![]() |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Det är lite på gång igen med grekiska viner allmänt på Systembolaget. Förutom Cambas så har nyheten i maj, Agathon sålt som sjutton och av 5.000 flaskor finns nu endast 12 kvar i hela landet. Det är dessutom ett kollossalt bra rött vin med kvaliteter påminnande om länder vars moderna historia i vintillverkning ligger många snäpp högre av olika skäl.
Som nämnt förut finns betydligt mer att hämta i beställningssortimentet. Där har 4 nya röda och c:a 6-7 (beroende på när de lanserades) vita viner varit med några veckor. De skulle må bättre om fler gav dem en chans och som vanligt är leveranstid upp emot en vecka bra att lugnt kunna acceptera. Okej då, här är namnen på de nya röda: Ampelos Phos (druva Agiorgitiko, art.nr. 74431). Från Peloponnesos, 97:- Black Cubed (art.nr. 74426). Från Korint-trakten, 227:- !! Red Symmetry (nr. 74392). Från Nemea, 115:- Zacharias (nr. 74433). Från Nemea, 129:- De vita heter: Ampelos Phos (druvor Roditis + Moschofilero, art. nr 74430). 94:- Pezoules (druvor Sauvignon Blanc, Assyrtiko, art.nr 83174). 68:- Sigalas Vin Santo, dvs. från Santorini, årgång 2003, endast 9 % alkohol. (art.nr 74135) OBS: detta är ett sött vin och det kostar......295:- för 50 cl. Sigalas Santorini årgång 2006, 13,5 % alkohol. (art.nr 74138). 149:- White Squared (art.nr 74425). 146:- Vin Santo Boutari (Santorini). (art.nr 83646) OBS: sött vitt vin som kostar 165:- för 50 cl. ( Santorini (Assyrtiko) 2007 i ordinarie sortimentet (art.nr 99620), 79:- finns kvar i massor av butiker i hela landet. Smakrikt, mycket citrus-förnimmelser, lite honung och ganska "blommigt". Dessutom bra fyllighet vilket gjorde att vi ska fylla på med några flaskor till snart. ) Att flera av de röda är så dyra kan bero mycket på att av den totala mängd druvor man har möjlighet att skörda, så måste man syna och sortera ut de druvor som av olika anledningar inte har full och acceptabel mogenhet eller som har fått defekter. De procent den totala mängden druvor sjunker med, innebär att producenten någonstans måste kompensera det ekonomiska bortfallet genom att prissätta sina produkter högre för att kunna få in sina intäkter. Har de bättre druvorna inneburit ett bra vin så är det troligt att försäljningen går bra, kanske genom export. Dåliga druvor är det ingen idé att använda då man inte kan "trolla" fram bra vin av dåliga druvor. Beträffande de söta vita vinerna så är det ju kännt att Santorinis vinodlingar består till största del av de små, nästan fågelbo-liknande "nystan" som jag har för mig Janne har visat en bild på. (var det på bloggen ?) Det blir definitivt inte lika mycket druvor som på en vinstock som så att säga slipper starka vindar och extremt stark solstrålning som tvingar Santorini-odlarna att lägga dem längs marken. Och av den mindre mängden druvor (de gröna druvorna = vitt vin) så ska de delvis torkas då druvsaften då blir sötare. Denna kombination skapar också de otroligt höga priser som vi nu ser i svenska sortimentet. Jag hjälper gärna till med reklam för de grekiska vinerna som nu har kommit, trots att jag ibland har varit negativ till många av de sorter som nu är slut i Sverige. Här har det kommit många nya som jag hoppas kan bana nya vägar till framgång ! Hasse ![]() Senast redigerad av Hasse den 2008-05-27 klockan 19:53. Anledning: fel antal vita uppräknade |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|