Ämne
:
Vän i köket
Visa ett inlägg
#
18
2009-03-12, 05:17
Peter
Banned
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 085
Sv: Vän i köket
Citat:
Ursprungligen postat av
MonkanS
Varför är de otäcka i Linköping Peter...
En otäcking är ju en älskling som inte kommer från rätt ställe...
När jag växte upp där uppe så var det mycket konkurrens mellan Norrköping och Linköping... Fy tjyven... Man måste ha vuxit upp där för att förstå alla nyanser... (Och helst flytt därifrån...
)
Brutalt ämnesbyte:
I em var jag på ICA och inhandlade drygt 2 Kg fast potatis och 2 L Rapsolja. Samt hämtade min över nätet beställda FRITÖS! Av det totalt okända märket MATSUI. Fast den har fått bra betyg på nätet. Det ska frossas i Patates i helgen! Undrar bara vad jag ska ha till?
Jag har närt idéen om en fritös rätt länge. Och det var den här tråden som äntligen fick mig att "få tummarna loss..."
Det ska bli spännande!
Frågor till er som redan har fritös:
Det finns en speciell frityrolja på ICA. I en röd 2 L plastplaska. Är den bra? Jag köpte två L Rapsolja på annan rekommendation i stället. Det var dessutom billigare. Jag fick även tips om att Solrosolja skulle vara bra att fritera i?
Hur många gånger friterar ni i samma olja? Om man inte friterar SÅ ofta, hur länge håller sig oljan då? Jag vet att man måste hälla ur oljan ur fritösen och förvara den mörkt och svalt. Och sila den... Och inte fritera fisk och annat i samma olja.
Alla tips om allt kring detta mottages med tacksamhet!
För en gångs skull så läste jag igenom instruktionsboken ordentligt. Annars så är jag rätt "happy go lucky" med saker i början. (T o m när jag köpte den "fete" LCD-TVn för alldeles för mycket pengar nyligen...
) Men när det gäller het olja så är jag väldigt försiktig... Där får det inte gå fel!
Nästa ämnesbyte:
Det här med Tomater. Det är ju märkligt att man inte kan hitta Tomater med lite smak i Sverige. Dessa för***e industriodlade Tomater från Holland kan dra något gammalt över sig... Lindrigt sagt. Numera köper jag körsbärstomater som smakar lite. Fast de är dyra. 14:- för 250 Gr. (Sorry Ulf...) Men det blir 56:- Kg... Och så någon enstaka vanlig om jag måste för att göra en "varm macka" eller så... Annars ratar jag dem.
Och HenricG, här håller jag med dig!
Några Kronor högre pris ger dubbelt så bra smak på burktomaterna. Och det är viktigt när man som jag lagar mycket grytor och köttfärsrätter.
När vädret tillåter cyklar jag ibland ut till mina vänner i byn (Jag kallar det för Hålan. Ca 20 hus utslängda på den Skånska slätten... Underbart ställe! ) ca 3 Km från mitt hem.
En av vännerna där byggde en inglasad terrass där de odlar både Tomater, Paprikor och andra grönsaker. I fjol fick jag med en påse med ca 1,5 Kg Tomater hem en kväll. Han plockade dem direkt från plantan och de smakade verkligen som Tomater ska. Dessutom så vet jag att de var inte besprutade... Och de höll sig utan problem i kylen. Köpta Tomater börjar ju förfaras efter några dagar även i kylen! Märkligt.
Jag hade tankar redan i fjol att jag skulle odla någon Tomatplanta mm på min inglasade balkong men det blev inte så då. Men i år ska jag verkligen försöka genomföra det. Vad är bäst? Köpa frön eller torka och sätta frön från köpta Tomater? Och när ska de i jorden? Jag hade hyfsat gröna fingrar tidigare med vanliga gröna växter men att driva upp från frö är jag novis på.
Men det skulle vara bra gott att smaska på lite hemodlade Tomater framåt hösten. Med riktig smak.
Senast redigerad av Peter den 2009-03-12 klockan
05:23
. Anledning: Feltrycksnisse... EN (!) bokstav!
Peter
Visa allmän profil
Hitta alla inlägg av Peter