Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2006-07-09, 19:24
yanniss avatar
yannis yannis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 4 932
Standard Blitta

På avresedagen hem till Sverige besökte vi en takterass-ozeria i Chania, som vi tidigare besökt ett antal gånger för att ta ett krus vitt. Samt att svalka oss i värmen.

Det var siestatid, så vi var dom enda gästerna. Ägaren satt med en plastpåse fylld med en grönsak i rikliga mängder, som hon rensade. Det såg ut som spenat. Många blad på en smal stam och hon var noggrann med att behålla stammen, men toppade många av bladen. Vad jag förstod av henne var denna grönsak vildväxande.

Hon sa till mig att jag skulle återkomma imorgon, då skulle hon bjuda mig på den när hon anrättat den. Tyvärr, vårt flyg går ikväll, sa jag till henne.

Är det någon som vet något om denna grönsak?

Birgitta
Svara med citat
  #2  
Gammal 2006-07-10, 09:43
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Blitta

Jeg vet ikke hva grønnsaken het, men kanskje skulle hun lage horta?

Horta lages av ville vekster/blader (inkludert stilk), som man koker og spiser med olivenolje og sitron. Smaken varierer fra årstid til årstid, og fra område til område. Godt pleier det uansett være!
Svara med citat
  #3  
Gammal 2006-07-10, 10:38
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Blitta

Det måste vara chorta som du menar Birgitta. Har för mig att jag åt det vid något tillfälle när vi sågs på Santorini. Julia lagade vid något av mina besök där en underbar chorta av vilda örter och mangold med citron och olivolja. Jag åt det i år bara vid ett tillfälle och det var på Patmos.

Eva
Svara med citat
  #4  
Gammal 2011-08-09, 16:31
lugnagatan lugnagatan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2010
Ort: Kreta
Inlägg: 539
Standard Sv: Blitta

"Blitta" - uttalas "vlita" - är en mycket matnyttig vildväxande "målla", med spenatlikande smak, som säljs i stora mängder på marknaderna. Ibland kan man få en plastkasse alldeles full för bara 0,70 euro (normalpris 1,5 euro kilot).

"Horta" är det grekiska namnet på vildväxande grönt i allmänhet.

"Vlita" brukar jag använda ganska mycket. Idag gjorde jag t.ex. små pajer ("pita-horta") med en grönsaksblandning med "vlita" som fyllning. (Fryst färdig deg på supermarket.)

Jag brukar också blanda denna grönsaksblandning med någon färdigkokt grekisk "makaron" som middag.

Senast redigerad av lugnagatan den 2011-08-09 klockan 16:36. Anledning: tillägg
Svara med citat
  #5  
Gammal 2011-08-09, 18:24
anneli56s avatar
anneli56 anneli56 är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2006
Ort: vounaria/Peloponnesos
Inlägg: 1 150
Standard Sv: Blitta

Själv tycker jag vlitan är godare än vanliga horta. Här är min favoritrecept..ta några bitar Zuccinis och vlita och koka i ca 20minuter , stek lök och blanda sen ihop med vlita och zuccinis, häll i olivolja och smaksätt med vinäger och salt
Svara med citat
  #6  
Gammal 2011-08-09, 21:06
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Sv: Blitta

Tycker snarare det låter som Radikia och inte Vlita? Vlita är som skrivet mer som stor spenat och växer mest under höst och vinter. SÅ min gissning är Radikia som är en vildvuxen "ogräs" som tillhör Horta familjen....

Camilla
Svara med citat
  #7  
Gammal 2011-08-10, 16:32
loliss avatar
lolis lolis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2006
Ort: Eskilstuna
Inlägg: 392
Standard Sv: Blitta

Hej
Vi brukar köpa vlita och kalamaki gott till lunch.
Ljummen chorta med olja, citron och feta är bara så gott.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2011-08-15, 13:15
Astakos Astakos är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2006
Inlägg: 6
Standard Sv: Blitta

Hej,
Jag har försökt ta reda på vad som ingår i begreppet "xorta" och kommit fram till följande:

- Blita - heter på svenska Grön Amarant och går utmärkt att odla här -
dock gärna i drivbänk eller skyddat läge. Det finns en släktning som
använder som krukväxt tror jag
- Antidi - frissesallat
- Glistrida - portlak (gul) på svenska - går också att odla i Sverige -
passar bra med Amaranten



Kokas lätt, silas, hackad vitlök, vinäger och olivplja.

//Astakos
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 01:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT