Citat:
Ursprungligen postat av nilam
Jag tar gärna receptet på gigantes också
|
Här kommer receptet.
Gigantes med fläsk
(Alla mått är cirka-mått)
800 g grytbitar av fläsk (t.ex. bog, sidfläsk)
0,5-1 dl vitt vin
500 g gigantes
4 lagerblad
10 hela korn peppar
Vatten
1 röd lök
3 klyftor vitlök
2-3 morötter
5 stjälkar bladselleri (inkl. bladen)
1 burk hela tomater
1-2 dl olivolja inkl. till stekning
2 msk tomatpuré
Ev lite honung
Ev hackad dill
Salt, peppar
Bönorna:
• Blötlägg bönorna i 12-24 timmar.
• Häll av vattnet och skölj bönorna noga i kallt vatten.
• Koka bönorna i 10-15 minuter. Häll av vattnet och skölj bönorna i kallt vatten. (Detta steg tar bort en del av de gasbildande ämnena som finns i bönorna.)
• Koka bönorna i nytt vatten med lagerblad och pepparkorn (inget salt, då blir skalet på bönorna hårt) i 45-60 minuter. Bönorna ska var mjuka men fortfarande ha motstånd.
• Häll av vattnet och skölj i kallt vatten, ställ åt sidan.
Tomatsås:
• Hacka lök och vitlök; skär morötter och bladselleri i bitar.
• Fräs grönsakerna i olivolja.
• Tillsätt tomaterna och finfördela/mosa dem lätt.
• Tillsätt tomatpurén, salt och peppar och 2-3 dl vatten.
• Puttra i 20 minuter och smaka sedan av om det behövs tillsättas lite honung.
• Tillsätt ca 1 dl olivolja (detta är troligen i underkant, är lite försiktigare med olivoljan än vad man är i Grekland).
Fläsk:
• Bryn grytbitarna i olivolja, salta och peppra.
• Häll över vinet och låt det koka in i köttet.
Gigantes:
• Fördela grytbitarna i en ugnsfast form.
• Blanda bönor och tomatsås och häll dem över köttet.
• Koka ur stekpannan för att ta tillvara på skyn från köttet och häll det över bönorna.
• Tillsätt eventuellt vatten.
• Ugnskoka i 200 grader i 45-60 minuter tills bönorna är mosiga i konsistensen.
• Rör då och då. Eventuellt kan man behöva spä med vatten (går att byta mot buljong) så rätten inte blir torr.
• Mot slutet, tillsätt dillen så den behåller sin fina färg.
Smaklig måltid!