Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2007-12-07, 21:42
jan c jan c är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2005
Inlägg: 796
Standard Sv: horta

Radicio som nämndes tror jag menas maskros. I alla fall var det så mina grekiska grannar kallade bladen (ραδίκι) när de grävde upp hela gräsmattan för att använda bladen till sallad.
Visst såg väl bladen ut som maskrosblad? Om de används i horta kan jag dock inte säga.

/Ingegerd[/quote]
Det stämmer att bladen ser ut som maskrosblad både i Solens mat o. de man får I Grekland .Så nu skall vi prova att laga horta i Sverige m dessa.TACK
Svara med citat
  #2  
Gammal 2007-12-07, 22:22
Siri As avatar
Siri A Siri A är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2007
Inlägg: 1 648
Standard Sv: horta

Citat:
Ursprungligen postat av jan c Visa inlägg
Solens mat
I vilket avsnitt?? Trodde bara att det rörde sig om Italien. Tot. ovetande om grekisk mat (förutom "turistmaten" förstås) Finns det att se på svt.se? Måste få en lite klarare bild av denna horta...
Svara med citat
  #3  
Gammal 2007-12-07, 22:32
Agapi Agapi är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 456
Standard Sv: horta

http://netlife.gr/2006/06/09/74
Sorry, men det är på grekiska

kanske någon har tid att översätta det viktigaste eller så återkommer jag en annan dag

engelska ett recept
http://www.greek-recipe.com/modules....ile=article130

Katerina

Senast redigerad av Agapi den 2007-12-07 klockan 22:43.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2007-12-07, 23:36
jan c jan c är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2005
Inlägg: 796
Standard Sv: horta

Citat:
Ursprungligen postat av Siri A Visa inlägg
I vilket avsnitt?? Trodde bara att det rörde sig om Italien. Tot. ovetande om grekisk mat (förutom "turistmaten" förstås) Finns det att se på svt.se? Måste få en lite klarare bild av denna horta...
För att inte förvilla dig ,I Solens mat använde man radicio i en pastarätt..jag kände där igen namnet fr grek. radik (urs. stavn.) Ingen har kunnat tala om namnet på svenska på de anv . grönsakerna i horta .
Svara med citat
  #5  
Gammal 2007-12-08, 02:07
Peter Peter är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 085
Standard Sv: horta

Nu är jag ju ingen vän av Horta men inte har jag sett att man har maskrosblad i den. Därmot blad från några låga buskar med för mig okänt namn. När någon beställt Horta så går man ut på baksidan och repar av några grenar och kokar...

Maskrosblad brukar/kan man väl däremot ha i vanlig sallad!

Peter
Svara med citat
  #6  
Gammal 2007-12-08, 10:01
Siri As avatar
Siri A Siri A är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2007
Inlägg: 1 648
Standard Sv: horta

Citat:
Ursprungligen postat av jan c Visa inlägg
För att inte förvilla dig ,I Solens mat använde man radicio i en pastarätt..jag kände där igen namnet fr grek. radik (urs. stavn.) Ingen har kunnat tala om namnet på svenska på de anv . grönsakerna i horta .
Nu förstår jag, tack!
Svara med citat
  #7  
Gammal 2007-12-08, 12:22
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: horta

Maskros, på norsk løvetann, er an av de bladtypene som brukes til horta. Garantert. Man kan godt lage det selv her oppe i nord også: plukk bladene når de er unge og friske, altså på våren, kok dem i myr vann til de er helt myke, hell av vannet og server med masse olivenolje og noen dråper sitronsaft. Nam.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2007-12-26, 02:45
Liselottes avatar
Liselotte Liselotte är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Ort: Stockholm
Inlägg: 77
Standard Sv: horta

Men om jag har uppfattat saken rätt så talar vi om xorta, det är väl en egen växt som växer uppe i bergen?

Däremot så kokar man i Grekland ofta andra gröna växter (läs blast) eller mixar olika gröna växter och kallar det xorta, därav de "olika" smakerna vid olika tillfällen. Själv använder jag ofta mangold här hemma i Sverige. Liselotte
Svara med citat
  #9  
Gammal 2007-12-26, 03:23
Peter Peter är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 085
Standard Sv: horta

Citat:
Ursprungligen postat av Admirala Visa inlägg
Maskros, på norsk løvetann, er an av de bladtypene som brukes til horta. Garantert.
De må da vare så i Nafplio....! Annars så brukar alltid bladen, och de långa "trådarna" komma från lågt växande buskar! Men det kanske varierar från öarna och fastlandet?

Peter
Svara med citat
  #10  
Gammal 2007-12-26, 12:00
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: horta

Når jeg snakker om horta, Liselotte, så snakker jeg ikke om busken av samme navn. Visste ikke at den fantes engang
Og variere må det, Peter, for hortaen som jeg er vant til å kjøpe/lage/få er ikke blader fra en busk, men ulike typer blomsterblader/småplanter. Alt kalles horta som en samlebetegnelse.

I denne bloggen kan dere lese mer. Ut fra dette virker den busken dere beskriver som en mer spesiell horta enn bladtypen, ifølge dette utdraget fra bloggen:

Always seasonal, they vary from the most ordinary, such as tomatoes, cucumbers and lettuces to the most eccentric and esoteric of hand-picked wild greens (horta as they are collectively described) from nearby hills and fields, or at their most unusual, made of wild plants which grow in the cracks of gigantic rock formations by the sea. These are called kritama in Greek, or rock samphire (Chritmum Maritimum) as it is known commonly in England. It is a short, soft, fleshy, spiked-leaf plant of a cactaceous appearance and grey-green colour.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2007-12-27, 20:33
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Sv: horta

Vlita och Horta som växer på berget är den vanligaste sort som man använder nu vintertid ,man kokar och serverar med olja samt citron. Maskros blad är ganska ovanligt att man använder eftersom det blir ganska beskt!

Camilla
Svara med citat
  #12  
Gammal 2008-03-31, 19:34
Rinaki Rinaki är inte uppkopplad
 
Reg.datum: okt 2006
Ort: Umeå/Sthlm,Kopani/Ioannina
Inlägg: 206
Standard Sv: horta

Citat:
Ursprungligen postat av Frappe Visa inlägg
Vlita och Horta som växer på berget är den vanligaste sort som man använder nu vintertid ,man kokar och serverar med olja samt citron. Maskros blad är ganska ovanligt att man använder eftersom det blir ganska beskt!
Camilla
Fick med mig lite frön hem i höstas och tänkte försöka plantera nu i vår - i stor kruka eftersom det är ett "ogräs" och sprider sig gärna - sen hoppas jag att det är tillräckligt varmt för att det ska trivas och växa oxå. Någon som provat på att så "vlita" här hemma i Svedala?OM i så fall...vad blev resultatat?
Älskar det med olja,citron och lite hackad vitlök tillsammans med en nygrillad god fisk...mmmmmm...längtar nu.....
Svara med citat
  #13  
Gammal 2008-03-31, 19:43
Liselottes avatar
Liselotte Liselotte är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Ort: Stockholm
Inlägg: 77
Standard Sv: horta

åhhh, vad spännande! Du måste berätta hur det gick senare!
Lycka till med odlingarna / Liselotte
Svara med citat
  #14  
Gammal 2008-03-31, 20:28
Rinaki Rinaki är inte uppkopplad
 
Reg.datum: okt 2006
Ort: Umeå/Sthlm,Kopani/Ioannina
Inlägg: 206
Standard Sv: horta

Citat:
Ursprungligen postat av Liselotte Visa inlägg
åhhh, vad spännande! Du måste berätta hur det gick senare!
Lycka till med odlingarna / Liselotte
Väntar bara på sol och värme först....lite svårt plantera när snön fortfarande lyser vit....trots att det regnat idag..
Hoppas bara på att den svenska värmen är tillräcklig för "ogräset"....återkommer om jag får resultat ja.
Svara med citat
  #15  
Gammal 2008-03-31, 20:51
Liselottes avatar
Liselotte Liselotte är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Ort: Stockholm
Inlägg: 77
Standard Sv: horta

Men om du är riktigt odlingssugen kan du ju alltid förkultivera i kruka, det skulle jag ha gjort...men så är ju jag en otålig själ också! Sååå spännande att se om saker gror eller inte...tycker jag. Dessutom får du ju en tidigare skörd av godsakerna / Liselotte
Svara med citat
  #16  
Gammal 2008-03-31, 22:08
Hellens avatar
Hellen Hellen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Inlägg: 4 604
Standard Sv: horta

Citat:
Ursprungligen postat av Rinaki Visa inlägg
Väntar bara på sol och värme först....lite svårt plantera när snön fortfarande lyser vit....trots att det regnat idag..
Citat:
Ursprungligen postat av Liselotte Visa inlägg
Men om du är riktigt odlingssugen kan du ju alltid förkultivera i kruka, det skulle jag ha gjort...men så är ju jag en otålig själ också! Sååå spännande att se om saker gror eller inte...tycker jag. Dessutom får du ju en tidigare skörd av godsakerna / Liselotte
Tänk på att det är i Umeå det skall odlas, förkultiverar du med framgång kanske ogräset hunnit ta över hela bostaden innan det går att sätta ut plantorna
Lycka till med odlingen och skörden!
// Helén
Svara med citat
  #17  
Gammal 2008-03-31, 23:02
Rinaki Rinaki är inte uppkopplad
 
Reg.datum: okt 2006
Ort: Umeå/Sthlm,Kopani/Ioannina
Inlägg: 206
Standard Sv: horta

Citat:
Ursprungligen postat av Liselotte Visa inlägg
Men om du är riktigt odlingssugen kan du ju alltid förkultivera i kruka, det skulle jag ha gjort...men så är ju jag en otålig själ också! Sååå spännande att se om saker gror eller inte...tycker jag. Dessutom får du ju en tidigare skörd av godsakerna / Liselotte
Jo det var nog i kruka jag hade tänkt mig...annars tar det över helt som "Hellen" så sant påpekade.....men utan sol och värme blir det ändå svårt inomhus tror jag...vlita är väldigt solkrävande.
Får lugna mig nån månad till tror jag....fast "snålvattnet" rinner...
Bakade en bougatsa i dag i alla fall..och fick det suget stillat...mums.
Svara med citat
  #18  
Gammal 2012-06-18, 00:52
Liselottes avatar
Liselotte Liselotte är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Ort: Stockholm
Inlägg: 77
Standard Sv: horta

Citat:
Ursprungligen postat av Rinaki Visa inlägg
Fick med mig lite frön hem i höstas och tänkte försöka plantera nu i vår - i stor kruka eftersom det är ett "ogräs" och sprider sig gärna - sen hoppas jag att det är tillräckligt varmt för att det ska trivas och växa oxå. Någon som provat på att så "vlita" här hemma i Svedala?OM i så fall...vad blev resultatat?
Älskar det med olja,citron och lite hackad vitlök tillsammans med en nygrillad god fisk...mmmmmm...längtar nu.....
Jag VET att detta var ett MYCKET gammalt inlägg, men jag hoppas på svar ändå. HUR gick det med vlita odlingen? Jag vill ju oxå prova! HUR får man tag i frön av olika xorta?
Svara med citat
  #19  
Gammal 2012-06-18, 08:32
Rinaki Rinaki är inte uppkopplad
 
Reg.datum: okt 2006
Ort: Umeå/Sthlm,Kopani/Ioannina
Inlägg: 206
Standard Sv: horta

Citat:
Ursprungligen postat av Liselotte Visa inlägg
Jag VET att detta var ett MYCKET gammalt inlägg, men jag hoppas på svar ändå. HUR gick det med vlita odlingen? Jag vill ju oxå prova! HUR får man tag i frön av olika xorta?
Jo då, det gick väldigt bra. Fick "vlita" hela den sommaren. Eftersom det är ett "ogräs" typ..så var det bara att skörda o sen växte det upp nytt eftersom igen, så jag frossade kan man väl lätt säga
Fröna tog jag hem från Grekland första gången..sen kunde jag ju ha tagit frön från min kruka men det gjorde jag inte. Tar ev med mig frön hem i år igen o planterar..om jag "ids" Kul se att det funkade iaf
Svara med citat
  #20  
Gammal 2012-06-18, 10:54
yvonne yvonne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Trikala Grekland
Inlägg: 609
Standard Sv: horta

horta är helt enkelt ett samlingsnamn för olika bladgrönsaker som oftast växer vilt, utom då vlita som växer upp som ogräs i grönsakslandet tack vare att man oftast gödslar med get och får gödsel.
Dessa bladgrönsaker är då Radikia (maskrosblad) som det finns 2 varianter av; den lite rödaktiga som är lite beskare i smak och den gröna som är sötare. Zoxia som är stora taggiga maskrosliknade bladrosetter, växer tidigt på våren. Nanes, växer uppe på höga berg och påminner om spenat.
Andidia som påminner lite om mangold men är något sötare i smak.
Sedan har vi ju den förträffliga brännnässlan (Zoxnidia) som vi använder dels som sallad (kokt o serverad med olja, vinäger) och dels som fyllning i pitta och plastó

Yvonne
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 04:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT