![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Vad jag ser på bild så är det helt klart vanliga gula ärtor i de båda påsarna. Kikärtor ser inte ut så. Och definitivt inte bondbönor.
Mina gissningar är så här... Ursprungligen lagades Fava på torra bondbönor. Sedan gick de över till kikärtor som är billigare. Och nu.. gula ärtor som är ännu billigare. Och kanske så mycket enklare att använda. De mosar sig mycket bättre också. Allt detta är bara lösa spekulationer från min sida. Är inte särskilt hemma i ämnet Fava. Men det låter rätt logiskt tycker jag. |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Den logiken om favans utveckling köper jag inte. Var har du fått det ifrån?
Eva |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Att det inte är favabönor i de påsarna är helt uppenbart. Jag tycker också att det ser ut som gula ärtor, fast det är svårt att avgöra.
Då är frågan: Vad heter favaböna på grekiska och betyder fava ursprungligen något annat än ärtmos? |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Ett extremt enkelt recept där ingrediensen utan tvekan är gula ärtor
![]() 500 g färdig vegetarisk ärtsoppa 3/4 dl god olivolja saft av 1/2–1 citron 2–3 vitlöksklyftor 1/2–1 tsk malen spiskummin salt och nymalen svartpeppar Mixa och servera med hackad rödlök |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Kuriosa...sjukdomen Favism, världens vanligaste enzymdefekt innebär att man också är allergisk mot bondbönor
![]() Malin |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Nilam.. nu har jag testat att göra Fava på ditt enkla recept. Det blev hur gott som helst. Så enkelt att jag kommer att göra det flera ggr..
![]() //Monica |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() Malin |
#8
|
|||
|
|||
![]() Citat:
I dag hadde vi besøk av Zina, en gresk dame som hjelper oss i huset og hagen. Zina er fra landsbygden, oppvokst i Limnes som er en liten landsby 5 km fra Agios Nikolaos. Hun er også kokk, både på hoteller og til brylluper etc. Zina bekrefter at favabønnen som har det latinske navnet i gammel tid ble brukt, og fremdeles brukes i ”konservative kretser på landet” selv om den har mindre smak og krever meget mer arbeid enn de to andre. Man blander den ofte med potetmos. Kikkertene har også vært brukt til fava, men oppskriften har forandret karakter slik at den retten du forbinder med kikkerter i dag ikke lenger er identisk med fava. Både kikerter og favbønder, (bondebønner på svensk, gresk: Χωριάτικα φασολάκια forkortet κουκιά) krever meget mer arbeid. De posene vi kjøper som ”fava” ER vanlige gule erter! I prinsippet er din ”historiske” forklaring så nær en kan komme til virkeligheten. De fleste grekere i moderne tid er gått over til å bruke de krossade ertene fordi de har mer og bedre smak foruten at det er meget lettere og fortere å lage fava på denne måten. Hilsen fra Sven på Kreta Senast redigerad av sven.kriti den 2008-02-05 klockan 11:25. |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Låter mer rimligt så men enligt en äldre kvinna jag pratat med har fava under hennes livstid normalt lagats av gula ärtor. Förekommer säkert en del lokala variationer som med mycket annan mat. Jag åt fava för första gången 1979 och då lagades den av gula ärtor som är betydligt godare än bondbönor.
Eva |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Tänk att man kan få ut så mycket historik om ett recept när man har tillfälle att diskutera det så här. Så har jag då kunnat läsa en del intressanta svar om ämnet Fava, dess historia och dess ursprung.
Intressant är också hur de olika matkulturerna idag blandas med varandra. Om man tex börjar forska omkring den svenska maten så finns det inte så värst mycket ursvenskt kvar av det hela. Men nu måste jag iaf prova den enkla varianten av Fava till helgen. Blev sugen på det efter den här diskussionen här... ![]() //Monica |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|