Visa ett inlägg
  #9  
Gammal 2015-09-26, 14:34
Chrilos Chrilos är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2014
Inlägg: 24
Standard Sv: Chania i September

Nyss hemkommen från en vecka i Nea Chora och ville ge en återkoppling till de tips jag fått. Här kommer lite blandat svamlande och återgivande av resan vad gäller matväg:

Bodde på Arocaria. Hade lite problem att hitta dit då vi gick från busstationen och min google map visade fel så vi yrade oss ner vid simskolan mellan Chania och Nea Chora och det var mörkt på kvällen. Ägaren Fotis var trevlig och trots de inte verkar syssla med att fixa med resor åt sina boende så ringde han upp en turistbyrå åt mig för att kolla tillgänglighet på Balos/Gramvousa tripp. Hade beställt "fin" utsikt och den var verkligen fin. Tack för tipset från de som tipsade om Arocaria.

Första kvällen åt vi på den lilla piren mitt i början till stranden. Det är visst 3 tavernor som samsas om den så jag vet inte riktigt vilken av tavernorna som servade oss. Mitt sällskap som är veg/fisk åt svärdfisk och jag tog en souvlaki. Fisken var god men souvlakin var sådär. Jag hade nog kunnat göra bättre hemma i ugnen...kanske dumt av mig att beställa kött på fisktaverna men jag äter hellre kött än fisk så...Men tzatsikin var god, och friterade zuchini (kolokithakia) var god. Vi var trötta så vi damp snabbt i säng.

Vi provade även på Akrogiali, då vi såg på menyn att de hade fyllda paprikor som gjordes helt veg, (jag är van att äta dem med köttfärs i, så det var ju bra för mitt sällskap). Jag provade återigen en souvlaki, men blev missnöjd. Bestämde mig dock för att att äta fyllda paprikor här senare då det var väldigt gott. Provade någon dag senare, då vi beställde vinbladsdolmar och fyllda paprikor. Och god tzatziki.
På samma ställe (Akrogiali) låg vi även på solstolar och åt lunch direkt på stranden och beställde in friterade zuchini, fetaostdip (tirokafteri), tzatziki, bröd, och grekisk sallad (xoriatiki). Med en öl till det kände man sig som en kung.
Ville prova Achilleas som låg vid sidan om, då jag fått tips härifrån, men det blev inte tid till det.

Så skulle vi även leta upp Portes som jag hört mycket gott om. Vi begav oss in i vimlet och gick förbi en kille som började prata om "mammas goda hemmagjorda mat" och mina varningsklockor började ringa, fort fort förbi. Hittade Ela, gick förbi Tamam, mitt sällskap började bli gnällig av hunger men kunde inte hitta Portes. Så några rundor till men sen så låg de där. Fullsatt och de som var ledigt var reserverat, men vi fick sitta inne på ovansidan vilket passade oss bättre då det var väldigt stimmigt och högljutt på utsidan.
Jag får hålla med alla som tipsat. Portes levererade. Lamkottletter till mig och tsipoura (guldbrax) ? fylld med oliver och annat gott till mitt sällskap. Lite fetaostdipp med varma pitabröd och sallad. Gott husets röda oxå. Jag minns att jag blev förvånad när jag kollade på kvittot då det kändes väldigt billigt.

Min Pita Giros fick jag ta på Tasty fast food, då vi hittade vegetarisk pizza där oxå. Så fick jag det avcheckat.

Vill man äta Greklands bästa mpugatsa (filodegspaj) så går man till Iordanis som ligger på gatan "Apokoronou 24". Mitt emot saluhuset. Jag äter oftast med "crema" (kräm på mannagryn) men var tvungen att prova med deras lokala mizithraost. Väldigt gott.

Efter att vi yrat runt o försökt leta upp Oneirodromo (återigen visade min google maps fel) så gick vi snabbt till Portes igen). Tsipouran var slut för kvällen så mitt sällskap fick välja tonfisk med löfte om att grilla den perfekt. Jag tog en mousaka. Återigen blev vi supernöjda.

Dagen efter hittade vi Oneirodromo. Och även om jag gillar Portes bättre så måste jag säga att jag blev väldigt nöjd med maten. Vi delade nån vegetarisk special de hade för dagen. Portobollesvampar, grillade suchini och auberginer, potatis (nog den godaste kokta potatis jag smakat) och euberginebiffar tror jag det var.

Sista kvällen åt vi precis nedanför Arocaria (50/50). Fisken var god, min brizola var god, men tzatziken smakade som de bara var yoghurt med "tzatzikikrydda".

För att uppfylla min frappe och "grekkafekvot" så gick vi till Kap Koumi området där kafeerna låg på rad. Vi besökte "To Ellinikon" två ggr. Den låg som den andra längst med stranden när man väl kommer dit. Det var där jag såg mest folk sitta. Frappen var god och vi beställde varsin club sandwich. Väldigt goda potatis till fick man. Rekommenderas.

Vi hann även med en tripp till Gramvousa och Balos och hade tänkt vandra i Samariaravinen men den stängdes tyvärr ner efter några skyfall på måndagen och tisdagen och öppnade inte förrän på fredag, då vi skulle åka hem. Surt

Vi var 2 pers som överlevde på 570 euro på en vecka. Balosturen inräknat. Och dyrare flygplatmat på hemvägen. Jag har 60 cents med mig hem Men då åt vi egen frukost som vi handlade på Carrefour och Inka super markets och bagerier i närheten.

Det var lite från mig. Tack för alla tips och hoppas det kan hjälpa någon.

Senast redigerad av Chrilos den 2015-09-26 klockan 14:39.
Svara med citat