Jag gör 2 olika sorter lokumades en väldigt enkel och en med lite annan smak... och Så här gör jag....
25 gr jäst, 1 halv the kopp ljummet vatten att blanda jästen med och ytterligare ca 1 the kopp vatten till degen, 500 gr mjöl, 1 tsk salt, solrosolja till fritering, honung, valnötter.
Jag rör ut jästen i vattnet, blandar salt och mjöl i sen skål. Sen häller jag över jästen och ca 1 the kopp ljummet vatten till sen arbetar jag i hop smeten tills det blir en tjock och jämn smet. Låter den stå ca 2 timmar det ska bildas små bubblor på ytan. Värmer upp oljan och så anänder jag en matsked som jag blöter, " klickar i lika stora delar smet i oljan och formar med skeden och rör om så det får färg överallt. Lägger sen upp på fat ringlar lite honoung och hackade valnötter över.
Nästa smet gör jag så här...
3 dl vatten, 20 g jäst, 6 dl vetemjöl, 1 halv tsk kanel, lite salt, 1 dl varm mjölk, 2 vispade ägg, solrosolja till fritering , socker och kanel samt finhackad mandel till ganering.
Sockerlag 225 g honung, 1 och halv dl socker, 1 msk pressad citron, 1 kanelstång.
häll upp ljummet vatten i skålen och smula ner jästen rör om ordentligt, täck över skålen och låt stå varmt i 20 min tills blandningen skummar.
Blanda sen mjöl, kanel och salt i en stor skål och häll sen över jästblandningen, mjölk och 1 och halv dl ljummet vatten rör i hop degen, blanda i äggen och se till att du får en slät det. Knåda ganska ordentligt så bubblorna kommer upp till ytan. låt sen vila. Gör sockerlagen blanda allt i en kastrull och värm försiktigt till sockret har löst sig och låt små koka i ca 10 min. låt sen bli kall plocka bort kanelstången .
Hetta upp oljan och lägg ner en matsked deg i taget och fritera ca 3 till 5 minuter. de ska bli fluffiga och gyllenbruna. Låt dem rinna av.
Blanda socker och kanel och rulla de varma loukomades i detta sen lägger du dem på en tallrik häller på sockerlagen och låter stå 1 timme därefter på med den hackade mandeln. Mumms!
Gott till Frappe....
Camilla