Ämne: Mythos Red
Visa ett inlägg
  #10  
Gammal 2008-03-30, 20:40
Hasse Hasse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 015
Standard Sv: Mythos Red

Precis, Mythos Red förtjänar verkligen att testas. Gör det !

Kan tillägga att det jag nämner om Belgien och deras fruktöl är även följande: Exakt hur det går till är stora hemligheter. Men det förekommer alltså t.ex hallon, aprikoser, körsbär osv. i vissa ölsorter. Det är inte fruktsafter utan "riktiga" frukter som i mycket små mängder tillsätts i tillverkningen. Vad som är viktigt där är i vilka "doser" (mängder) det rör sig om och i vilken tidsrymd de får vara med och jäsa. Tillsammans med detta dunkla förhållande så har även Belgien några av de mest avancerade jäststammar som existerar i ölvärlden och som ger ett mycket betydande inslag i den rent kemiska sammansättningen. Dessa gör oerhört mycket för slutresultatet av exempelvis fruktöl då de har unika egenskaper rent mikrobiologiskt. Dessutom.........har dessa fruktöl "förmånen" av att det i tillverkningen också förekommer s.k. "vildjäsning" där de får ta del av "omgivningens egna små mikroorganismer", luft i och omkring bryggeriet som av någon anledning ger ytterligare "skjuts" åt brygdens slutliga sammansättning. Detta är ingenting som går att mäta i laboratorier utan helt enkelt bara "blir" men givetvis under bryggeriernas små knep att ge ölet en karaktär som ger mystik runt omkring.

Oerhört komplicerat, definitivt inte lätt att förklara för någon som inte är noga insatt i hur öl bryggs och vilka "krumbukter" det kan uppstå i många avseenden. Öltyper som t.ex "red ale" är en av många som inte heller är helt lätta att förklara på ett enkelt sätt. Hela världen av tillverkning av öl innehåller oändliga variationer som är knepiga att förstå sig på och som i sig har nyckfullheter och annat som gör att man helt enkelt är tvungen att själv bilda sig en egen uppfattning vilket innebär "praktisk provning". Det har jag ägnat många år åt, en fantastisk hobby som är mycket rolig, lärorik och spännande.



Hasse
Svara med citat