![]() |
#20
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Jag kan ge ytterligare ett exempel från mig själv. Jag reagerar väldigt lätt på nötter. Kan inte ens peta på en nöt eller ett nötskal utan att det börjar klia i fingrarna. Skulle jag råka få minsta lilla nötbit i munnen sticker det direkt i tungspetsen och om jag sväljer en nötbit så sväller slemhinnorna i svaljet på en gång. Men jag kan äta nougat, nötmassa om den är kokt och kakor med nötter om de varit med i ugnen och inte gräddats under väldigt kort tid. Jag kan inte äta mandel, men jag kan äta mandelmassa (om det inte är pollensäsong då korsreagerar jag på den) och om den har legat en stund i glögg så den har värmts upp lite. Allt detta har att göra med att proteiner förändras av värme och de förändras olika beroende på hur länge de utsätts för värme. De förändras också när de kommer i kontakt med vissa andra ämnen. Det är (bland annat) detta + att man reagerar olika beroende på hur nedsatt man är av andra allergier just då, som gör att det är omöjligt att helt förklara sina allergier. Men som sagt, man lär sig vad man ska undvika och om man bara gör det, så är det inte otroligt att allergierna försvinner så småningom eller förändras. |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|