Sv: Husmanskost
Den grekiska husmanskosten är starkt förknippad med tomatsås. Så gott som alla grönsaksförsäljare har en låda med mogna, ibland övermogna tomater till nedsatt pris. Det är såna som blir bäst till sås, ihop med olja, lök, vitlök, paprikor, basilika,persilja, (en bit kanel), rejält med peppar och salt, nån kartong med koncentrerad pure´. Varje matlagare har sina egna kombinationer, givetvis. Såsen blir bäst i stora grytor som lämnas att koka ihop minst två timmar...
Sålunda utrustad gjorde jag idag i ordning en rejäl kastrull med sås, som sen fördelades i små yoghurtbägare och nu vilar i min frysbox. Det blev 21 burkar, lite slabbigt göra men resultatet blev fint.
Man kan sen använda denna bas till spagettisås, med eller utan köttfärs, eller till fisk i ugn med tomat , eller potatis-och-bönröra, eller vad man vill.
|