FREDAG 14-06-06
Först och främst ..... Tack för alla vänliga kommentarer till mitt skrivande! Kul att det är till glädje.
I gårdagens rapport glömde jag att berätta att det tog oss två dygn innan vi föll till föga för Sifnos keramik. Vi som för massor av år sedan slutat att köpa med oss en massa prylar att fylla hyllor och skåp med. Föga överraskande när det gäller oss så har ju fallet för frestelsen en kulinarisk koppling. Vid den härliga middagen häromkvällen så blev vi på tavernan serverade vårt halvkrus rött i en mycket vacker keramik-karaff. Tvärrandigt målad och glaserad i regnbågens alla färger. Det skulle ju faktiskt vara trevligt att någon gång bjuda vännerna hemma på grekmat och vin ur sådan karaff.
Sagt och gjort. Besöket hos krukmakaren resulterade dessutom i inköp av 4st mkt små "muggar" i samma design. Passar ju förträffligt att servera en skvätt ouzo i tänkte Masse. Dagen efter kom samma Masse på att det kanske inte är så många mer än han själv som vill dricka sin ouzo "sketo", dvs bar utan is eller vatten. Skall dylik utspädning tillföras är volymen i dessa kärl inte tillfyllest. Men ...... de kan kanske vara lagom till äggkoppar?
Så till dagens övningar. Vi vaknade till klarblå himmel och gassande sol. Lyckliga över det sköna vädret tog vi en kort morgonpromenad längs stranden och runt viken, bort till den vackra kyrkan som vi varje kväll kunnat beundra upplyst på bergssidan tvärs över viken. Längden på trappan upp dit jämte gassande sol underlättade beslutet att spara det besöket till annan dag. Det fick f n räcka med kyrkovandringen vid Kastro och dess XXX st trappsteg.
Lyckliga av sol återvände vi till balkong och frukost. Densamma har en sammansättning som vi av någon anledning bara äter i Grekland. Kaffe/The, smör och bröd med hela sardiner i tomatsås, ett kokt ägg och kanske en ostmacka med tomatskiva på. Ohh så gott det smakar där på balkongen med utsikt över Kamares-bukten.
Resten av dagen ägnades åt efterlängtat slit och släp med god bok i solsäng på stranden. Härligt!!!
Vi fortsätter dock att förvånas över den i vårt tycke sena säsongsstarten. På stranden kändes det som att man bara var halvfärdig. Ute med maskiner att sätta stolpar för bast-parasoller. Hjälpligt och lite halvhjärtat utplacerade solsängar i varierande skick. På de 7 - 8 tavernorna och serveringarna längs hamnpromenaden står några helt tomma. På de andra är mellan 2 - 6 bord besatta på kvällen när vi äter middag. Något mera folk på en taverna i utkanten av byn, mot Apollonia till när vi går hem vid 23-tiden.
Dagens matkommentarer får bli att vi sedan vi kom hit har upplevt och här berömt flera helt magnifika måltider. Ikväll fick vi ett kvitto på att det ibland kan bli på motsatt håll också. Till förrätt valde vi som vanligt Tzatsiki. Denna gång kombinerat med en favorit, friterade tunna succiniskivor. Mycket gott. Till huvudrätt tyckte vi att det var dags att bryta av alla grekiska smårätter med något "vanligt kött". Valet föll på grillad kyckling. Tyvärr kan det inte betecknas som annat än totalt bottennapp. Varsitt fat med pommes frites och en bit svårdefinierad del av kyckling som var knastertorr och i absolut total avsaknad av örter eller kryddor. Vi fick glädjas över förrätten och löper trots det inträffade ingen risk att falla ihop av näringsbrist.
Oj då, idag skulle jag ju inte skriva så långt. Har för mig att det finns ett ordspråk som säger att "Av det hjärtat är fullt talar munnen", eller i det här fallet "..... skriver handen." Ni får läsa vartannat stycke så blir det kanske mera lagom.

Masse