Sv: Årets surströmming *****
Marängtårta
Botten: Rör 75 gr rumsvarmt smör och 1 dl socker poröst. Rör ner fyra äggulor en i taget, tillsätt 3 msk mjölk och 1,5 dl vetemjöl blandat med 1,5 tsk bakpulver. Bred ut smeten på smörpapper i en långpanna.
Marängtäcke: Vispa vitorna med 1 dl socker till fast skum, vänd sen ner ytterligare 1 dl socker. Bred marängsmeten ovanpå sockerkakssmeten. Strö över ganska fint hackad mandel eller flagad.
Grädda i knappt 175 graders ungsvärme eller något lägre ca 25 min. Dela kakan på mitten när den svalnat och bred ut 2-3 dl grädde samt färska blåbär eller lätt tinade frysta på den en halvan och lägg den andra halvan över.
Jag brukar inte dubblera receptet osäker på om det går utan brukar baka två om det behövs en större tårta. Om jag behöver frysa tårtan fyller jag den inte förrän den ska serveras. Tårtan är god även med hallon.
Eva
|