Sv: Ge mig lite förslag tack
Birgitta;
Av min innerligt älskade vän tillika Kalimera-vän Brige (Birgitta), som tyvärr somnade in sommaren 2009 fick jag en grekaftonsmeny som heter duga. Denna matsedel hade hon för sina vänner i Jättendal en mörk novemberkväll 2007.
FÖRRÄTTER:
Saganaki cheece med marinerade paprikastrimlor och citronklyftor. Paprikan strimlar man och lägger i ugn på högsta värme. När skalen börjar svartna, ta ut och lägg i plastpåse. Efter 15 min går det lätt att dra av skalen. Häll över marinaden som består av olivolja, citronolja samt aprikosbalsamvinäger.
Horiatiki. Det vill säga greksallad.
Tzatziki
Mushrooms in creme. Färska skivade champinjoner, ner i stekpanna utan fett, får ånga ur. Tillsätt grädde i omgångar och mata in till en krämig konstnens. Inga kryddor.
Marinerade champinjoner. Färska skivade champinjoner vänds ner i en marinaad av olivolja, balsamvinäger, pressad vitlök och hackad persilja. Svampen ska vändas ner högst 30 minuter före servering annars blir det blött och geggigt.
Marinerade vitlöksklyftor (färdigköpta) samt kalamataoliver och naturligtvis bröd till hela anrättningen.
HUVUDRÄTT:
Stifado
EFTERRÄTT:
Grekisk youghurt med katrinplommonkompott med havreflarn högst upp. Kompotten kokas med hel kanel, hel ingefära samt marinerad med strimlor av citronskal.
Brige skrev att ”jag gillar verkligen att laga mat som du förstår, speciellt då vi har vänner på besök” (Birgitta var en riktig matmamma)
Jag har ibland plockat från hennes meny. Stifado är alltid bra att ha som huvudrätt då man kan göra den i förväg och göra så mycket så att man vet att det räcker (och blir över).
Som vegetariskt alternativ kan man ju också göra en Briam. Den är alltid god
Birgitta (det blev mycket Birgitta här)
|