![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Kleftiko (Κλέφτικο) är en klassisk grekisk rätt som nästan alltid görs på lamm, ibland med get eller nöt. Det är en långkok rätt där köttet marineras i vitlök, citron, olivolja och örter som oregano, rosmarin och timjan. Därefter bakas det långsamt i ugnen, tillsammans med potatis och grönsaker. Resultatet blir ett kött som är så mört att det nästan faller isär.
Det speciella är att köttet traditionellt tillagas inlindat i smörpapper, i folie, eller bakat i en förseglad lergryta, så att alla smaker stannar kvar och bildar en slags aromatisk ångkokning. Det gör rätten både saftig och smakrik. Ordet ”Kleftiko” betyder ungefär ”tjuvaktigt” eller ”på rövarvis”, ”rövarnas köttgryta” eller ”tjuvkokt lamm”, och kommer från ordet kleftis (κλέφτης) – ”tjuv, rövare”. Namnet går tillbaka till de kleftes, bergsrövare och frihetskämpar under osmanska tiden i Grekland. Enligt traditionen lagade de sitt kött genom att gräva ner det i en grop i marken, täcka över med glöd och jord, och låta det långsamt tillagas. På så sätt spreds ingen rök eller lukt som kunde avslöja dem för osmanerna. Det är därifrån rätten fått sin karaktär – långsam tillagning i förseglad miljö. ![]() Kleftiko kan även serveras som på bilden ovan – i filodeg. Men det har jag bara ätit en enda gång, och det var på Rhodos, och det var supergott, som alltid, och väldigt snyggt! Vad tycker du om Kleftiko? |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Ser supergott ut!
![]() Såg f ö detta på Wikipedia "Kleptomani (av grekiska κλέπτω, klepto, ’stjäla’ och μανία, mania, ’raseri’, ’vansinne’)" /Netwolf |
![]() |
|
|