En tidigare kollega till mig hade invandrat till Sverige från Turkiet. Hon hade sedan barnsben hört att man ska äta minst sju oliver om dagen för att håll sig frisk och leva ett långt liv. På den tiden var jag inte speciellt förtjust i oliver. När jag berättade det för henne blev hon arg. Nästa dag hade hon med sig en påse med sju oliver som jag var tvungen att äta upp medan hon tittade på. Hon fortsatte att ta med sig oliver under lång tid, till sist tyckte jag om dem. Och gör fortfarande.
Jag har aldrig reflekterat över hur många oliver det är på salladen, men nu när jag tänker på det så brukar det sällan vara fler än fyra, om oliverna är av normal storlek, ibland ligger det 15-20 skrynkliga små oliver på tallriken, goda förvisso, men små. Undrar om inte antalet hänger ihop med var man är. Ju större turistort desto färre oliver.
En av de godaste greksallader jag har ätit (Kira Pothiti på Schinoussa) innehöll åtta stora oliver.