Visa ett inlägg
  #19  
Gammal 2011-04-21, 21:06
Kikhs avatar
Kikh Kikh är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Ort: Kalithea, Chania
Inlägg: 1 371
Standard Sv: Väderrapport 2011

Det är Skärtorsdag och kyrkorna kallar till helg med ett sorgsligt men vackert klockspel. Över Galatas ligger ett sällsamt lugn, några enstaka bilar hörs på motorvägen och grannarnas hundar skäller ilsket på något okänt. Grannarna eldar även idag i braskaminerna, och mina fönster står likaledes vidöppna.

Morgonen började med en råkall västanvind och regntyngd himmel. Inomhus höll termometern +14, vilket brukar betyda +17 i det fria.

Trots pålandsvind i Kalamaki/A Apostolii var det några tappra turister som trotsade vågorna. Havets färger spännde från djupaste blått till ljusaste turkosgrönt och skummet yrde om de meterhöga vågorna. Jag knatade på i motvinden klädd i vinterstövlar, upptröja, skinnjacka och skarf - framför mig traskade två shortsklädda kvinnor med en flaska köpvin i en påse.

Vid 2-tiden slog vinden av i styrka och solen kikade fram. Alla påsktvättade sängkläder och täcken hängdes ut på balkongen för att två timmar senare vikas och stoppas undan - torra.

Strax efter fem tog jag hundarna, mina två och grannens tre, på en lång tur i olivlunden. Vi delar för stunden lekplats med tusentals bin och 9 rejäla bikupor. Bikuporna kommer snart - förhoppningsvis- att flyttas till betydligt högre terräng, men just nu blommar både citron- och apelsinträd som de små dj*****na förser sig av.

Jag avhåller mig från utvändigt skurande idag och låter turisterna njuta av kvällen. Imorgon börjar stora påskförberedelsen. Vårt nyslaktade lamm ska hängas och få möra till sig, jag ska baka en zuccinikaka och sambon förbereda en enorm Milfei, Kondosouvlin ska marineras innan den träs på spettet, lamm- och fläskottletter ska även de marineras, och köket ska saneras. Från svärmor kommer senare färdigskalad potatis för ett regement, rödmålade ägg och kolouri, en gigantisk tzatziki och tiropitakia. Jaja har med sallader och brukar alltid hitta på något utöver dessa. Bara jag slipper inälvsmaten. Nåväl, en bit Kokoretsi sitter aldrig fel... Jag brukar knapra i mig av ytskiktet och låtsas att jag inte vet vad det är gjort av...

Övriga gäster kan, utan föranmälan eller medförda rätter, komma och gå som de vill. Men Nilam med väninna förväntas infinna sig i tid till att se lammet stekas. Jag vill se tandvatten rinna nerför hakor och bröst - det är trots allt för första gång jag står värdinna för en Grekisk Påsk!

Kaló Pasxa!

//Kikh
Svara med citat