Visa ett inlägg
  #1  
Gammal 2011-06-10, 19:32
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Hängande bläckfisk

Inte för att jag är expert, men jag har tagit hand om ett antal bläckfiskar.

För att den ska bli mör och tuggbar slår man den först mot en klippa eller kajkant eller liknande sådär en femtio gånger, beroende på hur stor den är. Dessförinnan har man vänt ut och in på "huvan" och skurit bort vad som finns i den.
Om man kan dra isär lite mellan armarna behöver man inte slå mer.

Då gnuggar man den mjukt och ihärdigt en bra stund mot samma klippa och då kommer det ut ett segt skum. Detta sköljes slutligen och bläckfisken kan grillas , kokas, stuvas med lök, vad man vill.

Att hänga upp den kan nog ha att göra med känslan att den är lite äckligt hal att hantera.- Samt att locka kunder! Sen kanske en blöt bläckfisk inte brynes lika fint. Jag har aldrig ifrågasatt hängandet!

Om man har stora mängder att slå kan man knyta ihop dem till ett knippe och slå hela knippan samtidigt. Särskilt gnuggandet brukar ske på det viset.
Det finns till och med en slags tvättmaskin som används, men det räknas som fusk...

Om ni i hamnen ser en knagglig stenruta precis vid kajkanten kan det vara en plats där man brukar ta hand om bläckfiskarna.

Det är inget lätt arbete, tro mig.
Svara med citat