![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Jeg smakte det for første gang nå i september på Kreta.
Vanvittig godt, så jeg måtte prøve å lage hjemme, og det ble kanongodt. Stekt/kokt i ildfast gryte med lokk 2,5 timer i stekeovnen på 160 grader. Servert med ovnsstekte potetbiter. Noen andre som har prøvd å lage ? ...og her hadde jeg lagt inn et bilde, men det kommer ikke frem... Oppskrift til ca. 5 personer: 400 gram svinekjøtt (nakke e.l. med litt fett). 400 gram lammekjøtt. 2 røde paprika. 3 tomater. 3/4 purreløk eller 2 gul løk. 2-3 fedd hvitløk. 1-1,5 dl. hvitvin. 1,5 spiseskje sterk sennep. 1 dl. olivenolje eller rapsolje. 2 ts. tørket oregano eller savory. 2 ts. tørket timian. 1 ts. tørket rosmarin. 1-2 laurbærblad, avhengig av størrelsen. 2 terninger grønnsaksbuljong. 1 terning kjøttbuljong. NB! Buljongterningene kan sløyfes om du har et par dl. god kraft. 100 gram ost med litt "sting" f.eks. Manchego, Gruyere e.l. Salt og pepper etter personlig preferanse. Skjær kjøttet i terninger på ca. 3cm. Bland kjøttet med sennep, litt olje og litt salt/pepper og la det stå i kjøleskapet til marinering noen timer. Hakk hvitløk. Kutt osten i biter på ca. 0,5x2x2cm. Kutt grønnsaker i biter på ca. 3 cm. Brun kjøttet i olje på middels varme til du får en pen og gylden farge. Ha kjøttet i en ildfast gryte sammen med hvitvin og litt olje (gjerne oljen fra bruningen om den ikke har blitt brent. Ha i resten av ingrediensene bortsett fra osten og kok opp mens du rører rundt. Sett gryta med lokk inn i stekeovnen på 200 grader den første halve timen og sett deretter ned temperaturen til 160 grader, totalt ca. 2 timer. Ta gryta ut og rør rundt hver 30-40 minutt og smak til med salt, pepper, evt. buljong og krydderier (husk at osten som skal tilsettes mot slutten også er salt). Etter ca. 2 timer tar du ut gryta og tilsetter 2/3 av osten mens du rører for siste gang. Strø den siste 1/3 av osten oppå og la dette stå i ovnen uten lokk på ca. 200 grader den siste halve timen. Ta gryta ut av ovnen og server rykende varm i dype tallerkener med nystekte potetbiter på ca. 1x3 cm. Senast redigerad av El Gringo den 2025-10-09 klockan 10:44. |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Potetbiter som skal serveres sammen med gioulbasi:
Når det er ca. 1 time til servering kutter du opp ca. 2 poteter pr. pers. i biter på ca. 1x2x3cm. Bland med litt salt og pepper. Stek/kok i en bolle i mikrobølgeovnen 5-6 minutter på full styrke. Bland med litt matolje til alt er dekket. Ha over på et stekebrett med bakepapir. Stekes sammen med gryta i ovnen den siste halvtimen på 200 grader. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Vilket sammanträffande!
I förrgår gjorde jag en liknande gryta men bara med lammkött. Inga tomater men med morötter och ingen senap utan med tomatpuré. Kryddor var salt, peppar, rosmarin och mycket vitlök samt gul lök. Annars i stort sätt lika ingredienser. Hällde på lite rödtjut, redning och en skvätt soya. Serverades med ris. Underbart gott! Döper den till Kleftikado ![]() ![]() / Kajja ![]() |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Oj, låter jättegott, El Gringo!
Och, Kajja, jag gillar verkligen lamm i gryta. Det ger så fin smak.... ![]() Hm, nu fick jag lite idéer...... Hösten är ju "gryt-tid", så varmt och gott nu när ljuset och värmen lämnar oss för en tid.... ![]() Catlady 🐈 ![]() Senast redigerad av Catlady den 2025-10-09 klockan 20:03. |
#5
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Når du har ingrediensene lager den seg selv mens du venter. Kjempeenkelt og kjempegodt. |
#6
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Har sendt Janne en beskjed om at jeg vil editere oppskriften. Det er litt synd at man ikke kan editere etter en time. Det skal være 3 gulrøtter i oppskriften. |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() / Kajja ![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Det låter otroligt gott! 😋🍴
|
#9
|
||||
|
||||
![]()
Tack för inspirationen. Gryträtter smakar så gott
![]() / Anne ![]() |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Den "oppskriften" jeg brukte er et slags produkt av flere oppskrifter jeg fant på nettet, og så kombinerte jeg litt og la til litt der og da etterhvert som jeg ble inspirert.
Resultatet ble meget bra. Jeg kom forresten på enda et par ingredienser jeg brukte, men glemte å nevne (sånn er det når man freestyler litt over et tema). Jeg hadde i litt tørket sumak (ca. 1ts) og en spiseskje bukovo (meget mild og søt chili). Istedenfor sumak kan du bruke en skvett sitron eller ingenting i det hele tatt. Bukovoen kjøpte jeg forresten på den stinkende ostebutikken i Naxos by, men du kan bruke en annen mild chili, evt. en annen chili med redusert mengde eller ingen chili i det hele tatt. Denne gryta skal ikke være "hot", men kraftig og fyldig, så bruk heller litt for lite om du er i tvil (smake underveis når smakene "setter seg" er viktig). Skriv gjerne litt her om du prøver denne oppskriften eller lager din egen variant. Senast redigerad av El Gringo den 2025-10-12 klockan 09:43. |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|