Visa ett inlägg
  #2  
Gammal 2010-07-15, 11:30
Arnes avatar
Arne Arne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 4 702
Standard Sv: Bara timmar kvar =)

Grekland ses kanske inte som någon större vinnation, men faktum är att en av de platser där vinet sägs stamma ifrån är Grekland. I över 9 000 år har grekerna odlat sitt eget vin. Idag är vintillverkningen fylld av traditioner och seder. Till skillnad från många andra, större, vinnationer, odlar grekerna gärna sina inhemska druvor, snarare än att använda de stora internationella druvsorterna. Grekerna är förtjusta i både vitt och rött vin.

Det mest kända vinet från Grekland är den vita varianten. Retsina. Det har en speciell smak, tack vare att en viss kåda tillsätts i vinet. Retsinan har tillverkats i landet sedan 2 700 år tillbaka. Kådinslaget beror sig på att man en gång i tiden förslöt vintunnor med kådan. När kådan slutade användas var det många som saknade kådinslaget i smaken. För att fortsätta med ett likartat vin fortsatte tillverkarna att tillsätta kåda även när nyare tillverkningsmetoder utvecklades.

Det grekiska vinet gör sig allra bäst tillsammans med den kryddiga grekiska maten i ett varmt och medelhavskt klimat. Därför är det som allra bäst att dricka vinet på plats, i Grekland. Det går givetvis fint att köpa hem en flaska eller två.
Det finnes en hel del vita viner av god kvalitet att välja emellan, men man ska vara klar över att flaskvin är relativt dyrt på taverna i grekland, medan hustets vin (from the barrel) är väldigt billigt.

Arne
Svara med citat