Ämne: Gioulbasi
Visa ett inlägg
  #1  
Gammal igår, 09:49
El Gringo El Gringo är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2010
Inlägg: 328
Standard Gioulbasi

Jeg smakte det for første gang nå i september på Kreta.
Vanvittig godt, så jeg måtte prøve å lage hjemme, og det ble kanongodt.
Stekt/kokt i ildfast gryte med lokk 2,5 timer i stekeovnen på 160 grader.
Servert med ovnsstekte potetbiter.
Noen andre som har prøvd å lage ?


...og her hadde jeg lagt inn et bilde, men det kommer ikke frem...

Oppskrift til ca. 5 personer:
400 gram svinekjøtt (nakke e.l. med litt fett).
400 gram lammekjøtt.
2 røde paprika.
3 tomater.
3/4 purreløk eller 2 gul løk.
2-3 fedd hvitløk.
1-1,5 dl. hvitvin.
1,5 spiseskje sterk sennep.
1 dl. olivenolje eller rapsolje.
2 ts. tørket oregano eller savory.
2 ts. tørket timian.
1 ts. tørket rosmarin.
1-2 laurbærblad, avhengig av størrelsen.
2 terninger grønnsaksbuljong.
1 terning kjøttbuljong.
NB! Buljongterningene kan sløyfes om du har et par dl. god kraft.
100 gram ost med litt "sting" f.eks. Manchego, Gruyere e.l.
Salt og pepper etter personlig preferanse.

Skjær kjøttet i terninger på ca. 3cm.
Bland kjøttet med sennep, litt olje og litt salt/pepper og la det stå i kjøleskapet til marinering noen timer.
Hakk hvitløk.
Kutt osten i biter på ca. 0,5x2x2cm.
Kutt grønnsaker i biter på ca. 3 cm.
Brun kjøttet i olje på middels varme til du får en pen og gylden farge.
Ha kjøttet i en ildfast gryte sammen med hvitvin og litt olje (gjerne oljen fra bruningen om den ikke har blitt brent.
Ha i resten av ingrediensene bortsett fra osten og kok opp mens du rører rundt.
Sett gryta med lokk inn i stekeovnen på 200 grader den første halve timen og sett deretter ned temperaturen til 160 grader, totalt ca. 2 timer.
Ta gryta ut og rør rundt hver 30-40 minutt og smak til med salt, pepper, evt. buljong og krydderier (husk at osten som skal tilsettes mot slutten også er salt).
Etter ca. 2 timer tar du ut gryta og tilsetter 2/3 av osten mens du rører for siste gang.
Strø den siste 1/3 av osten oppå og la dette stå i ovnen uten lokk på ca. 200 grader den siste halve timen.
Ta gryta ut av ovnen og server rykende varm i dype tallerkener med nystekte potetbiter på ca. 1x3 cm.

Senast redigerad av El Gringo den igår klockan 10:44.
Svara med citat