Hej igen Carina,
Så är vi hemma igen efter två veckor i Jandia / Morro Jable på Fuerteventura. Det var tredje gången som vi var där. Denna gång tyvärr med lite otur med vädret. Första veckan var det som bäst någon halvdag med sol. Resten mulet, regn på natten och ibland lite på dagen. Vecka två började också mulet, men blev bättre och de tre sista dagarna var jättefina. Då blev det solsäng nere på den helt fantastiska stranden i Jandia. Ganska dyra tycker vi med 4 euro per säng, och 4 euro för parasoll (vilket vi solälskare skippar), men stranden är speciell och heldagarna där är värt pengarna tycker vi. Har tidigare inte upplevt en mulen dag där, men den här gången såg det också lite grönare ut på ön så det har väl kommit en och annan skur. Bra va, så har det ju hunnit regna färdigt tills ni kommer!
Första veckan hyrde vi bil två dagar och åkte runt på ön. Dag ett på södra halvan av ön och dag två norra delen. Dag två med norra delen och Corralejo blev vi inte så imponerade av, kanske med undantag av det enorma reservatet med sanddynerna där uppe. Men dag ett var mycket trevligt med turer både bland byarna inne på ön och ute vid västra kusten. Vid byn Ajuy finns ett naturreservat med vandringsstig på klipporna vid havet och in i en grotta. Intressant. När vi började blir sugna på lunch stannade vi av en slump i byn Vega de Rio Palma. Vid kyrkan hittade vi en mycket mysig liten restaurang som heter Don Antonio. För 15 euro per person fick vi en mycket trevlig tapaslunch som serverades på ett trevånings-fat.
Och på tal om mat, ........ jag lovade att återkomma med namnet på vår favoritrestaurang. Den heter Restaurang Laja, och den ligger allra sist i den lilla raden av barer och tavernor där strandpromenaden slutar i Morro Jable. De har liksom övriga serveringar några bord och stolar i plast utanför, men vi väljer varje gång att sitta in i restaurangen med trämöbler, duk på borden, och träpanel på väggar o tak. De sägs vara specialister på fisk o skaldjur, och trots många besök där så har vi inte funnit något som motsäger det. Denna gång blev det fem besök. Två gånger valde vi favoriten Sjötunga Meuneure, en gång Sjötunga i vitlök, en gång Grillade musslor i vitlök och en gång Paella. Vid någon tidigare resa har vi nån enstaka gång valt kött som också varit bra, men vi är fisk-o-skaldjursälskare så ofta blir det sådant. Rejält mätt blir man också eftersom sjötungan är stor och även övriga rätter väl tilltagna. Missa inte heller ajoli och mojo som serveras med kuvertbrödet.
Ett mattips till som vi gärna ger är att ni besöker den stora matbutiken i Morro Jable. Den heter Padilla och ni hittar den om ni följer strandvägen (inte strandpromenaden!) in mot Morro Jable. När den passerat det höga hotellet Rui, och bensinstationen så grenar vägen sig uppe på krönet. Välj vänstra grenen. Tag första höger vid Polisstationen och sen första vänster. Där i byns brantaste (?) backe hittar ni butiken. Manuella diskar med mycket gott att äta. Vår favorit är att köpa färska räkor (stora och mycket fasta i konsistensen), lite brie-ost, en baguette och en flaska spansk cava. Härlig lunch på balkongen!
Trevlig resa och smakliga måltider!
Hör gärna av dig när ni kommit hem.

Mats