Sv: Blindtest av mat och dryck
Vad gäller alkohol kan jag berätta om en annan typ av blindtest som vi gör tillsammans med våra ovan nämnda bästa vänner.
För många år sedan kom vi överens om att det skulle vara kul att lära lite mera om viner. Ambitionen är inte att bli experter eller konnässörer på något sätt. Men lite kul att vara lite mera hyfsat kunnig när man nån gång sitter med en vinlista i handeln och ska välja ett vin till maten, eller för den delen när man vill bjuda på ett till maten passande vin hemma.
Vi valde ut de sex blå druvor som vi ansåg vanligast i röda viner. Sen kom vi överens om att några gånger per år växelvis träffas hemma hos varann. Då skulle vi genomföra en en vinprovning, som för tre av oss är "blind", och som alltid är baserad på 1 - 4 av dessa sex druvor. Den fjärde personen har i uppdrag att inhandla och kamoflera 4 st buteljer rött vin. Vinerna ska vara s k "singel-viner", dvs producerade av enbart en enda druvsort. Flertalet viner på Systembolaget är gjorda av en blandning av flera druvsorter.
Inför de första gångerna vi träffades fick var och en också i uppdrag att efter bästa förmåga söka info och läsa på om de sex druvsorterna. Materialet togs med och användes som hjälp vid provningarna, och används fortfarande efter många års provande.
Provningen går till så att den som för tillfället är "arrangör" dukar upp till var och en av oss 4 st glas märkta 1-4 och serverar ur de med motsvarande nummer märkta och kamoflerade buteljerna. Det är endast våra sex utvalda druvor som ska förekomma och samma druva kan finnas i flera glas.
Alla ägnar sedan en god stund till att bedöma utseende, doft, smak och strävhet på vinerna och att sedan med hjälp av det infomaterial vi skaffat försöka fastställa vilken druva som är representerad i respektive glas. När alla funderat färdigt så går vi igenom och jämför våra noteringar och svar och kollar av med den som arrangerar vilka som eventuellt har lyckats identifiera rätt druva.
Efter provningen äter vi en enkel måltid som den arrangerande deltagaren har valt och förberett och som hen bedömer kan passa bra till de provade vinerna, vilka då får utgöra måltidsdryck.
Vi fyra vänner har nu gjort det här i ganska många år. Det har framför allt varit ett trevligt sätt att träffas och umgås. Ingen har ännu, trots många provningar, lyckats pricka in rätt druva i alla fyra glasen. Men tre rätt har det blivit då och då, och det känns ju kul. Vi tycker också att vi vet lite mera om vad vi kan förvänta oss om vi väljer ett vin av en viss druvsort till måltiden.
Masse
|