Sv: Svenske kjøttboller
Du kan få mitt. Finns många varianter men den här är ganska smakrik.
500 gr nötfärs
2 medelstora kokta potatisar eller 4 msk nystötta skorpsmulor(ströbröd)
1,5 dl standard mjök låt ströbrödet eller potatisen svälla i mjölken
1 tsk salt eller något mer
1 kryddmått kryddpeppar
1 kryddmått vitpeppar
1 ägg
1 gul lök
1 msk senap standard, har du en stark senap kan du ta lite mindre
några stänk god soya
Köttbullarna blir ganska lösa så du kan ta lite mindre mjölk om du vill. Använder du potatis kan du mosa dom i mjölken. Skorpsmulorna ska dra i mjölken minst 10 min. Låt köttbullarna ligga på en vattensköljd skärbröda en kvart minst innan du steker så håller de ihop bättre. Enklast att rulla om man blöter händerna i kallt vatten innan. Jag brukar sen göra en sås till av stekskyn med lite grädde i. Severas med kokt potatis eller potatismos. Gott till är rårörda lingon. Många gillar också pressgurka. Jag vill gärna ha rårivna morötter till och gröna små ärter.
Eva
|