inte ta några risker. Ville nog mest ha medhåll om att saganakin bör komma upp i 70 grader vid tillagningen, eller kanske inte.....
Visst ska man var försiktig men ibland undrar jag om inte stressen för att råka få i sig något felaktigt är värre än om man får en bit ost uppvärmd till 60 ist för 70 grader. Tittar man sig runt om i världen har alla olika rekomendationer. Fram tills alldeles nyligen fick man inte äta sushi enligt svenska råd men nu är det okey att frossa, frågan är vem ska man tro på...?
Om du inte tänker äta fyra saganaki om dagen är nog risken större att bli påkörd än att få i sig den skadliga bakterien. Ät och njut med lite sunt förnuft och med tanke på att saganakin ligger och steker/kokar i olja borde den nog passera 70 grader. Säg att du vill ha den "polli malako" dvs riktigt mjuk så att den smälter ända in så minimerar du risken ytterligare!
Förresten, kom jag på nu, görs den fiterade saganakin allt som oftast på graviera och det är väl en hårdost?

/ mamma till två barn som "slarvade" lite själv under graviditeten
Svara med citat
  #19  
Gammal 2008-05-29, 20:24
modestyblaise modestyblaise är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2006
Inlägg: 28
Standard Sv: Pastöriserad?

Citat:
Ursprungligen postat av litentuva Visa inlägg
Säg att du vill ha den "polli malako" dvs riktigt mjuk så att den smälter ända in så minimerar du risken ytterligare!
Förresten, kom jag på nu, görs den fiterade saganakin allt som oftast på graviera och det är väl en hårdost?
Det låter bra! Tack för det!
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 13:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT