Citat:
Ursprungligen postat av isabull
Hej!
Jag ska åka till kreta i juli. Jag är lite kräsen av mig när det gäller att smaka på "ny" mat  Hur är maten på kreta? Var på rhodos förra året då blev det mycke souvlaki och kycklingsovlaki och tzatziki m.m är det liknande mat vart i grekland man än åker?
|
Då är det dags att börja våga prova något nytt! Vad är det värsta som kan hända?
Prova:
Giouvetsi Lamm, getkött eller oxkött med pasta (liknar stora risgryn)
Tillagas långsamt i ugnen tillsammans med vitlök tomater oregano och andra kryddor och olivolja. Serveras ofta i lerkrus
Youlbasi Ugnsbakat lamm kryddat med vitlök citron och örter i form i papperspaket
Stifado Oxgryta med smålök. Tillagas också i ugnen. Innehåller oftast tomater och kryddas med kanel, kryddpeppar, rosmarin, charlottenlök och andra kryddor.
Imam Aubergine delad och fylld med tomater som krydddats med diverse kryddor, basilika, oregano m.m. Där jag äter den toppas den med ost.
Yemista Fyllda tomater och paprikor med ris, lök, aubergine i småbitar kryddat med mynta, oregano, tomatpuré m.m
Briam Ugnsbakad zuccini med potatis och tomat
Pastitio Kan liknas vid vår makaronipudding
Sedan har vi alla SMÅRÄTTER,
Zucciniballs riven zuccini kryddas och steks i olivolja. Kan påminna om rårakor lite grand
Aubergineröra helt sagolik till färskt grekiskt bröd
Taramosallata Fiskromssallad, kanske inte låter gott, men är det
Fetaost i alla möjligt skepnader, i ugnen med grönsaker, ihoprörd med kryddor och vitlök som tilltugg och NATURLIGTVIS i grekisk sallad som
smakar helt fantastiskt på de flesta ställen jag besökt på Kreta!
Saganaki Graviera Stekt ost, som har smält inuti serveras med citron
och mängder med fler!
Vi brukar ofta äta, istället för huvudrätt, ett par smårätter var till middag - jättegott!
Naturligtvis är olivoljan pricken över i-et i så gott som allting!
KALH OREXI! Smaklig måltid!

och naturligtvis, trevlig resa!!