Sv: Våren i Skåne
Skär två morötter och en bit rotselleri i tärningar. Fräs grönsakerna och två hackade gula lökar i lite olivolja eller smör i en rejäl gryta. Jag blandar olja och smör för smakens skull. Tillsätt 400-500 gr ekologiska krossade tomater, 2 dl rött vin, 2 lagerblad, 1 kalvbuljongtärning eller grönsakstärning och 1 kryddmått vit eller svart peppar samt 1 tsk mineralsalt.
Brun 2-3 cm tjocka skivor av kalvlägg drygt 1 kg räcker till fyra personer salta lite och krydda skivorna med lite parikapulver samt event några droppar naturligt jäst soja. Lägg över kalvskivorna i såsen och de får koka tills köttet är mört. Tar en timme eller mer. Efter halva koktiden tillsätts 1 tsk timjan, 1 tsk basilika och några kvistar torkad oregano som smulas ner samt en pressad vitlöksklyfta. Strax före serveringen kan lite strimmlat citronskal röras ner. garnera gärna med persilja. Receptet är en något modifierad variant av Vår kokboks. I den nya upplagan av boken rekommendras vitt vin men enligt min uppfattning ska det vara rött vin.
Eva
|