Ämne: Mat...mmm...
Visa ett inlägg
  #12  
Gammal 2012-04-07, 16:09
Ingela A Ingela A är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2011
Ort: Göteborg
Inlägg: 314
Standard Sv: Mat...mmm...

Ja Eva, jag både älskar kolokithokeftedes och fikon marmelad! Mina zuccini får jag från grannen och mina fikon från "ett orginal" som bor i en grotta uppe på ett berg utan varken el eller vatten. Han hittar "vilda" fikon och jag gör marmelad av mer än 10 kg fikon varje år, sedan delar vi upp burkarna sins emellan.

Men idag blev jag såååå sugen på bruna bönor med fläsk... Hur göra dom utan varken ättika eller sirap (som vi inte kan köpa här). Jooo, jag hittade först brunspräckliga bönor på LIDL som jag blötlade under natten och kokte i min tryckkokare. Sedan använde jag spadet, lade i molass (märket Fytros har utmärkt molass), lite brunt socker och äppelcidervinäger plus redde med maizena (majsstärkelse). Det blev bara SÅÅÅ gott, och så autentiskt! ! Jag köpte saltad och rökt pansetta som jag stekte till. Var så glad, för här har jag gått och längtat efter bruna bönor i alla år och inte ens trott att det var möjligt att göra dom här i Grekland, och bara ätit en gång om året när jag åkt hem till Sverige!

Och Monica, jag hittde ett supergott recept på fylld hel pumpa och det gjorde succé med både min gubbe och mina vänner.

Först bakar man pumpan i ugn inlindad i folie och bakpapper i ca 1- 1 1/2 timme i 200 grader tills så mjuk att man kan gröpa ur den till hälften.
Sedan fräser man i olivolja: 1 liten hackad fänkål, 300 g svamp, 20 hackade kastanjer, 1 kopp pinjefrön, 1 kopp ris, 1/2 kopp ljusa russin och lägg sedan i 1 kokt (30 min)hackad kvitten, rivet skal av 1 apelsin, 200-300 g riven ost, persilja. låt puttra ca 10 min. Blanda allt i pumpan med inkromet och baka pumpan igen, täckt med bakplåtspapper i ca 1- 1 1/2 timme till i 200 grader de första 40 min, sedan i 180 grader. Den blir så underbart god. En riktig festmåltid för det är ju inte precis något man lagar till vardags..

Ingela

Senast redigerad av Ingela A den 2012-04-07 klockan 16:26.
Svara med citat