Sv: Soumada
Recept på soumada enligt Jannis och Inga Ambatsis kokbok "Grekisk mat", Natur och Kultur (utkom på sextiotalet):
2 hg sötmandel
1/2 kg strösocker
Skålla mandeln, skala den och mal den i mandelkvarn. Pressa mandeln med lite strösocker i en mortel, tills den får en krämliknande konstistens. Lägg massan i en skål, tillsätt 2 kaffekoppar vatten och rör om. Häll blandningen i en silduk. Pressa väl. Häll ytterligare 1 kaffekopp vatten i silduken och pressa igen. Blanda i en kastrull samman mandelsaften, sockret och 2 kaffekoppar vatten. Rör om med en träsked. Låt allt koka häftigt ungefär 15 minuter. Skumma under tiden. Häll litet av saften i en skål med vatten och prova, om den visar tendens att stelna. Om så är fallet, är saften färdig och får kallna.Vid serveringen tar man i varje glas 1 del mandelsaft och 4 delar vatten. Serveras kall.
|